ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:38
 

Η Ξένια Καλογεροπούλου έρχεται στην Κύπρο

Σήμερα Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου, θα βρίσκεται στον ΘΟΚ και η παρουσία της στο νησί γίνεται με αφορμή το ανέβασμα του έργου «Ο Τυχερός Στρατιώτης»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η Ξένια Καλογεροπούλου, ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και συγγραφέας παιδικών βιβλίων έρχεται στην Κύπρο, σήμερα Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου, θα βρίσκεται στον ΘΟΚ και η παρουσία της στο νησί γίνεται με αφορμή το ανέβασμα του έργου «Ο Τυχερός Στρατιώτης» που ανεβαίνει στη Σκηνή 018, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη.

Η κ. Καλογεροπούλου θα είναι παρούσα στην έκτακτη απογευματινή παράσταση που θα δοθεί για το κοινό, σήμερα Τετάρτη, στις 5:00 το απόγευμα και μία ώρα πριν από την παράσταση, στις 4:00 μ.μ. το κοινό θα μπορέσει να συναντήσει την ηθοποιό και συγγραφέα, η οποία θα υπογράφει βιβλία της που θα διατίθενται στο φουαγιέ του Θεάτρου ΘΟΚ, από τα βιβλιοπωλεία Πάργα. Με το τέλος της παράστασης η Ξένια Καλογεροπούλου θα μιλήσει στους μικρούς και μεγάλους θεατές για το έργο «Ο Τυχερός Στρατιώτης», αλλά και για το παιδικό θέατρο συνολικά. Από τη συζήτηση δεν θα λείψουν φυσικά και οι αναφορές για τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΘΟΚ Σάββας Κυριακίδης.

Η Ξένια Καλογεροπούλου είναι από τους καλλιτέχνες που καθόρισαν το τοπίο του παιδικού στην Ελλάδα, ιδρύοντας την «Παιδική Σκηνή» το 1972, η οποία μετονομάστηκε το 1987 σε «Μικρή Πόρτα». Προωθώντας τη θεατρικότητα και την αποδέσμευση της φαντασίας, απορρίπτοντας τον διδακτισμό και αντιμετωπίζοντας το παιδί σε ισότιμη βάση, άνοιξε τις μοντέρνες σελίδες των παραστάσεων για παιδιά.

Παρουσίαση βιβλίου

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Κύπρο η Ξένια Καλογεροπούλου θα παρουσιάσει στο Σολώνειον Κέντρον Βιβλίου το βιβλίο της για ενήλικες «Γράμμα στον Κωστή». Την εκδήλωση θα προλογίσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΘΟΚ Σάββας Κυριακίδης. Όπως μας είπε η Ξένια Καλογεροπούλου αυτό το βιβλίο είναι κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή της και είναι ευτυχής που θα έχει την ευκαιρία να το συζητήσει με τους φίλους που θα παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Μάλιστα, μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο «Γράμμα στον Κωστή» από τις εκδόσεις Πατάκη, η πρώτη παραγγελία εκτός Ελλάδας ήταν από την Κύπρο, που μία αναγνώστρια ζήτησε το e-book. «Όταν έχασα τον σύζυγό μου ήταν κάτι πολύ σκληρό και μου ήταν αφόρητη η ιδέα ότι δεν θα του μιλάω πια, τότε άρχισα να του μιλάω και αυτό σιγά-σιγά, χωρίς να καταλάβω πώς ακριβώς, ό,τι του έγραφα έγινε ένα ολόκληρο βιβλίο με πράγματα που μου άρεσε να του λέω, και για την κοινή μας ζωή, και για τη ζωή πριν τον γνωρίσω», λέει η κ. Καλογεροπούλου και συνεχίζει: «Όταν τον έχασα, ήταν η περίοδος που έκλεισε και το θέατρό μου εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών. Το είχα ανάγκη, το έγραφα κλαίγοντας και σιγά-σιγά άρχισα να το χαίρομαι. Τελικά, το βιβλίο είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και ήταν σαν να μου το έκανε δώρο ο άντρας μου».

Το «Γράμμα στον Κωστή» έφερε χρήματα που είχε ανάγκη τότε η κ. Καλογεροπούλου, αλλά και της έδωσε και τη χαρά να γυρίσει όλη την Ελλάδα για να το παρουσιάσει. «Κάποιος με σταμάτησε στον δρόμο και μου είπε ‘το βιβλίο σας είναι από τα πιο ωραία πράγματα που μου έτυχαν στη ζωή’. Αυτές είναι πολύ σπουδαίες κουβέντες να τις ακούς και μου κάνει πολύ καλό που αγαπήθηκε τόσο αυτό μου το βιβλίο». Για την Ξένια Καλογεροπούλου το βιβλίο λειτούργησε ψυχοθεραπευτικά και ήταν μία θεραπεία που μπορεί να άρχισε οδυνηρά, αλλά τελικά έγινε κάτι πολύ ευχάριστο και γλυκό. Περισσότερα για το βιβλίο, λοιπόν, στην παρουσίασή του στην Κύπρο, στο Σολώνειον Κέντρον Βιβλίου.

Πληροφορίες: Σολώνειον Κέντρον Βιβλίου, Βυζαντίου 24, Στρόβολος. Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου, 6:30 μ.μ. Τηλέφωνο 22666799.

Παραστάσεις: «Ο τυχερός στρατιώτης», σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή, «Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης», κάθε Κυριακή 10:30 π.μ. μέχρι 17 Μαρτίου 2019.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X