ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Alpha Square παρουσιάζει την παράσταση «Ο Επισκέπτης»

Η δράση «Στιγμές στο Μουσείο» διοργανώνεται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Μία ενδιαφέρουσα δράση διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στο κέντρο της Παλιάς Λευκωσίας. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της σειράς εκδηλώσεων του Ιδρύματος με τίτλο «Στιγμές στο Μουσείο» ανεβαίνει σε παγκύπρια πρώτη το έργο του Έρικ Εμάνουελ Σμιτ «Ο Επισκέπτης», με τον Βαρνάβα Κυριαζή να ενσαρκώνει τον πατέρα της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόιντ.

Το έργο εκτυλίσσεται στη Βιέννη του 1938, όταν οι Ναζί εισέβαλαν στην Αυστρία και άρχισαν την καταδίωξη των Εβραίων κατοίκων της πόλης. Ανάμεσα στους Εβραίους της πόλης είναι και ο Σίγκμουντ Φρόιντ, ο οποίος πιστεύει ακόμα στο μέλλον και αρνείται να φύγει. Οι αξιωματικοί της Γκεστάπο συλλαμβάνουν την κόρη του Φρόυντ, την Άννα, για ανάκριση και την κρατούν για ένα βράδυ.

Ο Φρόιντ παραμένει μόνος και απεγνωσμένος, όταν ξαφνικά ένας ξένος μπαίνει από το παράθυρο. Κανείς δεν ξέρεις ποιος είναι αυτός ο μυστηριώδης άνδρας; Ένας φρενοβλαβής; Ένας μάγος; Είναι απλώς ένα όνειρο; Είναι η ενσάρκωση της αντίληψής μας για το υποσυνείδητο του Φρόιντ; Ή μήπως είναι, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, ο Θεός προσωποποιημένος; Όπως μου λέει ο σκηνοθέτης Ανδρέας Αραούζος μαζί με τον Φρόιντ καλούνται και οι θεατές να καταλάβουν ποιος είναι αυτός ο άγνωστος, ο οποίος τον γνωρίζει πάρα πολύ καλά, «όχι μόνο να καταλάβουμε, αλλά και να πιστέψουμε αυτός που ισχυρίζεται ότι είναι». Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ξεκινάει ένα είδος ψυχανάλυσης, το ξετύλιγμα ενός μυστηρίου. Το έργο, όπως τονίζει ο Ανδρέας μπορεί να ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση, ένα ντιμπέιτ, για την ύπαρξη του Θεού ή όχι. Άλλωστε, ο Φρόιντ ήταν γνωστός άθεος και τονίζει ο Ανδρέας: «Θεωρώ ότι αυτό το έργο θα βάλει τους πιστούς, αλλά και όσους δεν πιστεύουν σε μία ενδιαφέρουσα διαδικασία, σε έναν γόνιμο προβληματισμό για την ύπαρξη του Θεού, αλλά και για την ταυτότητά μας και τις ανάγκες μας.»

Στο γραφείο του Φρόιντ

Η επιλογή του έργου δεν είναι τυχαία, μιας και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου θα γίνει έκθεση με θέμα τον πόλεμο, και ο Ανδρέας το επέλεξε αφού σχετίζεται με αυτή τη θεματική, μέσα από μια διαφορετική σκοπιά. Η παράσταση θα ανέβει όχι σε θεατρική σκηνή, αλλά σε μία αίθουσα, όπου θα στηθεί το γραφείο του Φρόυντ, με 44 καρέκλες, άρα περιορισμένο κοινό, γύρω από το γραφείο του σπουδαίου ψυχαναλυτή, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό και τις βεβαιότητές του και όπως του επισημαίνει κάποια στιγμή ο άγνωστος «Δεν είναι παράξενο, αγαπητέ μου Φρόιντ, ότι αυτή τη στιγμή, ξαφνικά, πολύ θα θέλατε να πιστεύετε… να κυλιέστε στη βεβαιότητα…».

Συντελεστές

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου και μαζί με τον Βαρνάβα Κυριαζή παίζουν η Παναγιώτα Παπαγεωργίου, ο Φώτης Αποστολίδης και ο Ανδρέας Αραούζος. Σκηνικά και κοστούμια επιμελείται η Θέλμα Κασουλίδου και φωτισμός είναι του Κώστα Χαραλάμπους.

Πληροφορίες: Πρεμιέρα: Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου, ώρα 8:30 μ.μ.
Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο (8:30 μ.μ.) και Κυριακή (6:30 μ.μ.)
Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, Παλιά Λευκωσία
Πληροφορίες: 7777 7040.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X