ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πικραμμένος: «Οι εκλογές κρίνουν το μέλλον σε Ελλάδα και Ευρώπη»

Ενημέρωση εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

ΑΜΠΕ

Στη σημασία των εκλογών της Κυριακής, στο κυβερνητικό έργο, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετώπισε η υπηρεσιακή κυβέρνηση στη σύντομη θητεία της αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος στην εισηγήσή του κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Πικραμμένος ανάφερε ότι «πρόκειται για μία εκλογική διαδικασία το αποτέλεσμα της οποίας «μπορεί να κρίνει το μέλλον των νεότερων γενιών στην Ελλάδα και να επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις στην Ευρώπη». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε να διαχειριστεί την πορεία της χώρας μέσα «συνθήκες ιστορικές, συνθήκες ιδιαίτερης κοινωνικής, πολιτικής αλλά και οικονομικής έντασης».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσης από τους υπουργούς του να ενημερώσουν αναλυτικά τους υπουργούς της επόμενης κυβέρνησης για τις εκκρεμότητες που έχουν στα υπουργεία τους αλλά και για τις άμεσες προκλήσεις που ενδεχομένως θα παρουσιαστούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

«Καλό θα ήταν να γίνει από τον καθένα σας μια αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων που μπορεί να οδηγήσουν σε ενδεχόμενες κρίσεις, εν μέσω του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου, ώστε η επόμενη κυβέρνηση να είναι σε θέση να αναλάβει αμέσως δράση και να αποφευχθούν περιττά προβλήματα», τόνισε ο κ. Πικραμμένος.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι όλοι οι υπουργοί έδειξαν ομαδικότητα, υπευθυνότητα και ευσυνειδησία και πως, παρότι η κυβέρνηση ήταν υπηρεσιακή, χειρίστηκε θέματα που «κάθε άλλο παρά τρέχοντα ήταν. Αναγκασθήκαμε σε αρκετές περιπτώσεις να περπατήσουμε πάνω σε μια λεπτή γραμμή ώστε και αποτελεσματικοί να είμαστε αλλά και εντός των ορίων που το Σύνταγμα και οι νόμοι θέτουν στην αποστολή μας».

«Αν μη τι άλλο, σε αυτές τις δύσκολες ώρες είναι αναγκαίο να παραδεχθούμε ότι η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα αν όλοι μας βάζαμε στην άκρη τις διαφορές μας και δουλεύαμε από κοινού για το καλό της πατρίδας», ανέφερε σ΄ άλλο σημείο της παρέμβασής του.

Ο κ. Πικραμμένος ζήτησε από όλους, ενόψει των εκλογών, υψηλό επίπεδο εγρήγορσης και ετοιμότητας και, όπως δήλωσε λίγο αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τσιόδρας, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες, «η δουλειά μας δεν τελειώνει την Κυριακή αλλά την ημέρα που θα παραδώσουμε στην επόμενη κυβέρνηση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης ενημέρωσε πώς όλα είναι έτοιμα για την διεξαγωγή των εκλογών και ότι το κόστος μειώνεται κατά 30% και θα ανέλθει στα 35 εκατομμύρια συνολικά σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Ο κ. Μανιτάκης ανέφερε επιπλέον ότι τα αποτελέσματα θα διαβιβάζονται στο υπουργείο Εσωτερικών με φαξ για να «τρέξουν» γρηγορότερα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Πικραμμένος: «Ενδεικτικά αναφέρω ότι κληθήκαμε μεταξύ άλλων να διαχειριστούμε:

- μια δύσκολη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών με τα βλέμματα όλων στραμμένα πάνω στην Ελλάδα και να θέσουμε το μείζον ζήτημα της ανάπτυξης,

- την εξεταστική περίοδο για δεκάδες χιλιάδες μαθητές,

- μια σοβούσα κρίση στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία,

- μια διαφαινόμενη κακή –ή τουλάχιστον χειρότερη από την περσινή- σεζόν για τον ελληνικό τουρισμό,

- μια επικίνδυνη αδράνεια σε κρίσιμους τομείς του κράτους όπως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός,

- επικίνδυνα φαινόμενα αυτοδικίας που δηλητηριάζουν το δημόσιο βίο και εντείνουν τη δυσπιστία απέναντι στις αρχές,

- τον κίνδυνο ενός black out στην αγορά ενέργειας λόγω των σημαντικών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις

- και φυσικά την προετοιμασία για το 2ο γύρο εκλογών με σημαντικά μειωμένο προϋπολογισμό σε σχέση με την 6η Μαΐου.

Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν σημαντικές προκλήσεις για την κυβέρνησή μας για τις οποίες αναλάβαμε πρωτοβουλίες και στις οποίες καταφέραμε να ανταποκριθούμε με τρόπο υπεύθυνο και θετικό»

Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε πυρομαχικά από την Ολλανδία
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και ενέκρινε, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, την προμήθεια πυρομαχικών για τα άρματα μάχης από την Ολλανδία, καθώς είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνεννόηση του κ. Πικραμμένου με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την έγκριση από την Ε.Ε. της χρηματοδότησης με 268 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση οδικού έργου στην Πελοπόννησο, στο οποίο θα απασχοληθούν 6.000 εργαζόμενοι.

Επίσης, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι στη συνεδρίαση του Εurogroup στις 21 Ιουνίου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς καθώς, όπως είπε, «μέχρι να παραδώσει η κυβέρνηση δεν υπάρχει κενό εξουσίας».

Στις 19:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Λουκά Παπαδήμο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση