ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το υφ. Πολιτισμού στις ελληνικές «Καλένδες»

Αναβολή πήρε η κατ’ άρθρον συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, λόγω βεβαρημένου προγράμματος

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Δεν συζητήθηκε το θέμα του υφυπουργείου Πολιτισμού, όπως ήταν προγραμματισμένο να γίνει στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, στη συνεδρία της Τετάρτης 8 Δεκεμβρίου, και ο λόγος ήταν το βεβαρυμμένο πρόγραμμα της Επιτροπής. Αυτό σημαίνει ότι η συνέχιση της κατ’ άρθρον συζήτησης μεταφέρεται για το νέο έτος, όπως και η εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Ο υπουργός Παιδείας κ. Προδρόμου είπε στην «Κ» πως έχουν οριστεί ημερομηνίες για τη συζήτηση της δημιουργίας του υφυπουργείου, στις 12, 19 και 26 Ιανουαρίου 2022 και συνεπώς θεωρεί πως η αναβολή ήταν για πρακτικούς λόγους. Ωστόσο, οι υπηρεσιακοί φορείς που είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν στην Επιτροπή για το εν λόγω θέμα ενημερώθηκαν για την αναβολή της συζήτησης λίγο πριν μπουν στην αίθουσα.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι πρέπει επιτέλους να πάρουμε απόφαση για τη δημιουργία του υφυπουργείου, «είναι μια ιστορική ευκαιρία να δώσουμε επιτέλους αυτό που συζητιέται εδώ και δεκαετίες, ένα βήμα για μια πιο προσεγμένη πολιτική για τον πολιτισμό και εναπόκειται πλέον στις πολιτικές δυνάμεις ν’ αποφασίσουν αν το θέλουμε ή όχι». Ο κ. Προδρόμου, όπως είπε, είχε τη διαβεβαίωση όλων των κομμάτων για τη θετική στάση τους, εκτός από το ΑΚΕΛ, που εξέφρασε κάποιες απόψεις. Ο υπουργός θα ξαναμιλήσει με τα κόμματα, λόγω και της εξέλιξης, για να δει πού στεκόμαστε. Ο κ. Προδρόμου επίσης είπε πως και οι φορείς του πολιτισμού είναι σύμφωνοι, οι οποίοι, όπως είπε ο κ. υπουργός δικαίως ζητούν ενίσχυση των προγραμμάτων, κάτι που θα μπορεί να γίνει πιο συστηματικά με τη νέα δομή. 

 

Προφάσεις εν αμαρτίαις... 

Σχετικά με όσα λέγονται για τη μετατροπή της νέας δομής σε υπόθεση της ε/κ κοινότητας, ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι αυτό δεν ισχύει, και τις θεωρεί προφάσεις. «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα, γιατί πολύ απλά δεν είναι υφυπουργείο του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά της Δημοκρατίας, θα υπάγεται στην κεντρική κυβέρνηση». Οι αρχαιότητες δεν μεταφέρονται στο υπουργείο Παιδείας, οπότε, είπε ο κ. Προδρόμου, είναι λυπηρό, να μπαίνει στην εξίσωση το Κυπριακό. 

 Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στην «Κ» από πρόσωπα γύρω από την υπόθεση του υφυπουργείου Πολιτισμού, η συμπερίληψη τόσο πολλών θεμάτων στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής ήταν εσκεμμένη ενέργεια, ώστε το θέμα να μη συζητηθεί και αυτό να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, από συγκεκριμένους κύκλους, οι οποίοι αντιτίθενται στη δημιουργία του υφυπουργείου και κυρίως στη μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων στη νέα δομή που προγραμματίζεται να δημιουργηθεί. Το ερώτημα που τέθηκε στην «Κ» είναι γιατί τα οργανωμένα σύνολα και ενώσεις καλλιτεχνών και πολιτιστικών φορέων δεν αντιδρούν στην παρακώλυση των συζητήσεων για τη δημιουργία του υφυπουργείου. Σχετικά δε με τη διαιώνιση των συζητήσεων και των πολλών προβλημάτων που ανακύπτουν σημειώνουν πως αυτές λειτουργούν μόνο εις βάρος του πολιτιστικού τοπίου της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση αναβάλλεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά, αφού και στις 24 Νοεμβρίου δεν κατέστη δυνατόν να γίνει διαβούλευση, λόγω αλλαγών στο κατατεθέν νομοσχέδιο. Τότε, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς είχε πει ότι το ζήτημα της ίδρυσης του Υφυπουργείου κινδυνεύει να μετατραπεί σε διαφωνία για το Κυπριακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση