ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θεατρικό Εργαστήρι Παγκ. Λυκείου Λάρνακας

«Το ρέκβιεμ της Τερεζίν» - Βασισμένο σε γεγονότα και φρικαλεότητες που βίωσε ο συγγραφέας στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο

Newsroom K

Το θεατρικό έργο «Το ρέκβιεμ της Τερεζίν» αποτελεί απόδοση του ομώνυμου λογοτεχνικού έργου του Γιόζεφ Μπορ, όπως παρουσιάστηκε από τους απόφοιτους της Σχολής Θεάτρου «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό έργο βασισμένο σε γεγονότα και φρικαλεότητες που βίωσε ο συγγραφέας στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τερεζίν. Το στρατόπεδο του Τερεζίν (ή Τερεζίενσταντ) βρισκόταν κοντά στην Πράγα.

Οι Ναζί χρησιμοποιούσαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης για να δείξουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι οι Εβραίοι περνούν… καλά ζώντας σε ένα θέρετρο. Θεωρητικά παρείχε καλή διαμονή, επαρκή σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κυρίως σε γνωστούς Εβραίους και καλλιτέχνες στους οποίους υπόσχονταν ότι θα επιβίωναν. Διάσημοι Εβραίοι καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη στέλνονταν στο στρατόπεδο αυτό, στο οποίο κάθε μέρα πέθαιναν δεκάδες άτομα κι άλλοι πολλοί στέλνονταν σε άλλα στρατόπεδα για εκτέλεση. Το έργο παρουσιάζει την παράσταση που ετοιμάζουν οι έγκλειστοι στην Τερεζίν κατ’ εντολή των διοικητών του στρατοπέδου για την επίσκεψη του Ερυθρού Σταυρού στις 23 Ιουνίου 1944 για να δείξουν τον παράδεισο στον οποίο ζουν. Αντιμέτωποι με τον βέβαιο θάνατο, οι άνθρωποί αυτοί καλούνται να δημιουργήσουν για μια τελευταία φορά πριν σταλούν στους θαλάμους αερίων, μια ύστατη προσπάθεια επιβίωσης, μια μουσικoχορευτική παράσταση ως απάντηση στην φρικαλεότητα της ζωής τους εκεί. Ο παράδεισος όμως είναι σάπιος. Παρουσιάζονται η αγριότητα και η βαρβαρότητα των Γερμανών φρουρών, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, η πείνα, ο φόβος, αλλά και οι λιγοστές στιγμές χαράς και δημιουργίας που συνοδεύουν πάντα τη ζωή. Σκηνοθεσία: Ramiro Ramirez (καθ. Θεατρολογίας)

Δραματουργική επεξεργασία: Νίκολα Μητροπούλου, μουσική επιμέλεια: Ελένη Παπανδρέου

Κινησιολογία: Έλενα Σωτηριάδου, ενδυματολογία: Μαρία Αναστασιάδου, σκηνογραφία: Δέσποινα Χρίστου, Ramiro Ramirez. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλου ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης στην παράσταση): Χάνα Σέχτερ: Μαρία Αναστασιάδου, Άαρων Σνάιντερ: Φάνης Χρήστου, Ραΐφ Σέχτερ: Νίκολα Μητροπούλου, Ελένη / Ρεβέκκα: Ελένη Παπανδρέου, Ελισάβετ/ Μαρούσκα: Έλενα Σωτηριάδου, Έντιθ Στάιν: Άννα Φιλιππίδου, Ρουθ/ Μάρτα: Παρασκευή Λαμπρή, Έρρικα / Έστερ: Χριστίνα Ζηντηρίδου, Μάγιερ: Πέτυα Λαζάροβα, Σέρνερ: Χρίστος Μπητς, Ροντρίγκ: Αρμάνδος Αντωνιάδης.

Τετάρτη, 12 Ιουνίου, ώρα 8:30 μ.μ. Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου, Αρχοντικό Οδού Αξιοθέας, Παλιά Λευκωσία. Επικοινωνία τηλέφωνο: 22894531 – 22894532, culture@ucy.ac.cy

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

Θερμή ήταν η υποδοχή του κοινού στο εξωτερικό για τους «Πέρσες»

Εξαγωγές πολιτισμού

Για πρώτη φορά η Επίδαυρος εξέπεμψε live, ενώ το ίδιο συνέβη για πρώτη φορά με μια ελληνική παραγωγή της αρχαίας ελληνικής ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ