ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έτοιμος για ΜΟΕ δηλώνει ο Ακιντζί

Οι δυο πλευρές θα μπορούσαν να εστιάσουν σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μέχρι την επανέναρξη των συνομιλιών, όπως αναφέρει

Η τ/κ πλευρά δεν επιθυμεί την επιδείνωση της συνολικής εικόνας στο Κυπριακό, αναφέρει ο Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως αναφέρει, «η τ/κ πλευρά) δεν επιθυμεί να μετεξελιχθεί η υφιστάμενη κατάσταση στο Κυπριακό σε κάτι χειρότερο. Σε αυτά τα πλαίσια, εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τα ζητήματα που συμφωνήσαμε με τον κ. Αναστασιάδη, και τα οποία αφορούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς επίσης και τις εργασίες των επιτροπών, δίχως καμία διακοπή. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για θέματα όπως την ενεργοποίηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και στις δυο πλευρές και την τελική ένωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Αρκεί στην ε/κ πλευρά να αναδυθεί η βούληση, η οποία μέχρι σήμερα ήταν ανύπαρκτη», 

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στην Νέα Υόρκη, ο κ. Ακιντζί προβάλλει την άποψη ότι ο κ. Αναστασιάδης με την ομιλία του στον ΟΗΕ έδειξε ότι βρίσκεται εκτός του πλαισίου Γκουτέρες. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η ε/κ πλευρά ερμηνεύει από την δική της οπτική γωνία το πλαίσιο Γκουτιέρες.

Ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει ότι στην νέα περίοδο, η τ/κ πλευρά δεν επιθυμεί να δει να μετεξελίσσεται μια νέα προσπάθεια λύσης, επ’ αορίστου βάσεως. Επίσης, προκύπτει η ανάγκη για την αναθεώρηση της μεθοδολογίας των συνομιλιών. Σύμφωνα με τον ίδιον, ο Γ.Γ.του ΟΗΕ κατέγραψε με προσοχή και ενδιαφέρον αυτή την θέση της τ/κ πλευράς.

«Μια ατυχής ομιλία»

Αναφερόμενος στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο βήμα του ΟΗΕ, ο κ. Ακιντζί κάνει λόγο για μια «ατυχής ομιλία». «Αναφέρεται σε μια ομοσπονδία που θα δημιουργηθεί και παρέχει νέο παράδειγμα για το γεγονός ότι δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα σε αυτή την ομοσπονδία», δηλώνει ο κ. Ακιντζί. Στην συνέχεια, δηλώνει το εξής: «(Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) τάσσεται υπέρ ψηφοφοριών στα συμβούλια με απλή πλειοψηφία και ισχυρίζεται ότι το αίτημα του τ/κ ιδρυτικού κράτους περί μιας θετικής ψήφου σε συγκεκριμένες επιτροπές είναι λανθασμένο».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται σε ένα τ/κ ιδρυτικό κράτος, το οποίο θα ελέγχει μια τρίτη χώρα, η Τουρκία. Δηλαδή, η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται την ισότητα του τ/κ ιδρυτικού κράτους, ακόμη και μετά την λύση. Αυτό ισχυρίζεται ο κ. Ακιντζί. Σύμφωνα με τον ίδιον, με τέτοιου είδους νοοτροπίες δεν πρόκειται να επιτευχθεί λύση. Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι κατά την προεκλογική περίοδο, η ε/κ πλευρά καλείται να καταλήξει σε μια απόφαση σχετικά με την αρχή της πολιτικής ισότητας.
Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει ευθυγραμμιστεί με το πλαίσιο Γκουττέρες. Ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ τονίζει ότι είναι έτοιμος να παρέχει βοήθεια σε περίπτωση που υπάρξει κάλεσμα από τις δυο πλευρές. Η τ/κ πλευρά προσεγγίζει θετικά αυτή την τοποθέτηση του ΟΗΕ.

«Οι συνομιλίες στον πάγο μέχρι το τέλος των εκλογών»

Σε ότι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Ακιντζί αναφέρει τα εξής: «Διαπιστώσαμε με μεγάλη ικανοποίηση ότι έχουμε την ίδια άποψη με τον Γ.Γ. Ο Γ.Γ. σε αυτή την φάση πιστεύει ότι δεν είναι εφικτή καμία πρωτοβουλία καθώς συνεχίζεται η προεκλογική περίοδος στην ε/κ πλευρά. Άλλωστε και η ε/κ πλευρά δεν αναμένει κάτι τέτοιο». Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι, στην παρούσα φάση, ο ε/κ ηγέτης δεν είναι σε θέση να προχωρήσει στην λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι οι απομονώσεις που επιβάλλονται στην κοινότητα του είναι άδικες.

Τέλος, ο ίδιος αναφέρεται στην περίπτωση της κλειστής πόλης της Αμμόχωστου. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι πριν την ανάδειξη του στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας, πρότεινε να μελετηθεί η περίπτωση αυτής της πόλης σε συνδυασμό με το «Αεροδρόμιο» της Τύμβου και το λιμάνι της Αμμόχωστου. Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι μετά την έναρξη της ηγεσίας του, διαπίστωσε ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να συζητήσει τον συσχετισμό του Βαρωσιού με το «αεροδρόμιο» της Τύμβου. Σύμφωνα με τον ίδιον, σε μια περίοδο που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία σε «εύκολα ζητήματα», όπως λ.χ. σε αυτό των δικτύων της κινητής τηλεφωνίας, η εστίαση της προσοχής στο Βαρώσι δείχνει ότι η ε/κ πλευρά δεν προσεγγίζει με καλές διαθέσεις το όλο ζήτημα.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση