ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στηλίτευσαν τα προβλήματα του πολιτισμού στα Βραβεία του ΘΟΚ

Οι βραβευθέντες καλλιτέχνες έθεσαν την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου προ των ευθυνών τους

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Με τη βράβευση τεσσάρων δημιουργών του θεάτρου, που διέπρεψαν καλλιτεχνικά το 2019, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 9 Νοεμβρίου 2020, η τελετή απονομής των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ, στην παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.

Οι βραβευθέντες στα Βραβεία ΘΟΚ στις ευχαριστήριες ομιλίες τους στηλίτευσαν την πολιτική του κράτους σχετικά με τον πολιτισμό, αλλά και το κυρίαρχο αφήγημα στα πολιτιστικά εν γένει πράγματα, θέτοντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώπιον της πραγματικής κατάστασης στον πολιτισμό.

Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να γίνουμε και δίκαιοι και ίσοι συνομιλητές, αλλά έχουμε και όρεξη και μεράκι να φτιάξουν τα πράγματα.

Πρώτος τον λόγο έλαβε ο Προκόπης Αγαθοκλέους (βραβείο νέου δημιουργού της χρονιάς για την ερμηνεία του στον ρόλο του Ριχάρδου Γ΄, στην ομώνυμη παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Πάρι Ερωτοκρίτου), ο οποίος αφού ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση των βραβείων, αλλά και τους δικούς του ανθρώπους, μίλησε και για την κατάσταση στον πολιτισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη στρεβλή σπονδυλική στήλη του Ριχάρδου Γ΄ (του ρόλου που του έδωσε το βραβείο). Ο Προκόπης Αγαθοκλέους τόνισε πως η Πολιτεία γύρισε την πλάτη στον πολιτισμό και απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον υπουργό Παιδείας, ζητώντας τους να πάρουν στις πλάτες τους το βάρος του πολιτισμού και να βοηθήσουν τους καλλιτέχνες να επιβιώσουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Ο κ. Αγαθοκλέους είπε χαρακτηριστικά: «Επιτρέψτε μου σας παρακαλώ να παρομοιάσω τη σπονδυλική στήλη του Ριχάρδου με την κατάσταση και το οικοδόμημα του πολιτισμού μας σήμερα. Πώς είδαμε τούτη τη σπονδυλική στήλη τους τελευταίους μήνες; Απογυμνωμένη μπροστά στα μάτια μας. Τι μπορούμε να κάνουμε; Έχουμε δύο επιλογές: Η μία είναι να τη βλέπουμε και να λέμε: μια σπονδυλική στήλη στραβή. Κάποιοι θα κλάψουν, κάποιοι θα λυπηθούν. Κάποιοι άλλοι, όμως, θέλουμε να μπει αμέσως στο χειρουργείο, να γίνει αμέσως η επέμβαση και να επέλθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η αποκατάσταση. Κύριε πρόεδρε της Δημοκρατίας, κύριε υπουργέ, τούτη την ώρα δεν χωρούν ούτε ερασιτεχνισμοί σ’ αυτή την επέμβαση ούτε τυχαιότητες. Είμαι βέβαιος, πως θα σηκώσετε τούτο το βάρος στις πλάτες σας, όπως οι άνθρωποι του πολιτισμού τους τελευταίους 7 με 8 μήνες το σηκώνουμε σχεδόν καθημερινά και το έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να γίνουμε και δίκαιοι και ίσοι συνομιλητές, αλλά έχουμε και όρεξη και μεράκι να φτιάξουν τα πράγματα».

 

Είναι γλυκόπικρο ότι βραβεύεται μια καλλιτεχνική δράση με ανθρωπιστικό χαρακτήρα σήμερα, τη στιγμή που ο καλλιτεχνικός κόσμος πλήττεται.

Η Μαγδαλένα Ζήρα (Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς) στην ομιλία της ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δημιουργών, της ανάδειξης του θεάτρου ως εργαλείου κοινωνικής ανάπτυξης και ευαισθητοποίησης.

 Πρώτη η σκηνοθέτρια Μαγδαλένα Ζήρα ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν στο να λάβει το βραβεία. Η κα Ζήρα τόνισε ότι είναι σημαντικό ότι αναγνωρίστηκε ο ρόλος της τέχνης και η θετική επίδραση που μπορεί να έχει η καλλιτεχνική δημιουργία στο κοινωνικό σύνολο και ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό που αναγνωρίζεται με κρατικό βραβείο μια συλλογική δράση που βασίζεται στη συνεργασία, στη διαθεματικότητα και πάνω από όλα στην ταύτιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με ανθρωπιστικούς στόχους. Η Μαγδαλένα Ζήρα είπε ότι είναι γλυκόπικρο ότι βραβεύεται μια καλλιτεχνική δράση με ανθρωπιστικό χαρακτήρα σήμερα, τη στιγμή που ο καλλιτεχνικός κόσμος πλήττεται.

«Αυτή η βράβευση είναι σημαδιακή, όχι μόνο για εμάς προσωπικά, αλλά γιατί αναγνωρίζεται ο συλλογικός ρόλος της τέχνης και η θετική επίδραση που μπορεί να έχει η καλλιτεχνική δημιουργία στο κοινωνικό σύνολο. Αναγνωρίζεται με κρατικό βραβείο μια συλλογική δράση που βασίζεται στη συνεργασία, στη διαθεματικότητα και πάνω από όλα στην ταύτιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με ανθρωπιστικούς στόχους. Είναι γλυκόπικρο ότι βραβεύεται μια καλλιτεχνική δράση με ανθρωπιστικό χαρακτήρα σήμερα, τη στιγμή που ο καλλιτεχνικός κόσμος πλήττεται. Η ΣΕΖΟΝ Γυναίκες είναι ένα ακτιβιστικό πρότζεκτ, στη ρίζα της στέκεται η διαμαρτυρία. Το ρεύμα που δημιουργήθηκε γύρω από τις εκδηλώσεις δεν σηματοδοτεί ότι οι στόχοι μας εκπληρώθηκαν ή επιτεύχθηκαν, ο συστημικός σεξισμός διαμορφώνει τη λειτουργία των θεσμών αλλά και των εσωτερικών μας κόσμων, όλων μας, τις αντιλήψεις και τις προτιμήσεις μας, τις οποίες αφελώς θεωρούμε ότι είναι ανεξάρτητες φύλου. Ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, το βλέπουμε γύρω μας κάθε μέρα. Είναι σαφές ότι η δουλειά μας πρέπει να συνεχιστεί και συνεχίζουμε τη δουλειά των γυναικών που ήλθαν πριν από εμάς».

 

Έχει γίνει πρόοδος, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο.

Στη συνέχεια η σκηνοθέτρια  η Αθηνά Κάσιου (Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς) με τη σειρά της είπε ότι με το κάλεσμα που έκαναν με τη Μαγδαλένα Ζήρα έθεσαν πρώτα από όλα ερωτήματα στους εαυτούς τους, για το πώς αντικρίζεται η γυναικεία παρουσία στην καλλιτεχνική δημιουργία ανά τους αιώνες. «Κάναμε ένα κάλεσμα συνεργασίας πριν από δύο χρόνια για να θέσουμε κάποια αναγκαία πρώτα σε εμάς ερωτήματα και με κύριο εργαλείο το θέατρο. Εμπνεόμαστε από καλλιτέχνες και οργανισμούς ανά τον κόσμο που αλλάζουν δομές, που παίρνουν μέτρα προς την ίση εκπροσώπηση των φύλων και επανεξετάζουν την πολιτική τους, είτε γράφοντας, είτε σκηνοθετώντας έργα με διαφορετικά γυναικεία πρότυπα από αυτά που επικρατούσαν για αιώνες και συνειδητά επιλέγουν διαφορετική οπτική σε ιστορίες. Έχει γίνει πρόοδος, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο».

 

Πραγματικά στηριχτείτε στον πολιτισμό, δεν θα χάσετε, αλλά ακούστε μας!».

Τέλος, η Πόπη Αβραάμ, η οποία έλαβε και το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ για το 2019 για την πολύχρονη και συνεχιζόμενη εμπλοκή και προσφορά της στο κυπριακό θέατρο ήταν ιδιαίτερα καυστική στον δικό της χαιρετισμό, αναφερόμενη στα τεκταινόμενα στον πολιτισμό τις τελευταίες ημέρες. Η κα Αβραάμ παρακάλεσε την Πολιτεία στο πρόσωπο του κου Αναστασιάδη να αφουγκραστεί τους ανθρώπους του πολιτισμού, «Εκμεταλλευτείτε μας, θέλουμε να είμαστε οι πρεσβευτές του τόπου μας». Ανέφερε, επίσης, ότι πολλοί ταλαντούχοι νέοι αλλάζουν δρόμο, γιατί δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Τόνισε την αξία του πολιτισμού, αναφέροντας την επιτυχία που είχε η παράσταση «Ικέτιδες» σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, που ανέβασε ο ΘΟΚ το 1978, και πόσο επέδρασε στο εθνικό ζήτημα της Κύπρου, περισσότερο ίσως από τις δηλώσεις των πολιτικών. Η κα Αβραάμ έκλεισε τον χαιρετισμό της προτρέποντας την Πολιτεία να στηριχτεί στον πολιτισμό, «δεν θα χάσετε, αλλά ακούστε μας!».

«Ίσως σας φάνηκαν σκληρές [σ.σ. οι προηγούμενες δηλώσεις της κας Αβραάμ], θέλω όμως να πω και στους δυο ότι αναγνωρίζω το έργο που κάνατε, βεβαίως τα κτήρια είναι πάρα πολύ σημαντικά, η φύλαξη έργων είναι πάρα πολύ σπουδαία, χωρίς αυτή δεν μπορούμε, αλλά το σπουδαιότερο πράγμα στον πολιτισμό είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, οι καλλιτέχνες, που γεννούν τον πολιτισμό και σε αυτούς πρέπει να επικεντρωθείτε, γιατί αν δεν υπάρχουν καλλιτέχνες, δεν υπάρχει πολιτισμός, τι να τα κάνουμε τα κτήρια, βεβαίως χρειάζονται, αλλά αφουγκραστείτε μας, πάρτε με στα σοβαρά γιατί μας κάνετε να αισθανόμαστε ότι είμαστε απλώς ένα ενοχλητικό κουνουπάκι που με βεβιασμένες κινήσεις θέλετε να μας διώξετε και κάποια στιγμή φοβόμαστε ότι με μια κίνηση μπορείτε να μας διαλύσετε. Πραγματικά αφουγκραστείτε μας και αφού αναπτύξετε τον πολιτισμό όπως πρέπει στο κράτος που έχουμε, γιατί έχουμε πολύ σπουδαίους νέους, μιλάω για τους νέους γιατί –εντάξει εμείς συνεχίζουμε της δικής μου γενιάς, να δίνουμε, να προσφέρουμε όχι μόνο οι ηθοποιοί, αλλά όλοι οι καλλιτέχνες, υπάρχουν τόσο σπουδαία νέα παιδιά που χάνονται γιατί δεν έχουν ευκαιρίες, αναγκάζονται γιατί πεινάνε να διαλέξουν άλλους δρόμους και είναι κρίμα. Εκμεταλλευτείτε μας, θέλουμε να είμαστε οι πρεσβευτές του τόπου μας. Εκμεταλλευτείτε τους καλλιτέχνες για να βγάλουμε προς τα έξω τον πολιτισμό μας και να δείξουμε ποια είναι η Κύπρος. Ο Μιχάλης Κακογιάννης είναι γνωστός πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό που πέρασε από αυτόν τον τόπο. Πραγματικά στηριχτείτε στον πολιτισμό, δεν θα χάσετε, αλλά ακούστε μας!».

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X