ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πυξίδα η πολιτική μας αξιοπιστία

Ο ρυθμιστικός ρόλος του ΔΗΚΟ, τα περί διάσπασης και η επόμενη μέρα των εκλογών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Η εξουσία δεν αποτελεί δέλεαρ για μας πλέον» αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Η ίδια απορρίπτει τα περί διάσπασης του ΔΗΚΟ, σημειώνοντας ότι το κόμμα προχωρά ενωμένο, προτάσσοντας την πολιτική αξιοπιστία, ως πυξίδα. Απορρίπτει παράλληλα και τα περί συμμαχίας Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως το κόμμα, σε μία κρίσιμη για τον τόπο περίοδο επέλεξε να αναλάβει μεν πολιτικό κόστος, αλλά να σταθεί δίπλα στην Κύπρο κρατώντας υπεύθυνη στάση με την πολιτική του.
Τα περί λύσης του Κυπριακού εντός του 2016 απέχουν από την πραγματικότητα;
–Είναι ένα πολύ καλό ερώτημα, αλλά θα μπορούσαμε να το απαντήσουμε με περισσότερη ακρίβεια αν είχαμε πραγματική και πλήρη ενημέρωση για το στάδιο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Αυτό βεβαίως εξαρτάται από το κατά πόσο η Τουρκία θα υποχωρήσει από τις πάγιες και αδιάλλακτές της θέσεις.
–Άρα πώς καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει επαναφορά του Σχεδίου Ανάν;
–Από αυτά που ακούμε δημόσια και από την πολύ περιορισμένη ενημέρωση που έχουμε όσον αφορά στο θέμα του περιουσιακού. Όπου έχουμε κατηγοριοποιήσει τις περιουσίες. Αυτό ήταν πάγια θέση και της τουρκικής πλευράς από τον καιρό της συζήτησης του Σχεδίου Ανάν, όπως και η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν μία πάγια τουρκική στόχευση που σήμερα βλέπουμε να προχωρά. Από κει και πέρα, δεν έχουμε ενημέρωση για τις υπόλοιπες πτυχές, αλλά και άλλες ρυθμίσεις που συζητούνται σε επίπεδο των δύο ηγετών. Αν καταγράφεται θετική πρόοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γιατί δεν μας λεν κι εμάς ποια είναι αυτή η πρόοδος έτσι ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να καταλήξουμε στα δικά μας συμπεράσματα;
–Επικρίνετε συχνά το ΑΚΕΛ όσο και τον ΔΗΣΥ για χειρισμούς όταν βρίσκονταν στην εξουσία. Το ΔΗΚΟ, ένα κόμμα που βρέθηκε πολλές φορές στην εξουσία δεν φέρει ευθύνες για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα;
–Βεβαίως και φέρουμε μερίδιο ευθύνης και δεν το αρνούμαι, εκείνο ωστόσο που μας αναλογεί. Δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η διακυβέρνηση Χριστόφια απέτυχε, επειδή το ΔΗΚΟ συμμετείχε με τρεις υπουργούς μέχρι το 2011. Ούτε κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι οι ελλείψεις της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη οφείλονται στη για λίγους μήνες συμμετοχή των τριών υπουργών του ΔΗΚΟ στην υφιστάμενη διακυβέρνηση. Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, οι αποφάσεις για την οικονομία παίρνονταν στο ανώτατο επίπεδο. Πλέον, όμως, για μας δεν αποτελεί δέλεαρ η εξουσία. Αυτό μας δίνει την πολιτική ελευθερία να επικρίνουμε εκεί που πιστεύουμε ότι γίνονται λάθη, χωρίς να μας περιορίζει τις αποφάσεις μας ότι συμμετέχουμε στην εξουσία. Γι’ αυτό ήταν εξαιρετικά σωστή η απόφασή μας να αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση. Θεωρώ όμως πως δεν μπορεί κάποιος να συγκρίνει τη διακυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, που αναγνωρίζεται ως η καλύτερη που είχαμε, με τη διακυβέρνηση Χριστόφια αλλά και Νίκου Αναστασιάδη.
–Το γεγονός ότι υπάρχει εικόνα συμμαχίας Αβέρωφ-Νικόλα, πόση ζημιά σας προκαλεί;
–Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μία τέτοια συμμαχία. Η στάση μας ήταν ξεκάθαρη. Την ώρα που ο τόπος χρειαζόταν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις για να διαχειριστούν την οικονομική κρίση, εμείς σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και αναλάβαμε πολύ μεγαλύτερο πολιτικό κόστος από αυτό που αναλογεί στο εκλογικό μας ποσοστό. Παρά το γεγονός ότι το δικό μας εκλογικό ποσοστό δεν είναι της τάξης του ΔΗΣΥ είτε του ΑΚΕΛ, είναι η δική μας παρουσία στη Βουλή που γύρισε την πλάστιγγα στη λήψη πολύ σημαντικών αποφάσεων, που καθόρισαν το μέλλον μας. Επιλέξαμε να μην πειραματιστούμε με ανέξοδους λαϊκισμούς, επιλέξαμε συνειδητά να αναλάβουμε μεν πολιτικό κόστος, αλλά να σταθούμε δίπλα στον τόπο μας, στηρίζοντας επώδυνες αποφάσεις. Την ίδια στιγμή, περάσαμε τέτοιες τροποποιήσεις στη Βουλή, που μετρίασαν για τον πολίτη τις επιπτώσεις του μνημονίου, που ήταν το προϊόν της ανεύθυνης πολιτικής των κομμάτων που κυβέρνησαν από το 2008 μέχρι 2013. Τουλάχιστον όταν εμείς κυβερνήσαμε αυτό τον τόπο ουδέποτε τέθηκε ένα τέτοιο μοιραίο δίλημμα ενώπιον του τόπου και γι’ αυτό είμαι περήφανη.
–Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;
–Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, προτάσσοντας υπεύθυνη πολιτική και όχι λαϊκίζοντας. Διεκδικούμε τις εκλογές, θέτοντας ενώπιον του λαού τις προτάσεις που το ΔΗΚΟ έχει κατά νου να υλοποιήσει με τη νέα Βουλή. Έτσι, θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού και όχι κατακρίνοντας τους πολιτικούς μας αντιπάλους για να συσπειρώσουμε τα μέλη του ΔΗΚΟ. Θέλουμε να προωθήσουμε την απόδοση του 10% του δημοσιονομικού πλεονάσματος σε προοπτική εικοσαετίας για να διορθώσουμε εν μέρει κάποιες από τις αδικίες που υπέστησαν οι Κύπριοι καταθέτες, κάτοχοι αξιογράφων, τα «κουρεμένα» ταμεία προνοίας συντάξεως, θέλουμε να αξιοποιήσουμε το 2% του κρατικού προϋπολογισμού για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να προωθήσουμε τη φοροαπαλλαγή σε επίπεδο ποσού 5.000 ευρώ για δαπάνες και ασφάλεια υγείας και την πλήρη απαγόρευση και ποινικοποίηση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από ιδιώτες και εταιρείες. Αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της κρατικής χορηγίας, όμως σήμερα τα χρήματα που έπαιρναν κόμματα από ιδιώτες είναι αποτέλεσμα της διαφθοράς, και τη διαφθορά την πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης. Και αυτά τα οποία πληρώνει σήμερα είναι πολύ περισσότερα.

Πυξίδα η πολιτική μας αξιοπιστία
–Πάτε διασπασμένοι στις επικείμενες εκλογές;
–Καθόλου. Βαδίζουμε στις εκλογές και ενωμένοι και προτάσσοντας ότι η πολιτική αξιοπιστία είναι η πυξίδα μας. Εξάλλου, το 70% των υφιστάμενων βουλευτών του ΔΗΚΟ διεκδικεί επανεκλογή. Από την προεκλογική εκστρατεία βλέπουμε ότι τα κορυφαία στελέχη του ΔΗΚΟ επέλεξαν να συμπορευθούν σε αυτό τον αγώνα, άρα για ποια εσωκομματική διάσπαση μιλάτε;
–Ο εκλογικός στόχος του ΔΗΚΟ;
–Να διατηρήσει και να ενισχύσει το ΔΗΚΟ τον ρυθμιστικό ρόλο που έχει σε επίπεδο Βουλής. Αναρωτηθείτε εάν τον Μάρτη του ’13 το ΔΗΚΟ δεν είχε αυτό τον ρυθμιστικό ρόλο, πού θα ήταν η Κύπρος σήμερα; Αν κάποιο κόμμα εκτός του ΔΗΚΟ είχε αυτό τον ρυθμιστικό ρόλο, σήμερα μπορεί να πειραματιζόμασταν με άλλα νομίσματα, μπορεί να πειραματιζόμασταν ακόμη και με τη λίρα. Είμαι περήφανη, άρα, γιατί αυτό τον ρόλο τον διαχειριζόμαστε όχι με λαϊκισμό και αίσθημα ευθύνης σε εκλογικό ποσοστό, αλλά με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλο τον τόπο. Η μοναδική υπεύθυνη ρεαλιστική δύναμη στον τόπο που μπορεί να σταθεί ως φραγμός στην αλαζονεία του δικομματισμού, αλλά και να προστατεύσει την πατρίδα είναι το ΔΗΚΟ. Και η Κύπρος, όπως αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια, έχει μεγάλη ανάγκη να έχει ένα ισχυρό κέντρο. Και η προϋπόθεση για ένα ισχυρό κέντρο είναι ένα ισχυρό ΔΗΚΟ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση