ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε προεκλογικό τέμπο το Εθνικό Συμβούλιο

Με δεκάλεπτη δήλωση του ο ΠτΔ θα ενημερώσει το λαό απόψε

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με εξαίρεση το Συναγερμό αλλά και το ΑΚΕΛ το οποίο εμφανίσθηκε επιφυλακτικό με την προεδρική πρόταση για Γενεύη η στάση των υπολοίπων κομμάτων μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου περιείχε άρωμα προεκλογικής περιόδου. Τα περισσότερα κόμματα αποδοκίμασαν τους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό τόσο στην παρούσα φάση όσο πριν το Μον Πελερέν, ένα και δύο. Κάποια από αυτά διέκριναν πίσω από την πρόταση για μια Γενεύη 2 προεκλογικές σκοπιμότητες από πλευράς Νίκου Αναστασιάδη.

Μετά τη γνωστοποίηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθυνθεί απόψε στο λαό κάποια κόμματα εκτιμούσαν ότι πέρα από την ενημέρωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα «στρώσει» το χαλί που θα τον οδηγήσει στην εξαγγελία της υποψηφιότητάς του. Πρώτος αποχώρησε λόγω ειλημμένης υποχρέωσης ο Μαρίνος Σιζόπουλος ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη πρωτοβουλίας από πλευράς Αναστασιάδη για αίτημα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε να συμμετέχουν σε μια διεθνή διάσκεψη. Έντονες επικρίσεις άσκησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπααδόπουλος κάνοντας λόγο για αναξιοπιστία του Προέδρου που πλήττει την πλευρά μας. Νωρίτερα, είχε αποχωρήσει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την παύση του υπαρχηγού, αλλά και το ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν απαντούσε στις κλήσεις του, όταν προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον ίδιο για το εν λόγω θέμα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος, θα ενημερώσει τον λαό για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το βράδυ, μεταξύ 19.30-20.30. 

Αβέρωφ: Δείχνει συνέπεια η πρόταση του Προέδρου
Η πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη δείχνει συνέπεια σε όσα έχουν συζητηθεί τις τελευταίες μέρες ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου. Ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε πως «θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο για να μην υπάρξει αδιέξοδο». Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος υπέβαλε μία πρόταση και κράτησε ανοικτό το παράθυρο να διαβουλευθεί με την άλλη πλευρά μέσω μίας διαφοροποιημένης φόρμουλας. «Δεν θέλω να κηρύξω το αδιέξοδο όσο και αν οι άνεμοι είναι τόσο δυνατοί που προσπαθούν να κλείσουν το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του κυπριακού» σημείωσε, τονίζοντας πως δε μπορεί να υπάρξει Γενεύη 2 χωρίς το 1ο θέμα να είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.

Άντρος: Ανησυχούμε για το ρίσκο της πρότασης Αναστασιάδη
«Δεν θα κρύψω την ανησυχία μας για το ρίσκο και την ευθύνη του Προέδρου για την πρόταση που έχει καταθέσει» επεσήμανε ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, τονίζοντας ότι αποτελεί «πολιτική αφέλεια ότι θα πάμε τον Μάρτη του 18 μετά τις προεδρικές εκλογές να συνεχίσουμε το κυπριακό από εκεί που έμεινε». Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε ως διαδικαστικό το όλο ζήτημα της πρότασης Αναστασιάδη σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα η θέση της ε/κ πλευράς είναι ότι πρέπει να κλείσει η εσωτερική πτυχή του κυπριακού και μετά στη διεθνή πτυχή. «Κάποια πολιτικά κόμματα έθεταν θέμα να αναστραφεί η διαδικασία με τον κ. Αναστασιάδη τότε να απαντά με επιχειρήματα». «Σήμερα υιοθετεί αυτή την πρόταση» ανέφερε ο κ. Κυπριανού. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία, να μη βγει κι αυτή τη φορά ζημιωμένη η Κύπρος και επανέλαβε τη θέση του ότι ο Πρόεδρος βάζει την καρέκλα πάνω από την Κύπρο.

Νικόλας: Ο Πρόεδρος συνεχίζει την συσκότιση
«Υπάρχει αμηχανία σύγχυση και διάθεση για υπαναχωρήσεις» ούτως ώστε να βρούμε τις αδιάλλακτες θέσεις της τουρκικής πλευράς ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ασκώντας δριμεία κριτική. «Οι αλλοπρόσαλλες αντιδράσεις έχουν διαλύσει κάθε διαπραγματευτική μας στάση» ανέφερε σημειώνοντας ότι ενώ «αύριο κλείνουν 100 μέρες που είχαμε καταθέσει μία νέα στρατηγική αυτή η πρόταση δεν έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα». Όπως επεσήμανε «οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του Νίκου Αναστασιάδη κοστίζουν στην αξιοπιστία της πλευράς μας και αυτό θα το αντιμετωπίσουμε». «Δεν πρόκειται να πείσουμε λόγω της αναξιοπιστίας του κ. Αναστασιάδη επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διερωτώμενος ποια είναι η στρατηγική του Νίκου Αναστασιάδη για να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία. Όπως επεσήμανε, ο ίδιος δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά συνεχίζει τη συσκότιση.

Σιζόπουλος: Αν συνεχιστεί η διαδικασία, ίσως πάμε σε ναυάγιο

«Μετά και από την ενημέρωση που έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η τουρκική και τ/κ πλευρά, πέραν από τη σκλήρυνση των θέσεών τους, προέβηκαν και σε υπαναχωρήσεις» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος επισημαίνοντας ότι θα εξαρτηθεί από τη στάση της Τουρκίας αν ο διάλογος οδηγείται σε αδιέξοδο. Ο κ. Σιζόπουλος φεύγοντας από το Εθνικό Συμβούλιο νωρίτερα, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων επεσήμανε ότι επιβεβαιώνονται οι μέχρι τώρα προβλέψεις της ΕΔΕΚ, παρά το γεγονός ότι είχε επικριθεί το κόμμα. Πρόταση της ΕΔΕΚ είναι ο Πρόεδρος, παρά τις όποιες επιφυλάξεις θα πρέπει να καταθέσει αίτημα για τη συμμετοχή στη διάσκεψη και των πέντε μονίμων μελών του Εθνικού Συμβουλίου ενώ θα πρέπει να προηγηθεί από πλευράς της Τουρκίας, κατάθεση προτάσεων και θέσεων για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία δημιουργίας πλάνο για το τι πήγε λάθος σε ένα ενδεχόμενο ναυάγιο και τι μπορεί να γίνει πάρα κάτω σε ένα ενδεχόμενο συνέχισης των συνομιλιών.

Λιλλήκας: Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός αδιεξόδου

«Εκτιμώ ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός αδιεξόδου» ανέφερε αποχωρώντας από το Προεδρικό ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας σημειώνοντας πως μία νέα διάσκεψη για το κυπριακό, χωρίς την αναγκαία προετοιμασία, ενδεχόμενα να οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο. Όπως επεσήμανε την ευθύνη σε ένα ανεπίσημο αδιέξοδο θα την φέρει η τουρκική αδιαλλαξία, όμως η πρόταση για ασφάλεια θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού από τον Πρόεδρο, «και να μη μείνουμε στο παρά πέντε». Όπως επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας δεν έχει τίποτα πλέον να δώσει.

«Δεν βλέπουμε να συμβαίνει οτιδήποτε θετικό» ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Πόλυς Παλλίκαρος καταγράφοντας ότι υπάρχει πρόβλημα κατάρρευσης συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι η Τουρκία προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση στο καυτό θέμα των εγγυήσεων και πως η πρόταση του Προέδρου επιχειρεί να την ανατρέψει. Σημείωσε δε πως αυτή η τοποθέτηση του Προέδρου έρχεται πάρα πολύ αργά όταν έχει γίνει ήδη υπόσκαψη. Δεν παρέλειψε να ρίξει τα βέλη του στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέροντας πως κάποιοι αναλαμβάνουν τον ρόλο του ειδικού απεσταλμένου.

H πρόταση Αναστασιάδη

Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί για να υπάρξει απεμπλοκή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα διάσκεψη για το Κυπριακό επικεντρώνεται σε τρία σημεία και προνοεί.

-Συζήτηση και συμφωνία στο κεφάλαιο της ασφάλειας-εγγυήσεων.

-Συζήτηση και συμφωνία στο εδαφικό

-Συζήτηση των άλλων τεσσάρων κεφαλαίων (περιουσιακό, διακυβέρνηση, οικονομία, ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης), με στόχο την τελική κατάληξη σε συνολική συμφωνία.

Επιστρέφει ο Άιντε

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, επιστρέφει αύριο το βράδυ στην Κύπρο και αναμένεται πως θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις δύο πλευρές. Όπως επισημαίνεται θα γίνουν χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες πιθανότατα την Τετάρτη. Σε μια άλλη εξέλιξη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε το μεσημέρι της Δευτέρας νέα τηλεφωνική επικοινωνία, με επίκεντρο της συζήτησης, τις τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση