ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή η ΟΠΑΠ

Πρώτη δημόσια τοποθέτηση της ΟΠΑΠ για τα περί παραλήψεων και παράνομων ενεργειών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον του Οδυσσέα Μιχαηλίδη με προσφυγή στα αρμόδια σώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με πιθανή παράβαση της νομοθεσίας για επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από πλευράς του Ελεγκτή, εξετάζει η ΟΠΑΠ Κύπρου. Στην πρώτη της δημόσια τοποθέτηση μετά τον Μάρτιο του 2017, η εταιρία καλεί την Αστυνομία να προβεί σε ουσιαστική και εις βάθος διερεύνηση των καταγγελιών της καλεί την Αστυνομία να προβεί η ΟΠΑΠ Κύπρου, στην πρώτη της δημόσια τοποθέτηση, αναφορικά με τις άδικες και ανυπόστατες, όπως τις χαρακτηρίζει, κατηγορίες από τον Γενικό Ελεγκτή από τον Μάρτιο του 2017. Προσθέτοντας ότι η διερεύνηση θα πρέπει να γίνει με την συνδρομή των ανεξάρτητων θεσμών της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα και της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας. 

Αυτό καθώς όπως αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη της ΟΠΑΠ, αφού η εταιρία δεν πείστηκε από την απάντηση της αστυνομίας, η οποία σε έξι μέρες από την μέρα της καταγγελίας (29 Νοεμβρίου), αποφάνθηκε ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν είχε προβεί στη διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος. 

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, οι δύο δικηγόροι της ΟΠΑΠ Πέτρος Σταύρου και Παντελής Χριστοφίδης , ανέφεραν ότι  «αποτελεί θέση της ΟΠΑΠ,  ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν μπορεί από την μια να προβαίνει πιθανώς σε παράνομη μετάδοση καθόλα ιδιωτικών επικοινωνιών και από την άλλη να αναφέρει δημόσια ότι θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν τη σημασία να διαφυλάξουμε το κράτος δικαίου ως κόρη οφθαλμού, μακρυά από απαράδεκτες προσεγγίσει ότι δήθεν υπάρχει περίπτωση να μπορεί ο οποιοσδήποτε ιδιώτης ή και φορέας κρατικής εξουσίας να προβαίνει σε ποινικά κολάσιμες πράξεις, κατ' επίκληση του δημοσίου συμφέροντος» και πως η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος δεν δικαιολογεί απαλλαγή από τη νομιμότητα ούτε από τα συντεταγμένα όργανα του κράτους», όπως λέχθηκε γραπτώς σε πείσημη ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Σημειώνοντας ότι για τρεις και πλεόν μήνες, μέχρι και τον Ιούνιο του ίδιου έτους (14/6/2017), η αστυνομία δεν ήρθε σε επαφή μαζί τους για σκοπούς διεξαγωγής της έρευνας, παρά και το γεγονός, όπως αναφέρθηκε, ότι η ΟΠΑΠ είχε απευθύνει σχετικό γραπτό ερώτημα των δικηγόρων της για ενημέρωση.

 Το καλοκαίρι του 2017 η ΟΠΑΠ καταχώρησε αίτηση για έκδοση εντάλματος φύσεως Certiorari μετά και την σχετική άδεια από το Ανώτατο δικαστήριο. Ακολούιησε η ακύρωση του εντάλματος έρευνας από το Ανώτατο δικαστήριο.

Στη συνέχεια η ΟΠΑΠ προχώρησε σε καταγγελία κατά του Γενικού Ελεγκτή. Αυτό έγινε, όπως εξηγήθηκε, με βάση την ύπαρξη γραπτής αναφοράς του Γενικού Ελεγκτή στο ότι η ΟΠΑΠ απέστελνε συγκεκριμένο ποσό ανά μήνα, από λογαριασμό που διατηρεί σε κυπριακή τράπεζα, προς συγκεκριμένο άτομο στο εξωτερικό, του οποίου το όνομα, ηλικία, τράπεζα και χώρα της τράπεζας δόθηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή στην αστυνομια.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση