ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Να κρατήσουμε το φως του πολιτισμού αναμμένο

Χατζηδημητρίου –Τουντζάι: Ανάγκη να διασωθεί ο πολιτιστικός πλούτος του νησιού,

ΚΥΠΕ

Οι Τάκης Χατζηδημητρίου και Αλί Τουντζάι, επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, εγκαινίασαν χθες  τα έργα στα ενετικά τείχη της Αμμοχώστου που χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε. Συγκεκριμένα έγιναν εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης στον προμαχώνα Μαρτινέγκο  και σε άλλα τμήματα των τειχών της Αμμοχώστου. 

Οι δύο επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τ. Χατζηδημητρίου και Α. Τουντζάι δήλωσαν ότι ρόλος και αποστολή τους είναι να κρατήσουν το μικρό φωτάκι των μνημείων και του πολιτισμού αναμμένο. Συγκεκριμένα ο κ.  Χατζηδημητρίου δήλωσε: «Ρόλος και αποστολή μας είναι να κρατήσουμε το μικρό φωτάκι των μνημείων και του πολιτισμού αναμμένο, με την ελπίδα ότι κάποτε θα απλώσει παντού και θα γίνει σημείο ενότητας, ειρήνης και προόδου, για όλους τους ανθρώπους της μικρής μας πατρίδας», με τον Τ/κ συμπρόεδρο της Τ.Ε. Αλί Τουντζάι να εκφράζει την ελπίδα ότι το περιβάλλον συνεργασίας που εδραίωσε η Επιτροπή θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων.

Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως τα τείχη της Αμμοχώστου απασχόλησαν την Τ.Ε. από τις πρώτες μέρες της ίδρυσής της. «Τα επισκεφθήκαμε. Ξεκινήσαμε από τον Πύργο του Οθέλλου. Η εμπειρία ήταν οδυνηρή. Είδαμε ρωγμές στα τείχη, αψίδες έτοιμες να καταρρεύσουν , πέτρες άλλες διαβρωμένες, άλλες ετοιμόρροπες και άλλες που είχαν κιόλας φύγει από τη θέση τους και βρίσκονταν στο έδαφος», ανέφερε και πρόσθεσε πως ένιωσε ντροπή για τις συμπεριφορές μας, συντριβή και θλίψη για την κατάσταση των μνημείων. «Καταλάβαμε ότι έπρεπε να υπερβούμε τους μικρούς εαυτούς μας. Πήραμε το μήνυμα και αγκαλιάσαμε το σύνολο του πολιτισμού, σε ολόκληρο το νησί, ελληνικά, ρωμαϊκά, φοινικικά, φράγκικα, βενετσιάνικα, οθωμανικά ή και μεταγενέστερα βρετανικά μνημεία».

«Όλα μαζί είναι ο πολιτιστικός πλούτος της Κύπρου, είναι το κοινό πολιτιστικό υπόβαθρο όλων των Κυπρίων, είναι η κοινή μας ιστορία. Μέσα από τα μνημεία αναδύονται άνθρωποι και καταστάσεις, που συνθέτουν τη μοναδική σε πλούτο ιστορία και παράδοση χιλιάδων χρόνων. Προβάλλει η πολυπολιτισμική Κύπρος στο πιο σημαντικό σταυροδρόμι το κόσμου», επεσήμανε.

Ο κ. Χατζηδημητρίου πρόσθεσε «έχουμε κιόλας προχωρήσει αρκετά. Σήμερα βρισκόμαστε στο Μαρτινέγκο και στα τείχη μεταξύ οπλαποθήκης και της πύλης της θάλασσας, μας παρακολουθούν από κοντά ο Πύργος του Οθέλλου, η πύλη και ο προμαχώνας Ραβελίν. Στη σειρά αναμένει το οχυρό Τζαμπουλάτ», καταλήγοντας πως «η δική μας εμπειρία μας λέγει, ότι αυτό που φαίνεται αδύνατο, με τη καθημερινή και συστηματική μας εργασία μπορεί να γίνει πραγματικότητα, να γίνει δυνατό. Να έχουμε τα τείχη και να έχουμε και ειρήνη, Να συντηρούμε την κληρονομιά του παρελθόντος και να προσθέτουμε μια ελάχιστη συμβολή για το μέλλον».

Κοινός πλούτος και κληρονομιά

Από την πλευρά του ο κ. Τουντζάι είπε ότι η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά δίδαξε ότι μπορεί να επιτευχθεί ο σκοπός μόνο με τη συνεργασία, «αποδείξαμε ότι μπορούσαμε να εργαστούμε προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων με βάση τον σεβασμό, την ισότητα και την αμοιβαία εμπιστοσύνη χωρίς να προσπαθούμε να επιβληθούμε ή να εκμεταλλευθούμε ο ένας τον άλλον», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «το περιβάλλον συνεργασίας που εδραιώσαμε θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων» και πρόσθεσε «Όλοι οι μουσουλμανικοί και χριστιανικοί χώροι λατρείας στο νησί, όποια κι αν είναι η προέλευσή τους, καθώς και τα μνημεία του πολιτισμού των Βυζαντινών, των Λουζινιάν, των Ενετών, των Οθωμανών και άλλων πολιτισμών πρέπει να αποτελέσουν κοινό πλούτο και κληρονομιά», είπε και έκανε έκκληση στους Τουρκοκύπριους «αξιωματούχους», κατά τον ίδιο ότι «θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός για τη βιώσιμη συντήρηση χώρων όπως η Αμμόχωστος, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς».

 

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση