ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεχίζει το blame game η Τουρκία

Την ώρα που δηλώνει για άλλη μια φορά έτοιμος να επιστρέψει στο διάλογο ο Αναστασιάδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δεν αφήνει καμία ευκαιρία για απόδοση ευθυνών προς την ε/κ πλευρά η Τουρκία, κι ενώ έχει μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα από το Κρανς Μοντάνα και εντεύθεν, επαναλαμβάνοντας δια αξιωματούχων της πως Ελλάδα και Κύπρος δεν ήθελαν την πρόοδο και τη λύση στην Ελβετία.

Τελευταίο παράδειγμα τα λεγόμενα για άλλη μια φορά του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε σε ένα ξέσπασμα ρητορικής κατά της Συνθήκης της Λωζάννης, το επιχείρημα για την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ελβετία.

«Έγιναν συνομιλίες υπό τη σκέπη των ΗΕ και υπήρχαν 6 κεφάλαια. Σε 4 κεφάλαια υπήρξε προσέγγιση και στα δύο τελευταία κεφάλαια ειδικά θέλαμε να υπάρξει κι εκεί λύση. Είπαμε τί πρέπει να γίνει και καθορίσαμε τις κόκκινες γραμμές μας. Εκεί όλοι κατάλαβαν ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» ήταν οι πλευρές που ήθελαν τη λύση. Αλλά η ε/κ πλευρά και η εγγυήτρια Ελλάδα δεν ήθελαν λύση. Διότι εκείνες αποτελούν ήδη ένα κράτος και παρόλο που είχαν συμφωνήσει σε κάποια θέματα, άρχισαν να κάνουν πίσω», τόνισε σχετικά.

Επανέλαβε και πάλι, πλαγίως αυτή τη φορά, πως δεν μπορεί να υπάρξει συνέχεια του διαλόγου στις παραμέτρους των ΗΕ τονίζοντας ότι «εμείς αυτό που λέμε είναι ότι και 50 χρόνια να μιλάμε με τις ίδιες παραμέτρους, αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει. Καθίσαμε όλοι μαζί, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΕ, για να πάρουμε μία απόφαση και να χαράξουμε έναν δρόμο. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται μια ζωή. Η ε/κ πλευρά προσπάθησε να μας φέρει σε δύσκολη θέση στις συνομιλίες διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες. Εμείς ως Τουρκία θα υποστηρίζουμε μέχρι τέλους την ειρήνη εκεί (στην Κύπρο)».

Εκ διαμέτρου αντίθετος ο Αναστασιάδης

Οι θέσεις και οι τοποθετήσεις της ε/κ πλευράς από το ναυάγιο στο Κρανς Μοντάνα μέχρι και σήμερα, δεν έχουν αλλάξει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με νωρίτερη τοποθέτηση να είναι αυτή ανήμερα της 15ης Αυγούστου, τόνισε πως είναι έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.

Με αφορμή την επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει τις πάγιες θέσεις της, προφανώς χωρίς αποτέλεσμα όπως διαφαίνεται και από τις προαναφερόμενες δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Είναι ενδεικτικό πάντως, ότι στις προσκλήσεις που έχουν γίνει από ε/κ πλευράς για επαναφορά του διαλόγου στα πλαίσια των ΗΕ δεν έχει υπάρξει όχι μόνο ανταπόκριση από τ/κ πλευράς, αλλά ούτε καν τοποθέτηση στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου, ενώ συνεχίζονται τα βήματα για υλοποίηση την ίδια ώρα των σχεδιασμών που εμπεριέχονται στο «Σχέδιο Β’» της Τουρκίας.

ΟΗΕ: Η κ. Σπέκχαρτ στη διεύθυνση του γραφείου του Έσπεν Έιντε

Ένα κάποιο φως στα επόμενα βήματα του κυπριακού έδωσαν την ίδια ώρα και τα ΗΕ που μέχρι σήμερα, εφόσον είναι νωπή ακόμη και η παραίτηση του Έσπεν Έιντε από τη θέση του ειδικού Συμβούλου, δεν είχαν κάνει κάποια τοποθέτηση.

Απαντώντας ο Εκπρόσωπος του Γενικού-Γραμματέα κ. Stéphane Dujarric αν θα αντικατασταθεί ο Έσπεν Έιντε και ποιος θα είναι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών από εδώ και στο εξής, απάντησε ότι τα μέρη διανύουν τώρα περίοδο περισυλλογής. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το γραφείο του μέχρι πρότινος ειδικού συμβούλου θα διευθύνεται από την Αναπληρώτρια Γενική Σύμβουλο του Γενικού-Γραμματέα και Επικεφαλής της UNFICYP, κα Σπεκχαρ και εν ευθέτω χρόνω ο Γενικός-Γραμματέας θα αποφασίσει για τη μελλοντική πορεία.

Στη συνέχεια, δημοσιογράφος αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, κάλεσε τον Εκπρόσωπο του Γενικού-Γραμματέα να απαντήσει αν τα Ηνωμένα Έθνη θα παίξουν κάποιο ρόλο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης σε μια προσπάθεια να επαναφέρουν το Κυπριακό στην πορεία και αν ο Γενικός-Γραμματέας έχει λάβει υπόψη τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η Τουρκία επιδιώκει μια λύση εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.

Στην απάντηση του ο κ. Dujarric επανέλαβε ότι ο Γενικός-Γραμματέας θα λάβει την απόφαση του για τον διορισμό νέου απεσταλμένου του εν ευθέτω χρόνω. «Δεν πρόκειται ποτέ να προτείνουμε ένα όνομα ή ένα πρόσωπό που ένα ή περισσότερα από τα μέρη δεν αποδέχονται. Αυτό είναι θέμα αρχής», είπε. Τα μέρη βρίσκονται σε περίοδο περισυλλογής και ο Γενικός-Γραμματέας κατέστησε σαφές, στις δηλώσεις του στο Κρανς Μοντάνα ότι παραμένει διαθέσιμος αν τα δύο μέρη προσφύγουν σε αυτόν, πρόσθεσε. Καταλήγοντας, τόνισε ότι είναι βέβαιος ότι η Κύπρος θα είναι ένα από τα πολλά θέματα που θα συζητηθούν στις διάφορες διμερείς συζητήσεις που θα έχει ο Γενικός-Γραμματέας στη Γενική Συνέλευση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση