ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:37
 

Ο ΘΟΚ ανεβάζει την «Κυρά της θάλασσας» του Ερρίκου Ίψεν

Παγκύπρια πρώτη για ένα από τα σημαντικότερα έργα του Νορβηγού δραματουργού σε σκηνοθεσία Χάιντς-Ούβε Χάους

Newsroom K

Έγινε σήμερα η επίσημη παρουσίαση της παράστασης του ΘΟΚ «Η κυρά της θάλασσας» του Ερρίκου Ίψεν που ανεβάζει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου σε σκηνοθεσία του Χάιντς-Ούβε Χάους.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης παρουσίασε τους συντελεστές του λέγοντας ότι ξαναδιάβασε το αριστούργημα του Ίψεν, το οποίο δεν ανεβαίνει συχνά, και προσπάθησε να το αντικρίσει με τα μάτια του σήμερα. Θέλησε να ανεβάσει ένα έργο που θα αγγίξει τον σύγχρονο θεατή, που θα ακουμπήσει σημερινές ευαίσθητες χορδές και θα μιλήσει στις ανάγκες του σημερινού ανθρώπου.
«Κάθε παραγωγή είναι μία πρόκληση, για τον σκηνοθέτη, αλλά και για όλους τους συντελεστές της, και γι' αυτό είναι σημαντικό να λειτουργούν όλοι σαν μία συμπαγή ομάδα, και ευτυχώς αυτό εμείς το πετύχαμε», είπε ο κ. Χάους. Καθένας απο την ομάδα του Χάιντς-Ούβε Χάους έχει να προσφέρει το δικό είναι στην παράσταση και αυτό κάνει το όλον ακόμα πιο ενδιαφέρον και λειτουργικό, «έχω την καλύτερη ομάδα, το θέατρο είναι σαν το σώμα, και όλα τα μέλη του πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά, αυτό νιώθω ότι συμβαίνει με την ομάδα μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης.

«Ένας σκηνοθέτης πετυχαίνει ό,τι πετυχαίνει μόνο λόγω των ηθοποιών του και του τελικού αποτελέσματος», είπε ο κ. Χάους, κλείνοντας την παρουσίαση της παράστασης. 

Η Κυρά της θάλασσας

Δεν έχετε παρατηρήσει πως οι άνθρωποι που ζουν κοντά στη θάλασσα ξεχωρίζουν; Είναι σαν να ζουν τη ζωή της θάλασσας. Είναι σαν το κύμα – την άμπωτη και την πλημμυρίδα. Στον νου και στη συνείδηση. Και δεν μπορούν να ζήσουν πουθενά αλλού. Σαν μια σειρήνα του ωκεανού, εγκλωβισμένη στον κόσμο των ανθρώπων και σε ένα γάμο χωρίς απολαύσεις, η Ελίντα Βάνγκελ ακούει το κάλεσμα της θάλασσας -που έρχεται με τη μορφή ενός προσώπου από το παρελθόν- και δοκιμάζεται μπροστά στο δίλημμα: ελευθερία ή κοινωνικός συμβιβασμός;

Ανοικτή Συζήτηση

Με αφορμή το ανέβασμα του έργου «Η κυρά της θάλασσας» του Ερρίκου Ίψεν σε σκηνοθεσία Χάιντς-Ούβε Χάους, ο ΘΟΚ διοργανώνει ανοικτή συζήτηση στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ την Κυριακή 12 Νοεμβρίου από τις 10:30 μέχρι τις 12:30 και θα είναι ανοικτή για το κοινό. Τίτλος της συζήτησης ειναι: «Άμπωτη και πλημμυρίδα: Η κυρά της θάλασσας του Ερρίκου Ίψεν» στην οποία θα συμμετάσχουν ο Χάιντς-Ούβε Χάους, σκηνοθέτης της παράστασης, ο Κώστας Χατζηγεωργίου, φιλόλογος, Κριτικός Λογοτεχνίας και Θεάτρου, ο Daniel Meyer-Dinkgräfe, Καθηγητής, Lincoln School of Fine and Performing Arts, University of Lincoln, η Αύρα Σιδηροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Θεατρικές Σπουδές, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Χριστάκης Χριστοφή, μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ), Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Θεατρικές Σπουδές, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Οι συντελεστές

Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ. Σκηνοθεσία - Δραματουργική Επεξεργασία: Χάιντς-Ούβε Χάους. Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης. Παίζουν:Νεόφυτος Νεοφύτου (Μπάλεστεντ), Έλενα Χατζηαυξέντη (Μπολέτ), Νεκτάριος Θεοδώρου (Λίνγκστραντ), Στυλιάνα Ιωάννου (Χίλντε), Ντίνος Λύρας (Βάνγκελ), Νεοκλής Νεοκλέους (Άρνχολμ), Στέλα Φυρογένη (Ελίντα), Αστέριος Πελτέκης (Ο Ξένος).

Σκηνικά: Λάκης Γενεθλής. Κοστούμια: Στέφανος Αθηαινίτης. Χορογραφία - Κίνηση: Παναγιώτης Τοφή. Σχεδιασμός Φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς.


Παραστάσεις:
Λευκωσία, Θέατρο ΘΟΚ: Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης, κάθε Παρασκευή, Σάββατο, 8:30 & Κυριακή 6:00 μ.μ.
Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, Τετάρτη 13 & Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, 8:30 μ.μ.
Πάφος, Μαρκίδειο Θέατρο, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, 8:30 μ.μ. (στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017).
Λάρνακα, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, 8:30 μ.μ.

Οι παραστάσεις στις 8 Δεκεμβρίου στη Λευκωσία & στις 14 Δεκεμβρίου στη Λεμεσό θα είναι με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

Οι ήρωες του Μπέκετ είναι μόνοι και έρημοι, καταδικασμένοι να μονολογουν μη μπορώντας να επικοινωνήσουν με τον συνάνθρωπο τους

Fail, Fail Again Fail Better

Σκηνοθετημένο αναλόγιο από την enacttheatre με δύο έργα του Σάμιουελ Μπέκετ σε μετάφραση του Νάσου Δετζώρτζη
Δελτίο Τύπου
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ
X