ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το κυπριακό σινεμά πάει καλά, η Πολιτεία θα πρέπει να συνδράμει

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον τομέα του κινηματογράφου – 300.000 επιπλέον και για το 2022

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Σοβαρά δείγματα εξωστρέφειας δείχνει ο κυπριακός κινηματογράφος το τελευταίο διάστημα, παρ’ όλες τις εγγενείς δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Έβδομη Τέχνη στη χώρα μας, κυρίως σε θέματα χρηματοδότησης. Ωστόσο, οι πρόσφατες επιτυχίες στο 44ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αποδεικνύουν ότι το κυπριακό σινεμά εκπροσωπεί τη χώρα επάξια. Πιο συγκεκριμένα οι Κύπριοι δημιουργοί επέστρεψαν με γεμάτες τις βαλίτσες τους από τη μακεδονική πόλη. Η ταινία «A Summer Place» της Αλεξάνδρας Ματθαίου κέρδισε τα βραβεία Drama Queer Award και Γυναικείας Ερμηνείας (για τη Μαίρη Μηνά), η ταινία «Δεν Θέλω να Ξεχάσω Τίποτα» της Βαγγελιώς Σουμέλη το βραβείο Σεναρίου και η ταινία «Every Sunday» της Καίτης Παπαδήμα το Βραβείο Ντοκιμαντέρ. Σημειώνεται ότι η Κύπρος φέτος συμμετείχε με τέσσερις ταινίες εκ των οποίων οι τρεις βραβεύτηκαν.

Την ανοδική πορεία του κυπριακού κινηματογράφου δείχνουν και οι πολλές και ενδιαφέρουσες συμμετοχές σε πολλά φεστιβάλ παγκόσμια, όπως μας πληροφορούν από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες. Η ταινία μεγάλου μήκους «Patchwork» του σκηνοθέτη Πέτρου Χαραλάμπους σε σενάριο Jannin Telling συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Καρλόβι Βάρι που είναι ένα από τα σπουδαιότερα φεστιβάλ της Ευρώπης. Το βραβευθέν «Summer Place» της Ματθαίου επελέγη να διαγωνιστεί στο περίφημο φεστιβάλ του Τάμπερε στη Φινλανδία, στο φεστιβάλ Παλμ Σπρινγκ στις ΗΠΑ. Το ήδη βραβευμένο έργο του Μαρίνου Καρτικκή «Πολίτης 3ης Ηλικίας», 2ο Ελληνικό Βραβείο Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους και το Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου (Αντώνης Κατσαρής) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης, πήρε υποψηφιότητα στο Cannes World Film Festival. Η animation ταινία «Γυναίκα με τους Παπαγάλους» βραβεύτηκε στο San Francisco Independent Film Festival ως «Best Animated Short Film 2021», στο φεστιβάλ Animayo International Film Festival, ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ animation, έλαβε ειδική μνεία στο φεστιβάλ Animayo, στο Los Angeles Animation Festival το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Humanitarian». Το animation του Γιώργου Τσαγκάρη από κείμενο του Τίτου Κολώτα «Τελετουργία της Άνοιξης» επίσης συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ της Οττάβα και στο Επίσημο Διαγωνιστικό του Raindance Film Festival UK. Τέλος, η ταινία «Κοιλάδα των Ρόδων» του Χριστόφορου Ροδίτη, ξεκίνησε με πολύ καλούς οιωνούς, αφού έχει προσκληθεί να διαγωνιστεί στο Boden Film Festival στη Σουηδία, καθώς και σε φεστιβάλ στη Σιγκαπούρη και την Κίνα. Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι όλες οι παραπάνω ταινίες αποτελούν συμπαραγωγή με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες,- Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου.

 


«Χρειαζόμαστε περισσότερα»

Ο αναπληρωτής διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κος Κυπριανός Λούης σε δηλώσεις του στην «Κ» είπε ότι είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι ως Πολιτιστικές Υπηρεσίες που η μικρή Κύπρος μπαίνει σε αυτό το διεθνές περιβάλλον με διακρίσεις, θίγοντας θέματα πολυποίκιλα. «Αυτές οι διακρίσεις, όπως σημείωσε ο κ. Λούης, είναι μία πολύ καλή βάση για να μπορέσει να έχει αναπτυξιακή πορεία ο κινηματογράφος και να αποτελέσει επένδυση, όχι μόνο σε επίπεδο πολιτισμού, αλλά και σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης του τόπου, αν, όπως τόνισε ο κ. Λούης, δούμε σοβαρά την αναπτυξιακή διάστασή του, προσφέροντας εργασία σε διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών που εμπλέκονται στον χώρο του κινηματογράφου, αλλά και ευρύτερα.

Οικονομικά, όπως είπε ο κ. Λούης, ο κινηματογράφος μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα, η παραγωγή μιας ταινίας δίνει τη δυνατότητα εργοδότησης σε μεγάλο αριθμό επαγγελματιών, κοντά στα 80 επαγγέλματα εμπλέκονται στην παραγωγή μιας ταινίας, και η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει περαιτέρω την κινηματογραφική δημιουργία. Όπως σημείωσε ο κ. Λούης για το 2021υπήρξε αύξηση κατά 300.000 ευρώ και το ίδιο ποσό αύξησης εξασφαλίστηκε και για το 2022. «Το υπουργείο Οικονομικών μάς έδωσε μάλιστα τη ρητή διαβεβαίωσή του ότι όποτε ζητηθούν πρόσθετες πιστώσεις από τις Πολιτιστικές είναι διατεθειμένη να τις εξετάσουν και να τις ικανοποιήσουν». Ήδη έχουν γίνει ενέργειες και συνεχίζουν να γίνονται ενέργειες για αύξηση των δαπανών για το σινεμά και μάλιστα, είπε ο κ. Λούης είναι το μόνο κονδύλι που εγκρίθηκε, περιμένουμε όμως περισσότερη βοήθεια, «το πιστεύουμε ότι πρέπει να διεκδικηθούν περισσότερα κονδύλια» είπε ο κ. Λούης. «Επαναλαμβάνω, ο κλάδος του κινηματογράφου έχει αναπτυξιακή προοπτική, έχει πνευματικό ρόλο να επιτελέσει». Ο κ. Λούης δεν παρέλειψε να απονείμει τα εύσημα στους λειτουργούς του τομέα του κινηματογράφου, στην κα Χριστοδουλίδου και στον κ. Νικήτα. «Έχουμε τη δυνατότητα της πνευματικής δημιουργίας, ο ρόλος του κινηματογράφου στην ίδια την ανάπτυξη της κοινωνίας είναι εξαιρετικά σημαντικός, λόγω του ερμηνευτικού και αφηγηματικού του χαρακτήρα, ανοίγει ορίζοντες ι σκέψεις, αλλά μπορεί να συμβάλει και στην οικονομική ανάπτυξη».

 

«Τα λεφτά είναι λίγα»

Η Έλενα Αλωνεύτου, πρόεδρος της Ένωσης Σκηνοθετών, είπε στην «Κ» ότι η βράβευση των τριών δημιουργών στη Δράμα, αλλά και οι επιτυχίες άλλων γνωστών σκηνοθετών που έχουν βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ, αποδεικνύουν το ψηλό επίπεδο των Κύπριων δημιουργών και την ανοδική πορεία του Κυπριακού κινηματογράφου. «Συγχαίρουμε τις δημιουργούς Αλεξάνδρα Ματθαίου, Βαγγελιώ Σουμέλη και Καίτη Παπαδήμα για την επιτυχία τους. Πραγματικά μας κάνουν περήφανους. Είναι μεγάλη η φετινή επιτυχία στη Δράμα ιδιαίτερα για μια μικρή χώρα όπως την Κύπρο που ο τοπικός κινηματογράφος δεν στηρίζεται επαρκώς». Η κα Αλωνεύτη, ωστόσο, σημείωσε ότι ενώ φέτος έχουν διπλασιαστεί οι αιτήσεις προτάσεων δημιουργίας ταινιών, το κονδύλι της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου (ΣΕΚιν) παραμένει το ίδιο εδώ και 10 χρόνια. «Τα λεφτά είναι λίγα γι’ αυτό οι περισσότεροι δημιουργοί δεν παίρνουν αμοιβή για την εργασία τους, για να μπορέσουν να υλοποιήσουν την ταινία τους σε επίπεδο που να ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, και κατ’ επέκταση να μπορούν οι ταινίες τους να διαγωνιστούν διεθνώς. Είναι ωραία να θαυμάζουμε και να επαινούμε τους δημιουργούς για τα επιτεύγματά τους, αλλά έχει χρέος το κράτος να στηρίζει τις προσπάθειές τους». Όπως είπε η κα Αλωνεύτη η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου έχει συμβάλει στην αύξηση του φετινού κονδυλίου για το σινεμά και ότι ως Ένωση θα συνεχίσουν να πιέζουν για αύξηση της οικονομικής στήριξης του τοπικού σινεμά από το κράτος, «γιατί εκτός από τη δημιουργία ψηλού επιπέδου παραγωγών, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε καλύτερα ως επαγγελματίες στις ανάγκες των ξένων παραγωγών που θα υλοποιηθούν στο νησί μας μέσω του σχεδίου κινήτρων οπτικοακουστικής βιομηχανίας». Είναι σημαντικό, είπε η κα Αλωνεύτη, να μην ξεχνάμε ότι ο κινηματογράφος, και όλες βέβαια οι τέχνες, δεν προσφέρουν μόνο έναν τρόπο διασκέδασης αλλά είναι και ο καλύτερος πρεσβευτής του πολιτισμού μιας χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

Η προβολή και παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους του Ανδρέα Σεϊτάνη θα γίνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
Kathimerini.com.cy
 |  ΣΙΝΕΜΑ
X