ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο ίδιο τραπέζι Πρόεδρος και συντεχνίες της ΣΚΤ

Τι θα συζητήσουν στο Προεδρικό - Ανοιχτή παραμένει ακόμα η συμφωνία Ελληνικής και Συνεργατισμού

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ενώ η συμφωνία απορρόφησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας παραμένει ακόμα ανοιχτή, διευθετώντας Κράτος, ΣΚΤ και Ελληνική Τράπεζα τις τελευταίες λεπτομέρειες επί της διαδικασίας, λαμβάνουν χώρα διαβουλεύσεις σε τρία επίπεδα.

Από την μία υπάρχει η καθημερινή και πολύωρη πλέον διαπραγμάτευση μεταξύ της Κυβέρνησης που είναι και ο κύριος μέτοχος του Συνεργατισμού, με τα ανώτατα στελέχη της Συνεργατικής Κυπριακής και της Ελληνικής Τράπεζας. Έτσι όπως γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες, έτσι και σήμερα τα τρία μέρη παρακάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, βάζοντας τις τελευταίες πινελιές της συμφωνίας.

Από την άλλη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας συνήλθε την Τετάρτη όπως πληροφορήθηκε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ώστε να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του για τη συμμετοχή νέων επενδυτών και κατά συνέπεια τη διαμόρφωση της νέας μετοχικής δομής, που θα προκύψει μετά την αύξηση κεφαλαίου. Επί της ουσίας, το πλαίσιο της συμφωνίας με το κράτος θεωρείται οριστικοποιημένο και αυτό που αναμένεται είναι η συμφωνία των επενδυτών που θα αποτελούν τη μετοχική δομή της Ελληνικής Τράπεζας.

Οι ηγεσίες όμως των συντεχνιών του Συνεργατισμού, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ αλλά και η ΕΤΥΚ αναμένεται να παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι την Πέμπτη στις 11 π.μ. με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, συζητώντας για το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων του Συνεργατισμού. Οι Οργανώσεις και η ΕΤΥΚ σύμφωνα με αυτό που είχαν αποφασίσει κατά την μεταξύ τους συνάντηση της 7ης Ιουνίου, θα έπρεπε να κληθούν για να τοποθετηθούν επί του περιεχομένου της συμφωνίας, ώστε να μην περιλαμβάνει οποιεσδήποτε ρυθμίσεις που θα παραβιάζουν τις υφιστάμενες συμφωνίες και τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη ληφθεί για το μέλλον των εργαζομένων.

Από επίσημα χείλη

Μιλώντας στην «Κ» ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) Ανδρέας Μάτσας, ανέφερε ότι, η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποσκοπεί πρώτον στην ενημέρωση των Συντεχνιών για την πορεία της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού και της απορρόφησής του από την Ελληνική και κατά δεύτερον να επιβεβαιωθεί -από τα πλέον επίσημα χείλη- αυτά που έχουν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση των Συντεχνιών με τον Υπουργό Οικονομικών, ότι δηλαδή τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων θα κατοχυρωθούν στο μέγιστο βαθμό.

Ο κ. Μάτσας τόνισε πως οι συντεχνίες ουσιαστικά ζητούν να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων που θα μεταφερθούν στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί μεταξύ Ελληνικής και Συνεργατισμού με τρόπο που να μην τίθεται υπό αμφισβήτηση το εργασιακό τους καθεστώς.

Ερωτηθείς σχετικά για το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου που αναμένεται να υπάρξει για τους υπαλλήλους που δεν θα απορροφηθούν είτε από την Ελληνική Τράπεζα, είτε από τον Φορέα Εξυπηρέτησης Δανείων, είπε πως το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου θα πρέπει να βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που να δημιουργεί τις προοπτικές για να αξιοποιηθεί από τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων. «Αν το επίπεδο είναι αυτό που είδαμε σήμερα να δημοσιεύεται στα ΜΜΕ, αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να δοθούν κίνητρα για να αξιοποιηθεί από τους νεότερους ειδικά εργαζομένους, με τα λίγα χρόνια εργασίας στη ΣΚΤ». Συνέχισε με τα εξής: «Θέλω να πω πάντως πως σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε εμείς, δεν προκύπτει οποιοδήποτε ποσό μέχρι στιγμής, δημοσιογραφικά δεν γνωρίζω πως προέκυψε το ανώτατο όριο αποζημίωσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάτσας.

Επίσης, ο Γ.Γ. της ΣΕΚ τόνισε ότι εσφαλμένα δόθηκε η εντύπωση ότι θα συναντιόντουσαν ο Πρόεδρος με τις Συντεχνίες μετά το πέρας της συμφωνίας, καθώς ναι μεν είπε πως πρέπει να είναι κοντά στο να καταλήξουν Ελληνική και ΣΚΤ, αλλά δεν θα είχε νόημα να έχει κλείσει η συμφωνία και απλά να τους φωνάξουν για να ανακοινώσουν τα συμφωνηθέντα. «Θέλουμε να έχουμε ένα λόγο και ένα ρόλο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνόψισε τα εξής: Εμείς κατά τη συνάντηση της Πέμπτης θέλουμε να ενημερωθούμε, αλλά και να μεγιστοποιήσουμε τη δυνατότητα κατοχύρωσης των εργαζομένων είτε σε σχέση με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, είτε σε σχέση με το Σχέδιο Εθελούσιας αποχώρησης που αναμένεται. Ζητούμε την πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση