ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακολουθώντας την παράσταση «Ντα» του ΘΟΚ στον Πεδουλά

Η «Κ» παρακολούθησε από κοντά την περιοδεία του έργου, που ανεβαίνει στην ύπαιθρο και σε κωμοπόλεις στο πλαίσιο της δράσης «Εκτός Έδρας»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η «Κ» ακολούθησε την παράσταση «Ντα» του ΘΟΚ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά, στον Πεδουλά και διαπιστώσαμε όντως ότι η δράση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου «Εκτός Έδρας» είναι όντως ευεργετική για τις κοινότητες που επισκέπτεται, μιας και οι κάτοικοί τους δεν έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν τακτικά θεατρικές παραστάσεις.

Όπως είπε στην «Κ» ο κοινοτάρχης του Πεδουλά κ. Μάριος Θεοχάρους το Κοινοτικό Συμβούλιο πάντα προσπαθεί να φέρνει θεατρικές παραστάσεις στο χωριό, οι οποίες κάθε φορά αγκαλιάζονται από τους κατοίκους και σημείωσε πως γίνονται εδώ και δεκαετίες στο χωριό. «Παλιότερα οι παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις γινόντουσαν στις αίθουσες των ξενοδοχείων, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Γυμνασίου Πεδουλά».

Η αίθουσα Λουκά και Ευρυδίκης Έλληνα του Γυμνασίου Πεδουλά, που φιλοξένησε την παράσταση του ΘΟΚ «Ντα», σε σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά.

Ο κ. Θεοχάρους σημειώνει πως ο κόσμος του χωριού ακολουθεί πάντα τις παραστάσεις που επισκέπτονται τον Πεδουλά και χαίρομαι για τη συνεργασία με τον ΘΟΚ, και πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσει να βγαίνει στην ύπαιθρο, ο κόσμος αγαπάει το θέατρο και ανταποκρίνεται. Όσον αφορά για τις υποδομές ο κ. Θεοχάρους είπε: «Οι υποδομές έχουμε στο χωριό μας, αλλά πάντοτε υπάρχουν ανάγκες» λέγοντας ότι θα ήθελε περισσότερη στήριξη από το Υπουργείο Παιδείας και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες. «Ο κόσμος θέλει και θέατρο και μουσική, και απ’ όλα, θα πρέπει το κράτος να μας προτείνει, όχι εμείς να παρακαλάμε!».

Η σκηνοθέτρια της παράστασης Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά σημείωσε στην ερώτησή της «Κ» για το πόσο σημαντικό είναι η θεατρική πράξη να πηγαίνει στην ύπαιθρο ότι φυσικά και είναι κάτι πολύ σημαντικό «και χαίρομαι διότι ο θεσμός αυτός άρχισε να καθιερώνεται και από τον ΘΟΚ τα δύο αυτά χρόνια, διότι από το ελεύθερο θέατρο τέτοιου είδους αποκέντρωση γίνεται εδώ και πολλά χρόνια. «Θεατρική αποκέντρωση» είπε η κα Καρσερά «δεν σημαίνει ένα ελαφρύ έργο μόνο, το κοινό έχει ανάγκη και θέλει να δει και πιο κλασικά έργα» συμπληρώνοντας «Πρέπει σίγουρα να αναβαθμίσουμε αυτό το προϊόν που λέγεται θέατρο και θεατρική παράσταση και να μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις, κάτι που έχει ανάγκη ο θεατής, είτε στην ύπαιθρο είτε στις πόλεις».

Ο Κώστας Βήχας, που έχει τον ρόλο του «Ντα» είπε ότι βγαίνοντας μια παράσταση εκτός έδρας πλησιάζει έναν κόσμο που δεν μπορεί να κατεβαίνει στην πόλη για να παρακολουθήσει θέατρο, αλλά το δικαιούται, «άλλωστε ο στόχος του θεάτρου εκτός έδρας είναι να πάμε εμείς να τον συναντήσουμε. Βλέπουμε την ανταπόκριση ενός άλλου κόσμου, αγνού, και η είσπραξη που έχουμε είναι μεγάλη, η αγάπη που παίρνουμε δεν περιγράφεται» και προσθέτει πως ως παλιά καραβάνα έχει γυρίσει όλα τα χωριά, «κάθε φορά είναι κάτι ξεχωριστό, οι αντιδράσεις από τόπο σε τόπο είναι το διαφορετικές στο ίδιο έργο, αλλά πάντα χαίρονται και ζουν μαζί μας στο τέλος μας πλησιάζουν και μας ρωτούν χίλια δυο πράγματα, για να μάθουμε κι εμείς με τη σειρά μας άλλα τόσα. Είναι πάρε-δώσε όλα!».

 

Κλείνοντας μας λέει: «Μακάρι να μπορέσει το θέατρο να φτάσει παντού στην Κύπρο και οι θεατρικές αίθουσες να γεμίζουν, δεν μας έχει μείνει τίποτε άλλο, μέσα σε όλα αυτά που περνάμε! Να μεταφέρουμε την τέχνη μας και στην ύπαιθρο και να δώσουμε και σε αυτό τον κόσμο μερικές στιγμές χαράς που την έχει τόσο ανάγκη». Όσο για τις δυσκολίες είπε: «Δεν γίνεται καμία έκπτωση, εκτός από τεχνικά θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την έλλειψη υποδομών, τίποτε άλλο δεν γίνεται λιγότερο. Το έργο δεν πρέπει να υστερεί σε τίποτα!».

 

Η ηθοποιός Έλενα Χριστοφή τόνισε ότι είναι σημαντικό για όλους το θέατρο να βγαίνει στην ύπαιθρο, «οι κάτοικοι των χωριών δεν μπορούν να έρχονται στην πόλη και με τέτοιες δράσεις μπορούν να γνωρίσουν το θέατρο από κοντά, να εξοικειωθούν με αυτό, αλλά και για εμάς είναι πολύ μεγάλη χαρά, γιατί επικοινωνούμε και εμείς μαζί τους, δεν είναι μια πολυτέλεια των μεγάλων πόλεων το θέατρο, είναι μια ανάγκη για όλους» και σημείωσε και εκείνη ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ συγκινητική, «ιδιαίτερα και με αυτό το έργο, που καταφέρνει να αγγίζει τους πάντες, μιας και αγγίζει κοινές χορδές όλων». Για τα προβλήματα η κα Χριστοφή είπε πως δεν γίνεται καμία έκπτωση, τεχνικά μπορεί να μην είναι όλα όπως στην κανονική αίθουσα, «αλλά από μεριάς δικής μας κάνουμε αυτό που ξέρουμε, δεν μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό». Κλείνοντας τόνισε πως οι κάτοικοι της υπαίθρου δικαιούνται να βλέπουν θέατρο, είναι υποχρέωσή μας να πηγαίνουμε εμείς κοντά τους.

 

Ο ηθοποιός Νεκτάριος Θεοδώρου δήλωσε πως το θέατρο πρέπει να πηγαίνει παντού, να μη μένει μόνο στις μεγάλες πόλεις. «Ειδικά το κρατικό θέατρο έχει αυτή την ευθύνη και έκανε πολύ καλά που καθιέρωσε αυτό τον θεσμό». Ο θεσμός σίγουρα πρέπει να συνεχίσει ώστε τα έργα να ταξιδεύουν σε όλη την Κύπρο, όσο γίνεται πιο μακριά, τόνισε ο Νεκτάριος. Όσο για τις δυσκολίες: «Κάθε φορά οι προκλήσεις είναι διαφορετικές, και όλο αυτό είναι και μία περιπέτεια» λέει ο Νεκτάριος και συμπληρώνει: «Εμείς το έργο το ξέρουμε, προσαρμοζόμαστε στις όποιες δυσκολίες, όμως η ουσία του θεάτρου είναι εκεί και ο κόσμος το απολαμβάνει».

 

Οι κάτοικοι

Ο κ. Πάμπος μόνιμος κάτοικος του Πεδουλά είπε πως είναι αυτές οι περιοδείες είναι πολύ καλές, αφού έχουν την ευκαιρία για μία μικρή έστω ψυχαγωγία, διότι τα χωριά τους είναι παραμελημένα και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το κοινοτικό συμβούλιο «θέλουμε αυτές τις εκδηλώσεις, και παρότι το Σαββατοκύριακο έχει κίνηση, αυτό είναι κάτι διαφορετικό, κυρίως για εμάς που είμαστε πιο προχωρημένης ηλικίας». Ο κ. Χρίστος με καταγωγή από το χωριό και επισκέπτης σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο μας είπε πως η επίσκεψη του θιάσου στον Πεδουλά ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία να γεμίσει δημιουργικά το βράδυ του. «Είναι σημαντικό να γίνονται αυτές οι δραστηριότητες, αφού έτσι μπορούν να τραβήξουν και τους πιο νέους». Εντύπωση μας έκανε ότι εκτός από τους μόνιμους κατοίκους του χωριού, την παράσταση παρακολούθησαν και επισκέπτες, οι οποίοι διέμεναν σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και θέατρο.

 

Στα παρασκήνια

Η φωτογραφική κάμερα της «Κ» τρύπωσε στο καμαρίνι των ηθοποιών και απαθανάτισε τις προετοιμασίες τους...

 Αμέριμνοι οι ηθοποιοί προετοιμάζονται...

Το κλίμα παραμένει χαλαρό, η δε κάμερα της «Κ» δεν φαίνεται να τους απασχολεί...

 

Συνεχίζουν με την προετοιμασία τους...

 

Ώσπου επιτέλους την προσέχουν... αν και τους είχαμε ειδοποιήσει για την παρουσία μας!

 

Και ξανά στη δουλειά τους...

Ο Χάρης Κκολός εξηγεί κάτι στον Κωνσταντίνο Τσίτσιο, η δε Ηλιάνα Κάκκουρα ακούει προσεκτικά τον Κώστα Βήχα...

 

και στο τέλος όλοι ακούν τον Κώστα...

 

Το θερμό χειροκρότημα του κοινού ζέστανε την ατμόσφαιρα.

 

Η ομάδα του «Ντα» αποχαιρέτησε τον Πεδουλά, έχοντας φέρει εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δράση του ΘΟΚ «Εκτός Έδρας».

 

Επίλογος

Η δράση «Εκτός Έδρας» θα πρέπει να βοηθηθεί ακόμα περισσότερο από όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά και οι κοινότητες θα πρέπει να ακουστούν από το υπουργείο Εσωτερικών, τον επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων κ.ά. για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής που θα επιτρέπουν στους συντελεστές να δουλεύουν σε καλύτερες συνθήκες. Το δικαίωμα στον πολιτισμό είναι αναφαίρετο και καθολικό.

 

 

 

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά

Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά – Φώτης Φωτίου

Σκηνικά-Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου

Μουσική: Αντώνης Αντωνίου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτιδας: Τερέζα Ευριπίδου

 

Παίζουν: Κώστας Βήχας, Νεκτάριος Θεοδώρου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Χάρης Κκολός, Βασίλης Παφίτης, Κωνσταντίνος Τσίτσιος, Βαλάντω Χαραλάμπους, Έλενα Χριστοφή

Σημ. Οι φωτογραφίες ελήφθησαν με τη σύμφωνη γνώμη των συντελεστών της παράστασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση