ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυλαία «Φεστιβάλ αρχαίου ελληνικού δράματος» με τις Θεσμοφοριάζουσες

Διακρίθηκε ως ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης με την αναγνώριση EFFE Label 2015

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού ανακοινώνουν τις παραγωγές που επελέγησαν να συμμετάσχουν στο «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2016».

Από τις 3 μέχρι τις 30 Ιουλίου 2016 πέντε θεατρικά σχήματα από την Κύπρο, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα θα παρουσιάσουν παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, στη Λευκωσία.

Την αυλαία της εικοστής διοργάνωσης του Φεστιβάλ θα ανοίξει στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 3 Ιουλίου, η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ) με τις Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Μηνά Τίγκιλη και σε μετάφραση Κωστή Κολώτα. Στη συνέχεια το Θέατρο του Κρέφελντ και Μενχενγκλάντμπαχ, το μεγαλύτερο θέατρο στην κάτω περιοχή του Ρήνου στα δυτικά της Γερμανίας, θα παρουσιάσει τις δύο τραγωδίες, Αγαμέμνων και Χοηφόροι, της αισχύλειας τριλογίας Ορέστεια σε σκηνοθεσία Ματίας Γκερτ και σε μετάφραση Πέτερ Στάιν. Θα ακολουθήσουν η αριστοφανική κωμωδία Πλούτος από τη νεοσύστατη κυπριακή θεατρική ομάδα «Φτωχολογιά», σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου και η παραγωγή Ορέστεια, βασισμένη στην αισχύλεια τριλογία, από το βελγικό θεατρικό σχήμα de Roovers. Ο φετινός κύκλος παραστάσεων του Φεστιβάλ θα κλείσει με τη σοφόκλεια τραγωδία Αντιγόνη, μια διαχρονική κριτική στην αλαζονεία της εξουσίας, από την 5η Εποχή Τέχνης, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, σε νέα μετάφραση της Παναγιώτας Πανταζή.

Κάθε χρόνο και καλύτερο

Τα τελευταία χρόνια το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» βρίσκεται σε ανοδική πορεία και η διάκρισή του με την ευρωπαϊκή αναγνώριση EFFE Label 2015-2016, ως ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης, ενισχύει την καθιέρωση του ξεχωριστού αυτού θεσμού με διεθνή εμβέλεια. Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ αναπτύσσεται, διευρύνεται, αγγίζει τα ευρύτερα στρώματα, συνεισφέρει στο διεθνές και στο τοπικό πολιτιστικό τοπίο και ανοίγει εποικοδομητικούς διαλόγους με άλλες χώρες.

Διαχρονική επιθυμία των διοργανωτών είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη προσέλευση του κυπριακού κοινού, αλλά και των ξένων επισκεπτών στις παραστάσεις του Φεστιβάλ, αφού αυτές προσφέρουν κάθε χρόνο την ευκαιρία στους φίλους του θεάτρου να απολαύσουν σημαντικές παραγωγές από διάφορες χώρες του κόσμου, σε χαμηλές τιμές εισιτηρίου.

Και φέτος όλες οι παραστάσεις του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – ΠΑΦΟΣ 2017».



Οι παραστάσεις

  • Ε.Θ.Α.Λ. (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ), ΚΥΠΡΟΣ
    ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ του Αριστοφάνη
    Σκηνοθεσία: Μηνάς Τίγκιλης
    ▪ Κυριακή 3 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου [επίσημη έναρξη Φεστιβάλ]
    ▪ Σάββατο 9 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
    ▪ Δευτέρα 11 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία
  • THEATER KREFELD UND MÖNCHENGLADBACH gGmbH, ΓΕΡΜΑΝΙΑ
    ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ, ΧΟΗΦΟΡΟΙ του Αισχύλου
    Σκηνοθεσία: Ματτίας Γκερτ
    ▪ Τρίτη 5 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
    ▪ Πέμπτη 7 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία
  • ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ
    ΠΛΟΥΤΟΣ του Αριστοφάνη
    ▪ Τρίτη 19 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία
    ▪ Παρασκευή 22 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου
    ▪ Σάββατο 23 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

  • DE ROOVERS, ΒΕΛΓΙΟ
    ΟΡΕΣΤΕΙΑ, βασισμένο στον Ευριπίδη
    Σκηνοθεσία: de Roovers
    ▪ Δευτέρα 25 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου
    ▪ Τετάρτη 27 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία
  • 5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ, ΕΛΛΑΔΑ
    ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή
    Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
    ▪ Παρασκευή 29 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
    ▪ Σάββατο 30 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Οι παραστάσεις του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2016» θα λάβουν χώρα στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, στη Λευκωσία από τις 3 μέχρι τις 30 Ιουλίου 2016.

Πληροφορίες: τηλ. 70002414, www.greekdramafest.com

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X