ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το ελληνικό σινεμά πάει (και φέτος) Θεσσαλονίκη

Πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί αλλά και καταξιωμένα ονόματα παρουσιάζουν τις δουλειές τους

Kathimerini.gr

ΤΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Μπορεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να είναι εδώ και πολλά χρόνια διεθνές, φιλοξενώντας ταινίες και κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο, ωστόσο πάντα αποτελούσε και αποτελεί τη «βιτρίνα» του ελληνικού σινεμά· τον τόπο όπου πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί αλλά και καταξιωμένα ονόματα παρουσιάζουν τις δουλειές τους, είτε σε πρεμιέρα είτε σε πανελλήνια πρώτη, αφού αρκετοί τα τελευταία χρόνια ανοίγουν φτερά και σε φεστιβάλ του εξωτερικού.

Οπως και να έχει, στη Θεσσαλονίκη φέτος (4-14/11) θα δούμε 35 μεγάλου και 15 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες, οι 20 από τις οποίες θα είναι σε πρώτη προβολή. Ανάμεσά τους με μια πρώτη ματιά ξεχωρίζουμε το φιλμ «Καλάβρυτα 1943» του Νικόλα Δημητρόπουλου, το οποίο αφηγείται την τραγική ιστορία της σφαγής των Καλαβρύτων, με τη συμμετοχή (τελευταία στην καριέρα του) και του μεγάλου Μαξ φον Σίντοφ, αλλά και το «Σελήνη, 66 ερωτήσεις», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ζακλίν Λέντζου. Η τελευταία θα συμμετάσχει μάλιστα και στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ, μαζί με την «Αγέλη προβάτων» του Δημήτρη Κανελλόπουλου και την «Αγία Εμυ» της Αρασέλης Λαιμού.

Ελληνικά φιλμ, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά, θα έχουμε και σε δύο ακόμα διαγωνιστικά τμήματα: το Meet the Neighbors, που περιλαμβάνει δημιουργίες γύρω από την επικοινωνία λαών και πολιτισμών, καθώς και το Film Forward, με πρωτοποριακές δουλειές, όπως το «Orfeas 2021» της καλλιτεχνικής ομάδας ΦΥΤΑ. Και οι υπόλοιπες πρωτοεμφανιζόμενες ταινίες, πάντως, θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αρκετά ανεξάρτητα βραβεία, με τα ανάλογα χρηματικά έπαθλα που στόχο έχουν να ενισχύσουν το ελληνικό σινεμά.

Το τελευταίο βέβαια, εκτός από παρόν και μέλλον, έχει και πολύ αξιόλογο παρελθόν, το οποίο φέτος αναδεικνύεται μέσα από τη δράση «Χώρα, σε βλέπω: Ο 20ός αιώνας του ελληνικού σινεμά» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το 62ο ΦΚΘ προσφέρει προφανώς φιλόξενη στέγη στο πρόγραμμα, προβάλλοντας δωρεάν οκτώ αριστουργήματα του εγχώριου σινεμά, όπως το «Ζ» του Κώστα Γαβρά, η «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού, η «Μάνια» του Γιώργου Πανουσόπουλου και ο «Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Τέλος, όπως κάνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, το φεστιβάλ πραγματοποιεί και δύο καθολικά προσβάσιμες προβολές, με το «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» του Ντίνου Κατσουρίδη, με τον μεγάλο Θανάση Βέγγο, και το «Δοξόμπους», το βυζαντινό ταξίδι του Φώτου Λαμπρινού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση