ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παντζάρια: Ποια είναι τα οφέλη τους;

H θεά Αφροδίτη έτρωγε πολλά παντζάρια, γι’ αυτό διατηρούσε την ομορφιά της

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα παντζάρια ή αλλιώς κοκκινογούλια είναι από τα πιο νόστιµα, αλλά και λιγότερο γνωστά για τα οφέλη τους λαχανικά. Αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας με χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο, που μπορούν να «αναβαθμίσουν» ποιοτικά το χειμερινό μας διαιτολόγιο.

Θρεπτική αξία και υγεία

• Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, νιτρικά άλατα, φώσφορο, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως π.χ. Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β6 (πυριδοξίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ), φυτικές ίνες και β- καροτένιο.

• Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βηταλαΐνες, στις οποίες οφείλουν και το ιδιαίτερο χρώµα τους. Οι ουσίες αυτές παρουσιάζουν έντονη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν και στην καλή υγεία της καρδίας.

• Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, τα παντζάρια βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας .

• Tο φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών, μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια .

• Τα παντζάρια έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου και έτσι βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου στον οργανισμό μας και επομένως στην συντήρηση των οστών.


Χυμός παντζαριού και αθλητικές επιδόσεις

Έρευνα του πανεπιστημίου του Exeter απέδειξε πως ο χυμός του παντζαριού μπορεί να ενισχύσει τις αντοχές μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γυμναζόμαστε 16% περισσότερο, αφού η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, κάνοντας έτσι τη γυμναστική πιο εύκολη. Επιπλέον, ο χυμός παντζαριού βελτιώνει την αιματική κυκλοφορία σε όλο το σώμα και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the International Society of Sports Nutrition απέδειξε πως η βεταΐνη (ένα γλυκό άλας, το οποίο βρίσκεται στα παντζάρια), ενισχύει την αθλητική απόδοση σε άντρες και γυναίκες, στο αγώνισμα της ποδηλασίας.


Καταναλώστε τα….

Ωμά, ψητά ή βραστά μαζί με σκόρδο, λάδι και ξύδι ή ακόμα προσθέστε τα σε σαλάτες με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, π.χ. σπανάκι και φρούτα, π.χ. μήλο, πορτοκάλι, ή με πατάτα και γιαούρτι ή με φέτα, κατσικίσιο τυρί και ξηρούς καρπούς, π.χ. καρύδια ή σπόρια, π.χ. κολοκυθόσπορους ή και σε σούπες. Φτιάξτε, επίσης, χυμούς με παντζάρι, μήλο, καρότο, ρόδι και τζίντζερ!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση