ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κριτική στάση της αντιπολίτευσης για την επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ

«Τίποτα καλό δεν προκύπτει για την ελληνική κοινωνία και οικονομία», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΚΥΠΕ

Επικριτικά, παρά τα θετικά σχόλια των κυβερνητικών στελεχών, στέκεται η αντιπολίτευση αναφορικά με το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυποθυργού, Αντώνη Σαμαρά, στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα της συνάντησης του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα.

«Τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού ότι τίποτα καλό δεν προκύπτει για την ελληνική κοινωνία και οικονομία», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι από τις δηλώσεις δεν προκύπτει κάποιο συγκεκριμένο και θετικό στοιχείο για τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της Ελλάδας.

«Όσον αφορά την οικονομία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέσπασε τη συμπάθεια και τη φραστική συμπαράσταση του Προέδρου Ομπάμα, ο οποίος επίσης επεσήμανε την ανάγκη για συνέχιση της πολιτικής των “μεταρρυθμίσεων”. Όσον αφορά τη δήλωση Ομπάμα ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η μόνη πολιτική, αλλά απαιτείται επίσης ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης, αυτή ηχεί παράταιρα  όταν η ανεργία στη χώρα μας εκτινάχθηκε στο 28%», συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι όσον αφορά τη γεωπολιτική πλευρά των συναντήσεων, που δείχνουν ότι οι ΗΠΑ είναι «σταθερά προσανατολισμένες στη συγκρότηση μιας ενεργειακής – και όχι μόνο – συμμαχίας μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, η υποχωρητική στάση της κυβέρνησης στη δημιουργία αυτής της συμμαχίας ενέχει  κινδύνους αποσταθεροποίησης των σχέσεων της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο, με πρόσθετο αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η διείσδυση της Τουρκίας στις αραβικές χώρες.

Καταλήγοντας η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι το ταξίδι και οι συναντήσεις του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ δεν δικαίωσαν τις προαναγγελόμενες μεγάλες προσδοκίες της κυβέρνησης, «αντίθετα, ανέδειξαν ακόμα πιο καθαρά την ανάγκη να μπει ένα τέλος στη μνημονιακή καταστροφή, να ανοίξει ο δρόμος για τη δημοκρατική ανατροπή των μνημονίων και της κυβέρνησης και να αναδειχθεί, μέσα από εκλογές, μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, που θα εφαρμόσει μια αντιμνημονιακή, δημοκρατική, προοδευτική και πατριωτική πολιτική».

«Ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος πρωθυπουργός στον κόσμο, ο οποίος πανηγυρίζει για την αποτυχία της πολιτικής του, της πολιτικής της λιτότητας», αναφέρει σε σχετικό σχόλιο του ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας ότι «ο μόνος σίγουρος τρόπος για να πνιγείς στη θάλασσα είναι να πατάς σε δύο βάρκες».  Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο «η μία βάρκα που πατά ο κ. Σαμαράς είναι η πολιτική της λιτότητας, η πολιτική της κ. Μέρκελ, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τείνει να μεταμορφωθεί σε μία ομοσπονδία με κατάργηση των εθνών-κρατών» και η δεύτερη «είναι η πολιτική της ανάπτυξης, η πολιτική που προτάσσει την καταγγελία των μνημονίων, την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και ουσιαστικά την ανάπτυξη μέσα από την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου, όχι όμως κάτω από τη μπότα των κατακτητών – δανειστών, αλλά με διεθνείς συνεργασίες, όπως αυτές με τις ΗΠΑ, με τη Ρωσική Ομοσπονδία και παράλληλα πολιτικές, οι οποίες θα διώξουν από την Ελλάδα τους επιτρόπους των υπουργείων και θα σταματήσουν τον κ. Σόιμπλε και την κ. Μέρκελ να επιβάλλουν πολιτικές σε ένα εθνικά κυρίαρχο κράτος».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δηλώνουν ότι θα περιμένουν ενημέρωση στη Βουλή των Ελλήνων για τα εθνικά θέματα και συγκεκριμένα τι συζητήθηκε για το θέμα της Κύπρου, αν υπάρχει σχέδιο Ανάν ΙΙ, τί συζητήθηκε για το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας και για τα ελληνοτουρκικά, θέματα που όπως αναφέρουν «παραμένουν ακόμα νεφελώδη».

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, «οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα,  κατά των πολιτικών λιτότητας επιβεβαιώνουν ότι ο δρόμος που ακολουθεί η χώρα μας, αλλά και πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες,  δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση», με ζητούμενο όπως προσθέτει να παραμένει «οι προτροπές του προέδρου των ΗΠΑ να μην εξαντληθούν σε ρητορικό επίπεδο, αλλά να αποτελέσουν ένα ισχυρό αντίβαρο, μαζί με τις υπόλοιπες προοδευτικές φωνές της Ευρώπης,  απέναντι στις βαθιά συντηρητικές επιλογές της κυρίας Μέρκελ, που βαθαίνουν την ύφεση και ενισχύουν την ανεργία».

Όπως αναφέρει η ΔΗΜΑΡ «μόνο αν η δημοσιονομική προσαρμογή συνδυαστεί με πολιτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης, θα καταφέρει η χώρα μας να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση», εκφράζοντας την άποψη ότι απομένει, να δούμε το ουσιαστικό περιεχόμενο των δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ.

Και η ΔΗΜΑΡ ζητά ενημέρωση στη Βουλή των Ελλήνων, από τον κ. Σαμαρά για το περιεχόμενο των συζητήσεων με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι,  για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, των γεωπολιτικών σχέσεων και τα ενεργειακά.

Τέλος το ΚΚΕ εκτιμά ότι «η στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στα αντιλαϊκά μέτρα, που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι, ανεξάρτητα από το μοντέλο διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης που εφαρμόζει κάθε χώρα και τις όποιες αντιθέσεις υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών - κυρίως της Γερμανίας - για το μίγμα διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη, όλοι απαιτούν τη συνέχιση των σκληρών μέτρων σε βάρος του ελληνικού λαού και των άλλων λαών».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ «αυτά τα σκληρά μέτρα διαφημίζει ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ για να προσελκύσει επενδυτές, μαζί με την παράδοση του ενεργειακού πλούτου της χώρας σε επιχειρηματικούς ομίλους».

Ο ελληνικός λαός, σύμφωνα με το ΚΚΕ «πρέπει να επαγρυπνά για νέες αρνητικές εξελίξεις σε βάρος του, καθώς επιβεβαιώνεται ότι στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ κυριαρχεί η περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς στην περιοχή και η πιο ενεργητική συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις σε βάρος άλλων χωρών». 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ