ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΙΓΑΙΟ Β – ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

Αυτή την Κυριακή μαζί με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το 324 ο Μέγας Κωνσταντίνος αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην παλαιά ελληνική αποικία του Βυζαντίου, στο σημείο όπου η Ευρώπη συναντά την Ασία. Η είδηση αυτή δεν άργησε να φτάσει στα νησιά του Αιγαίου· οι νησιώτες που την άκουσαν πρώτοι στα λιμάνια και τη συζήτησαν στις αγορές δεν μπορούσαν να γνωρίζουν ότι η απόφαση αυτή σήμανε την έναρξη μιας νέας εποχής που θα διαρκούσε στο Αιγαίο εννέα αιώνες – σε κάποια νησιά περισσότερους.

Το Αιγαίο βίωσε από το 324 έως το 1204 τις τελευταίες αναλαμπές του αρχαίου τρόπου ζωής, τη μετάβαση στον Μεσαίωνα και την περίοδο της μεγάλης άνθησης του βυζαντινού πολιτισμού. Μέσα από συχνά σκληρές διεργασίες, απέκτησε νέα ταυτότητα και επηρέασε τις ιστορικές εξελίξεις, χάρη στα φυσικά του πλεονεκτήματα, τους ανθρώπους του και τη στρατηγική του θέση στους θαλάσσιους δρόμους. Η βίαιη ανατροπή της Δ΄ Σταυροφορίας, το 1204, έθεσε τα περισσότερα νησιά υπό δυτική κυριαρχία και τα κατέστησε σημείο συνάντησης της Ανατολής με τη Δύση.

Το Βυζάντιο είναι σήμερα «παρόν» στο Αιγαίο πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε. Τα περισσότερα νησιά διατηρούν τα ονόματα που χρησιμοποιούσε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος τον 10ο αιώνα. Οι παραδοσιακοί οικισμοί που ατενίζουμε στα ταξίδια μας έχουν σε μεγάλο βαθμό την αφετηρία τους σε εκείνους τους χρόνους. Τα κάστρα που ιδρύθηκαν τότε, εξακολουθούν να επιτηρούν τα λιμάνια και τα θαλάσσια περάσματα, έστω κάτω από βενετικό ή οθωμανικό μανδύα. Μικρές και μεγάλες εκκλησίες που λειτουργούν ακόμη, προσφέρουν ένα πανόραμα της βυζαντινής ζωγραφικής.

Μαζί το περιοδικό Beautiful People, το Κ καθώς και το ένθετο Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσφορές: Τελευταία Ενημέρωση

X