ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κάθε έξι δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από σακχαρώδη διαβήτη

O διαβήτης είναι στις κυριότερες αιτίες που οδηγούν σε αναπηρίες των ενηλίκων

ΚΥΠΕ

Κάθε έξι δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στον πλανήτη πεθαίνει από σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με στατιστικές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη, που διενεργήθηκαν το 2015, οι οποίες αναφέρουν, επίσης, ότι ο διαβήτης συγκαταλέγεται στις δέκα κύριες ασθένειες, που οδηγούν σε αναπηρίες μεταξύ των ενηλίκων (τύφλωση, ακρωτηριαμός).

Όπως αναφέρθηκε σε διάσκεψη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, 415 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαβήτη σήμερα, ενώ μέχρι το 2040, ο αριθμός τους αναμένεται να φτάσει τα 642 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, το 2040 αναμένεται ότι ένας στους δέκα ενήλικες θα έχουν σακχαρώδη διαβήτη, δηλαδή ένα ποσοστό 55%.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει το Υπουργείο Υγείας, μετά από έρευνα που έγινε το 2004, διαφάνηκε ότι στην Κύπρο τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη είναι περίπου 70 με 80 χιλιάδες, δηλαδή περίπου 10,3% του γενικού πληθυσμού. Ωστόσο, νεότερα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδία Διαβήτη για το 2015 αναφέρουν ότι στην Κύπρο το ποσοστό κυμαίνεται στο 9,4% (90 χιλιάδες άτομα), ποσοστό το οποίο βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι 7,3%.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης τόνισε ότι η φύση της νόσου, η επερχόμενη πανδημία και το γεγονός ότι αποτελεί την τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου, μετά τα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο, επιβάλλει οργανωμένες προσπάθειες όλων των φορέων με κοινό στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπισή του.

Όπως σημείωσε “το προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό κόστος που επιφέρει ο διαβήτης είναι δυσβάσταχτο, επειδή οι επιπλοκές του εισβάλλουν σταδιακά και επιφέρουν αυξημένη νοσηρότητα”, συμπληρώνοντας ότι “ο διαβήτης δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, αλλά και μείζον κοινωνικό πρόβλημα και απειλή για την οικονομία των χωρών, οδηγώντας σε ολοένα αυξανόμενες ανισότητες τόσο μέσα στις ίδιες τις χώρες όσο και μεταξύ χωρών”.

Επιπλέον, ανέφερε ότι “θέμα προς προβληματισμό είναι το γεγονός ότι πρόσφατα έχει παρατηρηθεί ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, που ως τώρα εθεωρείτο ο διαβήτης της ώριμης ηλικία, έχει αυξηθεί ραγδαία, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται ακόμη και σε παιδιά”, για να προσθέσει ότι “για την εμφάνιση αυτού του τύπου διαβήτη, έχουν ενοχοποιηθεί η παχυσαρκία, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η έλλειψη άσκησης”.

Δράσεις Υπουργείου Υγείας

Ο κ. Παμπορίδης είπε πως το Υπουργείο του αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης παρακολουθεί μέσα από τα προγράμματα της σχολιατρικής το βάρος των παιδιών μας και προάγει τη μεσογειακή διατροφή και την άσκηση, σημειώνοντας ότι τα προγράμματα αυτά εντείνονται ολοένα, καθώς πρόσφατη έρευνα έχει αναδείξει τα παιδιά της Κύπρου, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, ως από τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.

“Αντιμετωπίζουμε το θέμα του διαβήτη με μεγάλη σοβαρότητα. Με τη συνεχή εκπαίδευση των ιατρών, των νοσηλευτών και των διαιτολόγων μας, αλλά και με την καθημερινή λειτουργία κλινικών διαβήτη, στοχεύουμε στη σωστή ενημέρωση και ρύθμιση των ασθενών μας. Συγκεκριμένα, φέτος έχουν εκπαιδευτεί δύο Ιατρικοί Λειτουργοί της πρωτοβάθμιας φροντίδας και περισσότεροι νοσηλευτές σε πανεπιστημιακές κλινικές του εξωτερικού για το πώς να διαχειρίζονται τα άτομα με διαβήτη, με βάση τα πιο σύγχρονα πρωτόκολλα. Οι λειτουργοί αυτοί στελεχώνουν τις διαβητολογικές μας κλινικές και τα πρωτοβάθμια κέντρα μας, γιατί σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, η πρόληψη των επιπλοκών αρχίζει στο πρωτοβάθμιο ιατρείο. Ακολουθείται παράλληλα, μια ολιστική προσέγγιση με την εμπλοκή πολλών ειδικοτήτων που παρακολουθούν τον ασθενή για αποφυγή των επιπλοκών”, είπε ο Υπουργός Υγείας.

Επίσης, πρόσθεσε ότι στο Νοσοκομείο Λάρνακας λειτουργεί Πρότυπο Διαβητολογικό Κέντρο στη βάση ευρωπαϊκού πρωτοκόλλου που αγκαλιάστηκε από τους ασθενείς και έχει ήδη επεκταθεί στην επαρχία Αμμοχώστου και στα δορυφορικά τους Κέντρα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ένταξη διαβητολογικών Ιατρείων παρακολούθησης στην Πρωτοβάθμια Ιατρική Φροντίδα έχει δώσει την ευκαιρία στους ασθενείς, στα αγροτικά και αστικά κέντρα υγείας, να εξυπηρετούνται ευκολότερα και να έχουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες, ενώ σημείωσε ότι λειτουργούν ήδη παγκύπρια 22 διαβητολογικά ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας και οι ιατρικοί λειτουργοί έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα, ώστε να διαχειρίζονται επιτυχώς τον διαβήτη.

Όσον δε αφορά την παραπομπή τους στις δευτεροβάθμιες διαβητολογικές κλινικές, είπε πως έχει αναπτυχθεί πρωτόκολλο που διασφαλίζει την ισότητα και την άμεση προσβασιμότητα.


Φάρμακα για ασθενείς με διαβήτη

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμα ότι στο φάσμα των σκευασμάτων, που διαθέτει το κράτος για το διαβήτη, περιλαμβάνονται τα πιο εξειδικευμένα και σύγχρονα φάρμακα, που το κόστος τους ανέρχεται περίπου στα 4 εκατομμύρια.

Όσον αφορά στις ευάλωτες ομάδες, π.χ. τις εγκύους και τα παιδιά, είπε ότι παρέχονται από το Υπουργείο Υγείας αντλίες ινσουλίνης, που συμβάλλουν σε βελτίωση των σακχάρων και της ποιότητας ζωής τους, ενώ σημείωσε ότι στην δε Παιδοδιαβητολογική Κλινική του Μακαρείου Νοσοκομείου, τοποθετούνται συσκευές συνεχούς παρακολούθησης σακχάρου, που καταγράφουν το σάκχαρο κάθε 5 λεπτά για 3 μέρες.

“Με τον διορισμό της Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη”, πρόσθεσε, “η οποία έχει καλύψει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων που εκπροσωπούν την επιστημονική κοινότητα, τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας, το σκηνικό έχει αλλάξει και δημιουργήθηκε μια καινούργια δυναμική. Ήδη η πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής άρχισαν συστηματικά να συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων της Εθνικής μας Στρατηγικής, που είναι βασισμένη σε ευρωπαϊκά πρότυπα και η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 6 Απριλίου του τρέχοντος έτους”.

Τι είναι ο διαβήτης

Ο διαβήτης είναι μία μεταβολική νόσος πολλαπλής αιτιολογίας που προσβάλλει όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία, λόγω διαταραχής του μεταβολισμού του σακχάρου, των λιπών και των πρωτεϊνών και είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης ινσουλίνης ή της ελλιπούς δράσης της ινσουλίνης ή και των δύο.

Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Διαβητολογίας Κύπρου, Πολύκαρπος Ευρυπίδου είπε πως υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες σακχαρώδους διαβήτη, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ο διαβήτης της εγκυμοσύνης και άλλοι τύποι διαβήτη, οι οποίοι διαγιγνώσκονται σε άτομα με γενετικές ανωμαλίες των β κυττάρων, γενετικές ανωμαλίες στην έκκριση ινσουλίνης, ενδοκρινοπάθειες και διάφορες άλλες παθήσεις.

Ο κ. Ευρυπίδου ανέφερε ότι πολλές φορές ο διαβήτης μένει αδιάγνωστος ή διαγιγνώσκεται αργά, αφού έχουν ήδη γίνει εμφανείς οι επιπλοκές της ασθένειας.

Σε ό,τι αφορά στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, είπε ότι μπορεί να προληφθεί με ένα υγιεινότερο τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει σωστή διατροφή, τακτική άσκηση και αποφυγή επιβαρυντικών συμπεριφορικών παραγόντων, όπως κάπνισμα και αλκοόλ, για να προσθέσει ότι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι η παχυσαρκία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
X