ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η επιτυχία της Κύπρου στο επίκεντρο του συνεδρίου της ΝΔ

Ο Χάρης Γεωργιάδης από το βήμα υπογράμμισε πως η φοροελάφρυνση είναι το κλειδί για έξοδο από την ύφεση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η επιτυχημένη πορεία της Κύπρου πρωταγωνίστησε στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με καλεσμένο τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το μήνυμα της κυπριακής κρίσης είναι σαφές και εξαιρετικά επίκαιρο για το τι πρέπει να συμβεί και στην Ελλάδα.

Η Κύπρος όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αντιμετώπισε την κρίση με ωριμότητα, με συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, με ανάληψη της ευθύνης για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ τόνισε ότι είχε μια ηγεσία, έναν Πρόεδρο, έναν Υπουργό Οικονομικών που είπαν την αλήθεια στους πολίτες. "Το είπε πολύ καλά ο Χάρης, δεν κρύφτηκαν πίσω από την Τρόικα για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες ούτως ή αλλιώς ήταν απαραίτητες για την Κύπρο όπως είναι απαραίτητες και για τη χώρα μας. Και οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθήθηκαν ήταν πραγματικές, δομικές μεταρρυθμίσεις. Δεν ήταν μεταρρυθμίσεις του τύπου δίνω 400 ευρώ στους νέους 18 έως 24 χρόνια για να περάσουν καλύτερα Χριστούγεννα και να θεωρήσουν ότι με αυτόν τον τρόπο έρχεται η ελπίδα στη νέα γενιά. Όχι, φίλες και φίλοι, αυτό είναι λαϊκισμός, αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση. Αυτό είναι ένα φιλοδώρημα, δεν είναι οι βαθιές αλλαγές που περιμένουν σήμερα οι νέοι από μια αποτελεσματική Κυβέρνηση. Εμείς δεν θα κουραστούμε να μιλάμε για το πώς θα πάμε από μια οικονομία των επιδομάτων σε μια οικονομία των ευκαιριών, ακριβώς το ίδιο πράγμα το οποίο έκανε η Κύπρος", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθετα, ανέφερε ότι η Κύπρος κατάφερε και βγήκε από την κρίση χωρίς να αυξήσει ούτε έναν φόρο. "Όταν αποκαταστάθηκε η δημοσιονομική σταθερότητα χρησιμοποίησε τη φορολογία ως αναπτυξιακό εργαλείο.  Και απέδειξε ότι σε μια οικονομία η οποία βγαίνει από τον κύκλο της ύφεσης η μείωση των φόρων μπορεί τελικά να έχει αυξημένα και όχι μειωμένα έσοδα. Τα ίδια ακριβώς θα κάνουμε και εμείς φίλε Χάρη στην Ελλάδα όταν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός τη διακυβέρνηση της χώρας. Πολλές, λοιπόν, οι ομοιότητες μεταξύ του τι έκανε η Κύπρος και του δικού μας προγραμματικού λόγου", κατέληξε.

Χ.Γεωργιάδης: Ο λαϊκισμός δεν προσφέρει ανάπτυξη

Μιλώντας από το βήμα ο Yπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στάθηκε στο ζήτημα της υπερφορολόγησης, αναλύοντας τους παράγοντες που οδηγούν μία χώρα στην έξοδο από την ύφεση. Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως η Κύπρος έβλεπε τα έσοδα της να αυξάνονται, μετά από κάθε φορολογική ελάφρυνση των πολιτών της.

«Οι στοχευμένες και λελογισμένες φοροελαφρύνσεις είναι κίνητρο που δίνει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά, αντιπαραθέτοντας εμμέσως το κυπριακό παράδειγμα με τη λογική που ακολουθεί η Κυβέρνηση της Ελλάδας.

«Το 2013 η Κύπρος είχε οδηγηθεί στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. Είχε χαθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να υπάρξει κατάρρευση μιας μεγάλης συστημικής τράπεζας. Οι αιτίες της κυπριακής κρίσης πάνε ακόμα πιο πίσω, σε μια περίοδο της επίπλαστης ευφορίας. Τότε που το κράτος δαπανούσε αλόγιστα, αφήνοντας τον λογαριασμό για παρακάτω. Όσο αυτό συνέβαινε, όλοι ήταν ευτυχείς. Η αναβλητικότητα, τα ημίμετρα και η μη εφαρμογή αποφάσεων είναι συνταγή για οικονομικές περιπέτειες. Τα προβλήματα δεν φεύγουν όταν τα κρύβουμε κάτω από το χαλί. Η εμπιστοσύνη μπορεί να αποκατασταθεί αυτό που πρέπει να κάνει, όσο πιο γρήγορα και αποφασιστικά. Η εμπιστοσύνη είναι το πιο αποφασιστικό συστατικό για την ανάπτυξη», προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε δεν μπορεί να έρθει βιώσιμη ανάπτυξη με πολιτικές ελλειμμάτων και μεγάλες κρατικές δαπάνες: «Οι αυξήσεις σε φορολογία σε ρυθμό ύφεσης φέρνουν πάντα το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Ήταν πεποίθησή μας που επιβεβαιώθηκε στην πράξη ότι οι λελογισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελούν εξαιρετικό κίνητρο που δίνει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα. Έπρεπε να μειώσουμε το έλλειμμα: να μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες κατά 10%, μέσα σε ένα έτος. Ήταν επίπονο, αλλά το κάναμε μόνο μια φορά. Δεν χρειάστηκε να επανέλθουμε με νέα μέτρα που θα κλόνιζαν την εμπιστοσύνη. Στην Κύπρο, πράγματι, έχουμε διανύσει σημαντική απόσταση. Οι καλές επιδόσεις της οικονομίας δεν είναι αποτέλεσμα του τραπεζικού δανεισμού ή των αλόγιστων δαπανών. Στηρίξαμε τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας».

«Πάμε καλύτερα, αλλά είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Η οδός του λαϊκισμού και των συνθημάτων δεν μπορεί ποτέ να προσφέρει προοπτική και ανάπτυξη. Πρέπει να επιβραβεύουμε και όχι να τιμωρούμε την παραγωγική προσπάθεια. Να επενδύσουμε στη νέα γενιά που θα είναι απαλλαγμένη από ξεπερασμένες νοοτροπίες. Θα δούμε και την Ελλάδα, δυνατή, αξιόπιστη, ευημερούσα, μαζί μας στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, δίπλα μας στα μεγάλα εθνικά ζητήματα», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση