ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενα βακτήριο απειλεί να γίνει σούπερ ιός

Το Mycoplasma genitalium συχνά δεν έχει κανένα σύμπτωμα, αλλά μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου

Kathimerini.gr

Μία ελάχιστα γνωστή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη μπορεί να γίνει ο επόμενος σούπερ ιός, εάν ο κόσμος δεν ενημερωθεί σωστά, προειδοποιούν οι ειδικοί. Το Mycoplasma genitalium συχνά δεν έχει κανένα σύμπτωμα, αλλά μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, κάτι που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε στειρότητα. Πολλές φορές, δεν γίνεται η σωστή διάγνωση του ιού και σε περίπτωση που δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα μπορεί να αναπτύξει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.

Η Βρετανική Εταιρεία Σεξουαλικής Υγείας και Εϊτζ έχει να δώσει κάποιες νέες συμβουλές. Το Mycoplasma genitalium είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στην ουρήθρα στους άνδρες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκροή βλέννας από το πέος και πόνος κατά την ούρηση. Στις γυναίκες μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή των αναπαραγωγικών οργάνων (μήτρας και φαλλοπιανών σαλπίγγων) προκαλώντας πόνο, πιθανώς πυρετό και κάποια αιμορραγία. Μπορεί να μεταδοθεί από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις με κάποιον που είναι φορέας, ενώ τα προφυλακτικά μπορούν να εμποδίσουν τη μετάδοσή του. Ο ιός διαγνώστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία τη δεκαετία του 1980 και θεωρείται ότι επηρεάζει το 1% με 2% του γενικού πληθυσμού. Το Mycoplasma genitalium δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα, μπορεί να μη διαγνωσθεί ή να εκληφθεί ως λανθασμένη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη όπως είναι τα χλαμύδια. Ηδη έχουν αναπτυχθεί εξετάσεις για το Mycoplasma genitalium, οι οποίες ωστόσο δεν προσφέρονται από όλες τις κλινικές και οι γιατροί αποστέλλουν δείγματα στο εργαστήριο της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, προκειμένου να έχουν μια διάγνωση. Το βακτήριο θεραπεύεται με αντιβιοτικά, αλλά όπως φαίνεται η λοίμωξη αποκτά ανθεκτικότητα σε κάποια φάρμακα.

Τα ποσοστά εξάλειψης του ιού με μια οικογένεια αντιβιοτικών που ονομάζεται μακρολίδες μειώνονται παγκοσμίως. Η ανθεκτικότητα στις μακρολίδες στη Βρετανία υπολογίζεται στο 40%. Ωστόσο ένα συγκεκριμένο αντιβιοτικό, η αζιθρομυκίνη, εξακολουθεί να λειτουργεί στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κόσμος πρέπει να λαμβάνει προφυλάξεις ιδιαίτερα ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση