ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:58
 

Θανατηφόρες επιδημίες, η νέα κανονικότητα

Ο ΠΟΥ τόνισε ότι οι χώρες και οργανώσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για νέες θανατηφόρες επιδημίες

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο κόσμος εισέρχεται σε μια «νέα φάση», κατά την οποία οι μεγάλες επιδημίες θανατηφόρων ασθενειών, όπως αυτή του ιού Εμπολα, θα αποτελούν τη «νέα κανονικότητα», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Οι προηγούμενες επιδημίες του ιού Εμπολα επηρέασαν μικρότερο αριθμό ατόμων. Αυτή όμως που αντιμετωπίζει η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ, μόλις τρία χρόνια μετά το τέλος της μεγαλύτερης επιδημίας του ίδιου ιού.

Ο ΠΟΥ τόνισε ότι οι χώρες και οργανώσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για νέες θανατηφόρες επιδημίες. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 2.025 κρούσματα του ιού και 1.357 θάνατοι κατά την επιδημία στη Λ.Δ. του Κονγκό, η οποία ξέσπασε την 1η Αυγούστου 2018. Από την ασθένεια έχουν ιαθεί πλήρως 552 άνθρωποι. Κατά μέσον όρο

ο ιός Εμπολα προκαλεί τον θάνατο στους μισούς ανθρώπους από όσους προσβάλλονται, ωστόσο στην τρέχουσα επιδημία το ποσοστό των θανάτων φθάνει το 70%. Η επιδημία αυτή «δεν είναι υπό έλεγχο», τονίζει ο δρ Μάικλ Ράιν, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Εκτάκτων Υγειονομικών Καταστάσεων του ΠΟΥ. «Ισως καταλήξουμε να την αντιμετωπίζουμε για πολύ καιρό», πρόσθεσε. Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, θα χρειαστούν δύο χρόνια για να τερματιστεί η επιδημία στην αφρικανική χώρα, εκτιμά ο ΠΟΥ.

Η αντιμετώπιση της επιδημίας περιπλέκεται εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονται στην περιοχή: Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο καταγράφηκαν περισσότερες από 40 επιθέσεις σε κλινικές. Εξάλλου, εξαιτίας της δυσπιστίας απέναντι στο υγειονομικό προσωπικό, το ένα τρίτο των θανάτων σημειώνεται μέσα στην κοινότητα, με τους ασθενείς να μην αναζητούν θεραπεία και να μεταδίδουν την ασθένεια σε συγγενείς και γείτονες. «Εισερχόμαστε σε μια νέα φάση επιδημιών μεγάλης επιρροής και αυτό δεν περιορίζεται στον ιό Εμπολα», εξήγησε ο Ράιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΠΟΥ παρακολουθεί 160 περιπτώσεις επιδημιών σε όλο τον κόσμο, από τις οποίες οι εννέα είναι κατηγορίας 3 – το ανώτατο επίπεδο, βάσει του οργανισμού. «Δεν πιστεύω ότι είχαμε ποτέ στο παρελθόν μια κατάσταση όπου έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τόσο πολλές έκτακτες ανάγκες ταυτόχρονα», σημείωσε ο Ράιαν. «Αυτή είναι η νέα κανονικότητα. Δεν αναμένω να μειωθεί η συχνότητα τέτοιων φαινομένων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Γίνεται μεγάλη έρευνα για τη δημιουργία εμβολίων για την πρόληψη διαφόρων παθήσεων

Τα εμβόλια του μέλλοντος

Μέχρι θα συνεχίζουν να γίνονται τα παραδοσιακά εμβόλια με τα οποία εμβολιάζονται όλες οι πληθυσμιακές ομάδες
Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ
 |  ΥΓΕΙΑ
X