ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Πλούτος» από τη θεατρική ομάδα «Φτωχολογιά»

Τελικά τα πλούτη κάνουν τον άνθρωπο ή όχι; Μοιράζεται ο πλούτος ισάξια;

Δελτίο Τύπου

Η νέα ομάδα «Φτωχολογιά» στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος ανεβάζει το έργο του Αριστοφάνη «Πλούτος», το οποίο σηματοδοτεί το πέρασμα απο την αρχαία κωμωδία στη νεότερη. Ο «Πλούτος» παρουσιάστηκε στο αθηναϊκό κοινό περί το 388 π.Χ. ή λίγο αργότερα. Στο έργο του αυτό ο Αριστοφάνης σχολιάζει τις πάντα επίκαιρες κοινωνικές ανισότητες, διακωμωδεί την άδικη κατανομή του πλούτου, αλλά και τη διαφθορά.

Υπόθεση
Ο Χρεμύλος, πνιγμένος στα χρέη, αναζητά στο Μαντείο των Δελφών χρησμό για τον σωστό τρόπο να μεγαλώσει το γιο του: τίμιο και φτωχό ή πλούσιο και απατεώνα; Η Πυθία, όπως πάντα ομιχλώδης, τον προτρέπει να πάρει σπίτι του τον πρώτο που θα συναντήσει αποχωρώντας από το Μαντείο. Αυτός είναι ένας τυφλός γέρος, ο θεός Πλούτος, τιμωρημένος από τον Δία για να μη βλέπει που μοιράζει τα πλούτη, ο οποίος αρνείται να θεραπευτεί, γιατί φοβάται την οργή του θεού. Μεταπείθεται ωστόσο από τον Χρεμύλο και τον υπηρέτη του, Καρίωνα, ώστε να διαθέτει τον πλούτο σε όσους τον αξίζουν και όχι στους φαύλους ρήτορες και στους απατεώνες. Η θεά Πενία παρεμβαίνει και προσπαθεί να πείσει πως ο πλούτος θα καταστρέψει τους πολίτες, μια και οι φτωχοί θα επαναπαυθούν, με αποτέλεσμα να γίνουν τεμπέληδες. Εξανίστανται επίσης όλοι οι επιτήδειοι των ιερέων μη εξαιρουμένων οι οποίοι χάνουν τα προνόμιά τους.

 

Σκηνοθετικό σημείωμα 

Πλούτος ή Πενία; Ποιανού το μέρος να πάρω άραγε; Κι αν πάρω το μέρος ενός εκ των δύο, τότε το «παν μέτρον άριστον» πού πάει; Μάλλον το μέτρο το χάσαμε, σε κάποια μετάφραση του ποιητή. Μπορούμε άραγε να ζήσουμε σαν πλούσιοι όταν είμαστε φτωχοί και να μην φτωχύνουμε όταν γίνουμε πλούσιοι;

Αυτές οι σκέψεις με έκαναν να αναζητήσω βοήθεια στο έργο του Μπρεχτ Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν. Ένας άνθρωπος με δύο προσωπεία. Το καλό απέναντι στο κακό. Όπως ακριβώς ο Πλούτος και η Πενία. Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Κι όμως αυτές οι όψεις φαίνεται πως είναι οι βασικοί λόγοι που χωρίζουν τους ανθρώπους από τον Αριστοφάνη μέχρι και σήμερα κι ας είναι όλα τόσο εύθραυστα, τόσο εφήμερα...

«Όλα για σένα γίνονται», λέει ο Χρεμύλος στον Πλούτο. «Όλα για σένα γίνονται» θα του ’λεγα και ’γώ αν τον είχα σήμερα απέναντι μου... Αυτό ακριβώς είναι που με τρόμαξε και με ‘κανε να θελήσω να στήσω μια παράσταση-γιορτή. Σαν από αντίδραση στην πραγματικότητα. Πόσες φορές βρεθήκαμε, αλήθεια, να γλεντάμε όλοι μαζί παρέα; Σε μια γιορτή ή απλώς σε ένα μεθύσι...; Γιατί στη χαρά, βλέπεις, όλοι είμαστε ίσοι. Κι ας μας βρίσκει η επόμενη μέρα νηφάλιους τον καθένα πίσω στον μικρόκοσμό μας, να παλεύουμε με θεούς και δαίμονες.


Θεατρική Ομάδα ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΑ
Η νεοσύστατη ομάδα «Φτωχολογιά» δημιουργήθηκε το 2016 από τον Κώστα Σιλβέστρο με αφορμή το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος». Μια φρέσκια ομάδα νέων καλλιτεχνών, με κοινό παρονομαστή την ομαδική συνεργασία για θεατρική δημιουργία. Στόχος της «Φτωχολογιάς» είναι να υπενθυμίσει ότι είτε σε καιρούς «Πλούτου» είτε σε καιρούς «Πενίας» η ανάγκη για καλλιτεχνικές συναντήσεις παραμένει η ίδια.

 

Η ταυτότητα της παράστασης

Απόδοση/Δραματουργική επεξεργασία/Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος
Σκηνικά/Κοστούμια: Μαρίνα Χατζηλουκά
Μουσικοί επί σκηνής: Gav TheBand
Χορογραφία: Εύα Καλομοίρη
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Γεωργιάδου
Βοηθός σκηνογράφου: Σωσάννα Τουμάζου
Φωτογραφίες: Μιχάλης Γεωργιάδης

Διανομή:
Χρεμύλος: Γιώργος Κυριάκου
Καρίων: Γιάννης Μίνως
Πενία: Μαρίνα Βρόντη
Πλούτος: Βαλεντίνος Κόκκινος
Βλεψίδημος, Συκοφάντης, Γερόντισσα, Ερμής: Βασίλης Χαραλάμπους
Γυναίκα Χρεμύλου, Δίκαιος, Νέος, Ιερέας: Ηρόδοτος Μιλτιάδους
Χορός: Τζωρτζίνα Τάτση


Παραστάσεις:

▪ Τρίτη 19 Ιουλίου│Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία
▪ Παρασκευή 22 Ιουλίου│Αρχαίο Ωδείο Πάφου
▪ Σάββατο 23 Ιουλίου│Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

▪ Δωρεάν είσοδος για ΑμεΑ, με την προσκόμιση της κάρτας στην είσοδο.

Έναρξη παραστάσεων στις 21:00 │ Προσέλευση στο θέατρο πριν από τις 20:45*

Πληροφορίες: τηλ. 70002414,  www.greekdramafest.com

Η παράσταση Πλούτος θα συνοδεύεται από αγγλικούς υπέρτιτλους.

*Το κοινό που θα παρακολουθήσει παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου προτρέπεται να μεταβεί στον χώρο τουλάχιστον 45 λεπτά πριν την έναρξη της παράστασης. Η στάθμευση αυτοκινήτων θα γίνεται στον Άγιο Ερμογένη, απ’ όπου το κοινό θα μεταφέρεται με λεωφορεία στο χώρο του θεάτρου. Τελευταία διαδρομή λεωφορείου για την μεταφορά των θεατών από τον χώρο στάθμευσης στον χώρο του θεάτρου στις 20:45.

 

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση