ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η αϋπνία οδηγεί σε διατροφικές «ατασθαλίες»

Η στέρηση ύπνου κάνει τα γλυκά, τα σνακ και άλλα όχι τόσο υγιεινά φαγητά να φαίνονται ακόμη πιο δελεαστικά

ΑΜΠΕ

Ολοι έχουμε βιώσει τις νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο, τα αποτελέσματα των οποίων φαίνονται ύστερα από λίγο καιρό στη ζυγαριά και είναι άκρως αποκαρδιωτικά. Τώρα, ωστόσο, διαθέτουμε και την επιστημονική ερμηνεία αυτής της... ζοφερής πραγματικότητας.

Η στέρηση ύπνου, κάτι που συνάδει με τις βραδινές βόλτες στο ψυγείο και όχι βέβαια μόνο, κάνει τα γλυκά, τα σνακ και άλλα όχι τόσο υγιεινά φαγητά να φαίνονται ακόμη πιο δελεαστικά από ό,τι συνήθως, σύμφωνα με νέα μικρή γερμανική επιστημονική έρευνα. Φυσικά, για να επιδείξετε τέτοια καταστροφική συμπεριφορά δεν είναι αναγκαίο να είστε μακροχρόνια άυπνος. Η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και μια νύχτα αϋπνίας είναι αρκετή για να αυξήσει την επιθυμία για τέτοιες τροφές, καθώς ο εγκέφαλος νιώθει προκαταβολικά ακόμη μεγαλύτερη ηδονή.

Οι ερευνητές εκτίμησαν πως η σύνδεση της αϋπνίας με την τάση για παχυσαρκία οφείλεται περισσότερο σε ηδονικούς (εγκεφαλικούς) παρά σε ορμονικούς παράγοντες.

Ειδικότερα οι Γερμανοί ερευνητές, οι οποίοι είχαν επικεφαλής τον καθηγητή Βιολογικής Ψυχολογίας Γιαν Πέτερς του Πανεπιστημίου της Κολωνίας και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης Journal of Neuroscience, πειραματίστηκαν με 32 υγιείς εθελοντές κανονικού βάρους, ηλικίας 19 έως 33 ετών, οι οποίοι, αφού έφαγαν όλοι το ίδιο φαγητό το βράδυ, μετά μερικοί έμειναν άυπνοι για μία νύχτα, ενώ οι υπόλοιποι κοιμήθηκαν κανονικά.

Στη συνέχεια, αφού το πρωί έδωσαν δείγμα αίματος και ο εγκέφαλός τους μελετήθηκε με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), κλήθηκαν να διαλέξουν πρωινό και διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν περάσει μια άυπνη νύχτα, ήσαν πιο πρόθυμοι να φάνε περισσότερο και πιο ανθυγιεινά. Αυτό συνέβη παρόλο που η όρεξή τους ήταν ίδια με εκείνων που είχαν κοιμηθεί κανονικά το προηγούμενο βράδυ.

Ωστόσο, όπως καταγράφεται από την έρευνα, αυτοί που παρέμειναν άυπνοι κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν και μεταβολές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους. Μετά τη νύχτα χαμένου ύπνου, οι μαγνητικές απεικονίσεις του εγκεφάλου έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα στο κύκλωμα μεταξύ αμυγδαλής και υποθαλάμου, που ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι η στέρηση ύπνου, ακόμη κι αν δεν ανοίγει την όρεξη, καθιστά πιο επιθυμητό το ανθυγιεινό και άρα ακατάλληλο φαγητό. Επομένως, από την καταπολέμηση της αϋπνίας έχουμε δύο θετικά αποτελέσματα για την ανθρώπινη υγεία. Βέβαια, η παχυσαρκία, που στον δυτικό κόσμο, επί των ημερών μας, έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις με κανέναν λαό, σε κανένα γεωγραφικό μήκος και πλάτος να μην είναι στο απυρόβλητο, αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, το οποίο οι επιστήμονες ακόμη δεν μπορούν να κατανοήσουν στο εύρος του.

Εκτός από το υπερβολικό φαγητό και την αϋπνία και πολλοί άλλοι παράγοντες ευνοούν την σώρευση παραπανίσιων κιλών. Ενας από αυτούς, ακόμη και αν φαίνεται απίστευτο, είναι και ο ύπνος με αναμμένο το φως, που όπως λένε οι ειδικοί συμβάλλει σημαντικά στο να γίνουμε παχύσαρκοι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση