ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Και η Ιορδανία στο δίκτυο τριμερών συνεργασιών

Ιστορικής σημασίας η πρώτη σύναξη στη Λευκωσία – Περιφερειακά θέματα ψηλά στην ατζέντα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Επί κυπριακού εδάφους θα τεθούν οι βάσεις για την επέκταση του δικτύου των τριμερών συνεργασιών με την προσθήκη και της Ιορδανίας. Με βασικούς πυλώνες την Κύπρο και την Ελλάδας μετά την Αίγυπτο και το Ισραήλ οι περιφερειακές συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο διευρύνονται. Στο Προεδρικό την Τρίτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική σύναξη της τριμερούς Κύπρου-Ελλάδα-Ιορδανίας σε επίπεδο ηγετών.

Στη Λευκωσία η νέα τριμερής χαρακτηρίζεται ιστορική μιας και η νέα διεύρυνση αφορά κράτος της Μέσης Ανατολής. Μια εξέλιξη που δίνει προοπτική για μια ακόμη διεύρυνση προκειμένου να συμπεριλάβει και τον Λίβανο. Επίκεντρο των ζυμώσεων θα είναι το Προεδρικό Μέγαρο όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ρόλο οικοδεσπότη, θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον Βασιλιά Αμπντάλλα Β’. Οι τρείς ηγέτες πριν καθίσουν στο τραπέζι της τριμερούς θα έχουν διμερείς επαφές με το νεοεισερχόμενο μέλος κράτος. Μετά το πέρας των διμερών επαφών και συνεργασιών που θα υπογραφούν θα ξεκινήσει η πρώτη τριμερής Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας κατά την οποία θα υπογραφεί η Διακήρυξη της Λευκωσίας.

Διμερείς σχέσεις

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας ο οποίος θα συνοδεύεται από μια πολυπληθέστατη αντιπροσωπείας κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων θα αφιχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο μετά των πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο Βασιλιάς Αμπντάλλα Β’ που έρχεται για δεύτερη φορά στην Κύπρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια θα συνοδεύεται από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Ενέργειας, τον Υπουργό Συντονισμού και πολλούς άλλους αξιωματούχους. Από κυπριακής πλευράς ο πήχης των προσδοκιών για τις διμερείς επαφές έχει τοποθετηθεί ψηλά με την υπογραφεί σειρά συμφωνιών που θα αφορούν την οικονομία την τεχνολογία την υγεία την εκπαίδευση και το περιβάλλον. Ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν είναι και τα ενεργειακά με τη Λευκωσία να βλέπει την Ιορδανία ως μια δυνητική αγορά για το κυπριακό ΦΑ. Θέμα το οποίο είχε συζητηθεί προ διετίας σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η ατζέντα της τριμερούς

Σε τριμερές επίπεδο τα περιφερειακά θέματα είναι ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου. Οι τρείς ηγέτες πέρα από την Διακήρυξη της Λευκωσίας στην οποία θα καθορίζεται το πλαίσιο συνεργασίας «και τις κοινές προσεγγίσεις των τριών κρατών σε περιφερειακά θέματα» όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ασχοληθούν επισταμένα με την τρομοκρατία το Μεσανατολικό αλλά και την Τουρκία. Επίσης όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης «θα δούμε και αναφορές για το Κυπριακό, θα δούμε και αναφορές για τις σχέσεις της ΕΕ με την Ιορδανία και πολλά άλλα θέματα που απασχολούν τις τρεις χώρες». Μετά το πέρας των συζητήσεων οι ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις τις οποίες θα ακολουθήσει η υπογραφή συμφωνιών ανάμεσα στις τρεις χώρες. Στη συνέχεια οι ηγέτες και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας. Μετά το γεύμα θα πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του Βασιλιά της Ιορδανίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Κυκλοφοριακές αλλαγές

Η τριμερής Σύνοδος θα προκαλέσει ειδικές διευθετήσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων από Λάρνακα σε Λευκωσία. Κυρίως κατά την ώρα των αφίξεων των ηγετών και αντιπροσωπειών από Ελλάδα και Ιορδανία η Αστυνομία έχει ανακοινώσει κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στις αυτοκινητοπομπές προς το Προεδρικό Μέγαρο. Το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί και κατά την αναχώρηση των αντιπροσωπειών. Στο Αρχηγείο Αστυνομίας θα τεθεί σε λειτουργία το Κέντρο Επιχειρήσεων απ’ όπου θα γίνεται ο συντονισμός των μέτρων που έχουν ληφθεί. Οι έλεγχοι όπως ανακοινώθηκε από αστυνομικής πλευράς θα είναι έντονοι επί εδάφους αλλά και από αέρος με ελικόπτερο της Αστυνομίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση