ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντι-Δρώντες: «Στόχος μας είναι η αυθεντική ανθρώπινη επαφή»

Μία ομάδα νέων ανθρώπων δημιούργησε τους Αντι-Δρώντες και αντιδρούν με την Τεχνη ως όπλο

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Σκοπός της ομάδας των Αντι-Δρώντων, από το 2014 που δημιουργήθηκε, είναι η αντίδραση στη μιζέρια και στη φθορά. Τον Σεπτέμβριο ανεβάζουν τη δεύτερή τους δουλειά, τη φαρσοκωμωδία του Ζωρζ Φεντώ «Ξενοδοχείο ο Παράδεισος», ένα έργο που παραμένει επίκαιρο, αφού ο άνθρωπος ακόμα δεν έχει μάθει να διαχειρίζεται επαρκώς τον ίδιο του τον εαυτό. Μιλήσαμε με τον υπεύθυνο της ομάδας των Αντι-Δρώντων και σκηνοθέτη της παράστασης Βασίλη Χατζηστυλλή, ο οποίος μαζί με μία παρέα φίλων, που μοιράζονται τις ίδιες καλλιτεχνικές αγωνίες, αντιδρούν, δημιουργούν και θέτουν ως πρόταγμα την Τέχνη.

–Βασίλη, μίλησέ μου για την επιλογή του έργου.
–Το έργο μας είναι μία έξοχη φαρσοκωμωδία του Ζωρζ Φεντώ, στην οποία ο Γάλλος συγγραφέας επιχειρεί να καυτηριάσει τον καθωσπρεπισμό της αστικής τάξης και την αδυναμία των μελών της να ικανοποιήσουν τις βαθύτερες τους επιθυμίες, επειδή αυτές δεν ταυτίζονται με τα κοινωνικά «πρέπει». Ο θεατής παρακολουθεί τους καλοκουρδισμένους ήρωες του Φεντώ να βρίσκονται μετέωροι ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα, στο είναι και στο φαίνεσθαι, στην ανθρώπινη επιθυμία και στις επιταγές της κοινωνίας, στην πλάνη και στην ουσία των πραγμάτων και τέλος στην ευτυχία ή και τη δυστυχία. Μέσα σε ένα κρεσέντο ευτράπελων και κωμικοτραγικών καταστάσεων, ο ένας προσπαθεί να κρυφτεί από τον άλλον, επειδή κανείς δεν είναι ο εαυτός του, αλλά «υποδύεται» αυτό που οι «Άλλοι» επιθυμούν για αυτόν. Όπως έχει πει και ο Ευγένιος Ιονέσκο, το κωμικό είναι συνάμα τραγικό, όταν ο άνθρωπος βλέπει μέσα σε αυτό τον εαυτό του, την κατάντια του ή καλύτερα την τραγική αδυναμία του να ζήσει και να επιλέγει ελεύθερα. Στους Αντι-Δρώντες, λοιπόν, θέλουμε πάντα να πούμε κάτι ή έστω να το υπαινιχθούμε. Να δώσουμε κάτι στον θεατή για τον δρόμο. Έτσι η σκηνοθεσία έπλασε τον ίδιο τον Φεντώ μέσα στο έργο, ο οποίος «κουρδίζει» ανθρώπους, σχέσεις και συναισθήματα. Τον ακούμε να γελά και να σαρκάζει τους ίδιους τους ήρωές του, φτιάχνοντας τις αλλεπάλληλες συμπτώσεις και τελικά τις ανατροπές ή τη «λύση του δράματος».

–Το «Ξενοδοχείο ο Παράδεισος» είναι ένα ξεγύμνωμα της καθημερινότητας. Είναι επίκαιρο και σήμερα;
–Το έργο είναι οπωσδήποτε επίκαιρο και πρέπει να μας αφορά. Άλλωστε, με αυτό το κριτήριο έγινε και η επιλογή του. Οι ήρωες του Φεντώ δεν νιώθουν, δεν αφήνονται, δεν ζουν, επειδή δεν πρέπει. Βλέπουμε απλώς τις στιγμιαίες «εκλάμψεις» απελευθέρωσης και εξόδου από την καταπίεση. Αυτό λοιπόν το παιχνίδι μας αφορά όσο ποτέ άλλοτε. Γιατί πολύ συχνά πράττουμε επειδή έτσι πρέπει. Επειδή δεν σεβόμαστε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Επειδή πάντα νοιαζόμαστε για αυτό που θα πουν οι Άλλοι και όχι για αυτό που πραγματικά θέλουμε. Οι ήρωες του Φεντώ παρέμειναν δυστυχισμένοι μέσα στο παραμύθι που οι ίδιοι έφτιαξαν για τον εαυτό τους. Εμείς, ωστόσο, μπορούμε και πρέπει να ξυπνήσουμε. Η ζωή μας δεν ανήκει στους Άλλους. Το έργο μας είναι στην ουσία ένα κάλεσμα για να αφεθούμε, να νιώσουμε, να αγγίξουμε ο ένας τον άλλο. Όχι επειδή πρέπει. Επειδή θέλουμε.

–Ο καθωσπρεπισμός δεν λείπει και σήμερα από την κοινωνία μας, αλλά νομίζω ότι είμαστε λιγότερο δέσμιοι των κοινωνικών συμβάσεων, τι νομίζεις;
–Θεωρώ πως έχουν γίνει μεγάλα βήματα και στη δική μας μικρή κοινωνία, έτσι ώστε να απαλλαγούμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα από τις κοινωνικές συμβάσεις. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Αυτό που προέχει είναι να εστιάσουμε στον Άνθρωπο και στη δεδομένη διαφορετικότητα του καθενός από εμάς, ξεκινώντας πρώτα από τον εαυτό μας.


«Αντιδρούμε στη φθορά και στη μιζέρια»

–Βασίλη, ποιοι είναι οι Αντι-Δρώντες;
–Οι Αντι-Δρώντες ιδρύθηκαν το 2014 και λειτούργησαν αρχικά ως άτυπη ερασιτεχνική ομάδα θεάτρου. Από το 2015, οι Αντι-Δρώντες πέρασαν κάτω από τη στέγη της εταιρείας Re-Actors Production & Art Studio, η οποία έχει θέσει στόχους της την παραγωγή, προώθηση και ανάπτυξη πολιτιστικού προϊόντος, συναφούς με τις τέσσερις παραστατικές τέχνες: του θεάτρου, του κινηματογράφου, της μουσικής και του χορού. Πολύτιμος συνοδοιπόρος μου σε αυτό το υπέροχο ταξίδι, ο αδερφικός μου φίλος Γιώργος Σάββα, ο οποίος ανέλαβε τον τομέα του κινηματογράφου, αλλά δηλώνει δυναμικά «παρών» με τις γνώσεις και τις ιδέες του, τόσο στο Θέατρο όσο και στις υπόλοιπες Δράσεις των Αντι-Δρώντων.

– Σε τι αντιδράτε τελικά και πώς;
– Αντιδρούμε στη φθορά, στη μιζέρια και στην καταβαράθρωση κάθε αξίας, μέσα στους άνυδρους καιρούς μας. Στόχος μας είναι η αυθεντική ανθρώπινη επαφή. Όραμά μας είναι να σμίξουμε, να νιώσουμε, να αγγίξουμε ο ένας τον άλλο και μαζί να μπορέσουμε. Οι Αντι-Δρώντες είναι πλέον μία μεγάλη οικογένεια, της οποίας οι Άνθρωποι «πεισμώνουν τις νύχτες σε κάποιο καμαράκι», όπως έγραψε ο Ελύτης, φοράνε τα παπούτσια του ταξιδιώτη και αντιδρούν Δρώντας.

– Τι προγραμματίζετε για το μέλλον;
–Συνεχίζουμε δυναμικά με πολύ θέατρο και κινηματογράφο. Μέχρι το τέλος του 2016 θα προβληθεί και η κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους «Fugue», η οποία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τα μέλη του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου μας και θα συμμετάσχει σε διεθνή και τοπικά Φεστιβάλ. Επιπλέον, το «Ξενοδοχείο ο Παράδεισος» θα εκπροσωπήσει την Ομάδα στο 29ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του ΘΟΚ. Οι Αντι-Δρώντες απέκτησαν πλέον καινούριο χώρο στον Αρχάγγελο, όπου και θα διεξάγονται τα Εργαστήρια Υποκριτικής από επαγγελματίες ηθοποιούς, τα Κινηματογραφικά Εργαστήρια, οι δοκιμές για τα έργα μας, καθώς επίσης και ποικίλα σεμινάρια που αφορούν στις παραστατικές τέχνες.

–Το τελευταίο διάστημα υπάρχει κινητικότητα στα θεατρικά πράγματα της Κύπρου, πώς το βλέπεις εσύ;
–Είναι πραγματικά πολύ θετική η κινητικότητα στα θεατρικά πράγματα της Κύπρου. Σε περιόδους κρίσεων, και δεν υπαινίσσομαι την οικονομική, αλλά την ευρύτερη κρίση θεσμών και αξιών, η Τέχνη ανθεί και αποτελεί τη μόνη ασφαλή διέξοδο για τον άνθρωπο, έτσι ώστε να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τα πράγματα, τους Άλλους και πρωτίστως με τον εαυτό του.


«Ξενοδοχείο ο Παράδεισος»
Οι Αντι-Δρώντες ανεβάζουν την κωμωδία του Γάλλου συγγραφέα Ζωρζ Φεντώ «Ξενοδοχείο ο Παράδεισος», σε διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Χατζηστυλλή. Πρόκειται για φαρσοκωμωδία στην οποία ο Γάλλος συγγραφέας επιχειρεί να καυτηριάσει τον καθωσπρεπισμό της αστικής τάξης και την αδυναμία των μελών της να ικανοποιήσουν τις βαθύτερές τους επιθυμίες, επειδή αυτές δεν ταυτίζονται με τα κοινωνικά πρέπει. Μέσα σε ένα κρεσέντο ευτράπελων και κωμικοτραγικών καταστάσεων, ο ένας προσπαθεί να κρυφτεί από τον άλλον, επειδή κανείς δεν είναι ο εαυτός του, αλλά είναι αυτό που οι Άλλοι επιθυμούν για αυτόν.
Στο πιάνο και στο τραγούδι η Γεωργία Μαζέρη και η Κωνσταντίνα Παπαμαρκίδου.

Ποτε/πού:
Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, στη Λευκωσία, ώρα 8:30 μ.μ. 
Παραστάστεις 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου. Τηλέφωνο κρατήσεων: 96462213.
*Το έργο είναι κατάλληλο για άτομα άνω των 12 ετών.

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X