ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα Πτέρυγα στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, φωλιά δημιουργίας

Η πρώτη έκθεση «Δημιουργικά πιάτα» εγκαινιάζει την Αίθουσα «Claude Monet»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Εδώ και μερικές ημέρες στην Αίθουσα «Claude Monet» στη νέα πτέρυγα της Λεβεντείου Πινακοθήκης, στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης_Coco, λαμβάνει χώρα μία ενδιαφέρουσα Έκθεση με τίτλο «Δημιουργικά Πιάτα». Η έκθεση αυτή ουσιαστικά εγκαινιάζει την καινούργια πτέρυγα με μία δράση που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για να προτάξει τη δημιουργικότητα και έτσι να συνδεθεί με τον χαρακτήρα της ίδια της πτέρυγας, όπου βρίσκεται πέραν του χώρου της έκθεσης και το εργαστήρι Renoir.

Θελήσαμε να επισκεφτούμε την Έκθεση και να συνδυάσουμε την επίσκεψή μας με μία ξενάγηση στη νέα Πτέρυγα Coco, η οποία στοχεύει να γίνει κέντρο δημιουργικής απασχόλησης και ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μικρούς και μεγάλους.

Συναντήσαμε, λοιπόν, την Κατερίνα Στεφανίδου, επιμελήτρια και υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Λεβεντείου Πινακοθήκης για να μας μιλήσει για την Έκθεση «Δημιουργικά πιάτα» και να μας δείξει τους νέους χώρους. Για την έκθεση αυτή περισσότερες από εκατό προσωπικότητες της Κύπρου ξεδίπλωσαν το δημιουργικό τους ταλέντο, φιλοτεχνώντας κεραμικά πιάτα, τα οποία έχουν τεθεί σε σιωπηλή δημοπρασία για καλό σκοπό. Ρωτήσαμε την κ. Στεφανίδου πώς γεννήθηκε η ιδέα για μία τέτοια διαφορετική Έκθεση, στην οποία συμμετέχουν, ως εκθέτες, άνθρωποι του πολιτισμού, της πολιτικής, της κοινωνίας γενικότερα, η απάντησή της απλή, «μας προσέγγισε ο Σύνδεσμος Ευημερίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία, που ιδρύθηκε το 1990, αναζητώντας τρόπους ενίσχυσης του Πρότυπου Κέντρου για Άτομα με Σπαστική Παράλυση “Μιχάλης”. Η Λεβέντειος Πινακοθήκη, έχοντας αναπτύξει έντονο κοινωνικό προφίλ παραχώρησε την αίθουσα και οργάνωσε την Έκθεση. Κοιτάζοντας κάποιος τα πιάτα των διαφόρων προσωπικοτήτων κατά κάποιο τρόπο καταλαβαίνει την προσωπικότητα του δημιουργού. Η κ. Στεφανίδου ανέφερε χαμογελώντας πως «στην αρχή η ομάδα της Λεβεντείου προβληματίστηκε ιδιαίτερα για τον τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων, καθώς δεν είχε να κάνει με καλλιτέχνες ή με μία συγκεκριμένη καλλιτεχνική δραστηριότητα αλλά με μία ιδέα, ωστόσο, όταν άρχισαν να φτάνουν τα πιάτα, σιγά-σιγά άρχισα να τα αποκωδικοποιώ, έτσι χωρίς να το καταλάβω είχα δημιουργήσει διάφορες θεματικές ενότητες». Μερικά από τα πιάτα που εκτίθενται στην αίθουσα είναι πραγματικά πολύ όμορφα και μοιάζουν σαν ανταπόδοση των ανθρώπων που τα δημιούργησαν προς την κοινωνία και γι’ αυτόν τον καλό σκοπό.

Η αίθουσα Claude Monet της νέας Πτέρυγας, που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, είναι ένα φωτεινό δωμάτιο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αφού τα μεγάλα παράθυρά του επιτρέπουν στο φυσικό φως να διεισδύει στον χώρο και να τον αγκαλιάζει, όπως σκοπεύει να αγκαλιάσει και η νέα Πτέρυγα, που φιλοξενεί το Coco_ Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, τη δημιουργικότητα, τις νέες ιδέες και μία καινοτόμα παιδαγωγική προσέγγιση της Τέχνης, άλλωστε η Κατερίνα Στεφανίδου μου τόνιζε σε κάθε περίσταση, «αυτό το Κέντρο φιλοδοξούμε να το κάνουμε ένα χώρο όπου οι επισκέπτες του, κάθε ηλικίας, θα απολαμβάνουν την “Τέχνη” πέρα από τα αυστηρά πλαίσια της θεωρίας και ιστορίας της. Θέλουμε ιδίως τα παιδιά, όταν θα φεύγουν από εδώ, να έχουν αποτυπώσει μια θετική δημιουργική εμπειρία». Ρώτησα αν είναι εύκολο να μιλήσεις στα παιδιά για τον ρομαντισμό ή τη μανιέρα στην Τέχνη, πώς το καταφέρνετε, δεν θα βαρεθούν; Η απάντηση απλή «μα σκοπός μας δεν είναι να κάνει τα παιδιά κριτικούς Τέχνης ή ζωγράφους, μακάρι αν κάποια γίνουν, αλλά στόχος μας είναι τα παιδιά όταν θα φεύγουν από εδώ να έχουν περάσει όμορφα και δημιουργικά, να ξέρουν ότι υπάρχει και αυτή η διέξοδος απασχόλησης».
Κάπου εκεί, έσκασε και το χαμόγελο ικανοποίησης της Θεοδώρας Δημητρίου, της εκπαιδευτικής λειτουργού, η οποία απασχολεί δημιουργικά και με επιτυχία τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια. Φεύγοντας, αν κρίνουμε από τα όσα είδαμε, φανταζόμαστε το εργαστήρι Renoir, ένα πολύβουο και πολύχρωμο μελίσσι με παιδιά να ανακαλύπτουν τη φόρμα και τα χρώματα. Μάλιστα, το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του πραγματοποιήθηκε ήδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, με παιδιά να αποτυπώνουν σε πιάτα την έμπνευσή τους από την έκθεση «Δημιουργικά Πιάτα».


Φιλοδοξία του Coco είναι να λειτουργεί ως δημιουργικό και εκπαιδευτικό Κέντρο, το οποίο θα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, αντανακλώντας έτσι τον εκπαιδευτικό ρόλο των μουσείων, άλλωστε και η κ. Στεφανίδου μας είπε ότι ανάμεσα στην αποστολή των μουσείων είναι να προσεγγίζουν μέσα από τις δραστηριότητες τους το ευρύ κοινό, μικρούς και μεγάλους. Η Αίθουσα «Claude Monet» μπορεί να ενοικιαστεί για διάφορους σκοπούς, όπως μας ανέφερε η κ. Στεφανίδου, όπως και άλλοι χώροι της Πινακοθήκης. Να σημειώσουμε ότι η επομένη έκθεση που θα γίνει στην αίθουσα θα έχει ως θέμα τη Νίκη Μαραγκού.

ΙNFO:
Τίτλος- Δημιουργικά Πιάτα
Διάρκεια Έκθεσης 8- 25 Ιανουαρίου
Ωράριο Λειτουργιάς (Καθημερινά 10:00- 17:00 – Τρίτη κλειστή – Τετάρτη 10:00- 22:00)
Είσοδος Ελεύθερη
Τα πιάτα έχουν τεθεί σε σιωπηλή δημοπρασία και φωτογραφίες τους υπάρχουν στο facebook της Πινακοθήκης (A. G. Leventis Gallery)


 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση

X