ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το Θέατρο Ένα

O Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τα ελεύθερα θέατρα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Θέατρο Ένα προσέφυγε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, μιας και θεωρεί ότι ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανταγωνίζεται το ελεύθερο θέατρο.

Στην ανοικτή επιστολή του Θεάτρου Ένα και του διευθυντή του  Αντρέα Χριστοδουλίδη αναφέρεται ότι παραδόξως το ελέυθερο θέατρο επιχορηγείται από τον ΘΟΚ, κάτι που δημιουργεί κλίμα αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού οι χορηγίες που δίνονται στα ελεύθερα θέατρα είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες του ΘΟΚ. Στην επιστολή αναφέρεται ενδεικτικά ότι το Θέατρο Ένα έλαβε ως επιχορήγηση για το 2016 το ποσό τνων 180.000 ευρώ με τον ΘΟΚ να έχει λάβει €4.500.000.

Επίσης, αναφέρεται ότι ενώ ο ΘΟΚ Βαθμολογεί τα υπόλοιπα θέατρα,  ο ίδιος δεν κρίνεται από κανένα. Σύμφωνα με το Θέατρο Ένα η απόφαση για τις χορηγίες θα πρέπει να μεταφερθεί σε κάποιον άλλον φορέα, π.χ. στις πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. 

Η επιστολή που υπογράφεται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Θεάτρου Ένα Ανδρεα Χριστοδουλίδη έχει κοινοποιηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΟΚ, στην Πρόεδρο Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού Λουκία Χριστοδούλου, στον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στον Γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, στην Επίτροπο Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου και στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ολόκληρη η επιστολή:

Το ελεύθερο θέατρο στην Κύπρο, επιχορηγείται από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Αυτό δεν συμβαίνει σε καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δια ευνόητους λόγους. Και ο ΘΟΚ και το ελεύθερο θέατρο παράγουν το ίδιο προϊόν, επιχειρούν στον ίδιο τομέα, δηλαδή το θέατρο. Αυτόματα είναι φυσικό ο ΘΟΚ να είναι και να γίνεται ανταγωνιστικός με το ελεύθερο θέατρο και αφ’ ης στιγμής ελέγχει τα οικονομικά των θεάτρων, είναι σε θέση να κρίνει και αποφασίζει για το ύψος των χορηγιών στο κάθε θέατρο και αυτό ανεξαρτήτως κριτηρίων που καθορίζει η αγορά αλλά με βάση κριτήρια τα οποία θέτει μονομερώς και χωρίς έλεγχο ο ίδιος ο ΘΟΚ. Βαθμολογεί τα θέατρα, χωρίς ο ίδιος να κρίνεται από κανένα, ο δε ανταγωνισμός είναι αθέμιτος – χορηγία για το «θέατρο ένα» 2016 €180,000 – χορηγία για ΘΟΚ 2016 €4,500,000.

Είναι αναγκαίο όπως οι χορηγίες των ελευθέρων θεάτρων να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο τομέα όπως π.χ. Πολιτιστικές Υπηρεσίες, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Έτσι θα μπορεί και ο ΘΟΚ να συγκεντρωθεί στις δικές του παραγωγές και λειτουργείες όπως θα έπρεπε ένα κανονικό Εθνικό θέατρο, το οποίο θα πρέπει να δρα με βάση τους ίδιους κανόνες όπως ακριβώς πράττουν οι ανταγωνιστές του, δηλαδή τα ελεύθερα θέατρα.
Για χρόνια τώρα υπάρχει αυτή η κατάσταση που δυσχεραίνει το έργο των ελευθέρων θεάτρων, ειδικά τώρα με την εφαρμογή ενός καινούργιου σχεδίου («ΘΥΜΕΛΗ») που προδιαγράφει εσκεμμένα το τέλος του ελευθέρου θεάτρου. Παρόλες τις προσπάθειες μας και με το Υπουργείο αλλά και με τη Βουλή δεν βρήκαμε ανταπόκριση γ' αυτό είμαστε αναγκασμένοι να προσφύγουμε στην επιτροπή αθέμιτου ανταγωνισμού, με την ελπίδα να αναγνωριστεί το πρόβλημα και να επιλυθεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσει η απαράδεχτη τακτική, σύμφωνα με την οποία ο ανταγωνιστής, ο ΘΟΚ δηλαδή, θα κατέχει δεσπόζουσα θέση την οποία θα χρησιμοποιεί κατά βούληση, με ενδεχόμενο την κατάχρησή της.

 

 

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X