ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ΕΔΕΚ πιθανόν να έχει αύξηση ποσοστών

Η αποτίμηση των αποκαλύψεων, οι στόχοι για τη νέα Βουλή και η απογοήτευση από τον Λιλλήκα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η ΕΔΕΚ πιθανότατα να έχει αύξηση ποσοστών τον Μάη αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου απορρίπτοντας όσα λέγονται περί απώλειας εδρών, ιδιαίτερα στη Λεμεσό. Σε ένα τέτοιο μακρινό, όπως λέει, ενδεχόμενο, θα βρίσκεται δίπλα στον πρόεδρο της ΕΔΕΚ. Κάνει επιπρόσθετα λόγο για την απογοήτευση από τον Γιώργο Λιλλήκα, ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα δεν θα τον στηρίξει το 2018, μιλώντας για την πρόταση «παγώματος» των χρεών και του Νew Deal, που θα προωθήσουν στη νέα Βουλή. Σημειώνει ότι το κόμμα πάει όσο ποτέ άλλοτε ενωμένο στην κάλπη, έστω κι αν κάποιοι όπως ο Γιαννάκης Ομήρου και ο Νίκος Νικολαΐδης λάμπουν διά της απουσίας τους.

Ποιο το διακύβευμα των εκλογών για την ΕΔΕΚ;
Η ΕΔΕΚ είναι παρούσα ανεξαρτήτως προσώπων και θα είναι παρούσα και μετά τις 23 Μαΐου. Θα συνεχίσει την αγωνιστική της παρουσία, παρά το γεγονός ότι πάμπολλοι θα προτιμούσαν να παρουσίαζε τέτοια κάμψη σε ποσοστά, ώστε να τίθετο στο περιθώριο.
Σε ποιους αναφέρεστε;
Κυρίως στους εκπροσώπους της επικρατούσας άποψης στο Κυπριακό και αναφέρομαι στις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Η ΕΔΕΚ, μετά την επιβεβαίωση της αποκήρυξης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, έχει θέσει τη δημοκρατική λύση ως επιλογή και αυτή δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη συνταγή της Διζωνικής. Αυτό έχει ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα της πολιτικής.
Μετά από τις αποκαλύψεις, πώς αποτιμάτε την κατάσταση; Ο κόσμος ενημερώθηκε;
Ο κόσμος ενημερώθηκε στον βαθμό που έφτασε η πληροφόρηση στα αυτιά του. Είναι πρωτοφανείς οι αντιδράσεις στις κατ’ ιδίαν επαφές, όταν επεξηγούμε αυτά που έχουν συμφωνηθεί.
Ωφέλησε την ΕΔΕΚ ή είχε πολιτικό κόστος;
Πολιτικό κόστος είχε γιατί έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι η ΕΔΕΚ είναι ένα μη σοβαρό κόμμα, που αποκαλύπτει κρατικά ή απόρρητα μυστικά. Όπου είχαμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε ότι αυτά δεν είναι απόρρητα, αλλά αποκάλυψη όσων έχουν συμφωνηθεί, ως συγκλίσεις και συναποφάσεις, ο κόσμος αντιλήφθηκε την ενέργεια της ΕΔΕΚ. Όπου δεν υπάρχει πληροφόρηση της ενέργειας αυτής, εξακολουθεί να υπάρχει πολιτικό κόστος. Όπως είπε και ο Μαρίνος Σιζόπουλος, θα το κάνουμε ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, καθώς ο λαός μας πρέπει να είναι υποψιασμένος και να γνωρίζει τι διαμείβεται.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ΕΔΕΚ να κινείται σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Πού οφείλεται;
Οι δημοσκοπήσεις έχουν βοηθήσει να αντιληφθούμε εδώ και κάποιους μήνες ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΔΕΚ ήταν η συσπείρωση των οπαδών της. Δείχνουν ότι η ΕΔΕΚ γίνεται αποδεκτή και από ψηφοφόρους που για πρώτη φορά θα ψηφίσουν το κόμμα, είτε επειδή απείχαν είτε επειδή ψήφιζαν άλλα κόμματα. Επομένως, μας έχουν βοηθήσει να αντιληφθούμε ότι επικοινωνιακά είχαμε πρόβλημα με τους ψηφοφόρους μας. Εάν με τους χειρισμούς και με την οργανωτική μας δουλειά πετύχουμε τη συσπείρωση, θα είμαστε το μόνο κόμμα πιθανότατα που θα έχει αύξηση στις επερχόμενες εκλογές.
Επειδή το κόμμα αντιμετώπισε εσωστρέφεια, οι διαφωνούντες με την ηγεσία της ΕΔΕΚ βρίσκονται τώρα κοντά στο κόμμα και εργάζονται για την προεκλογική;
Υπάρχουν συναγωνιστές, οι οποίοι πρωτοστατούν σε αυτές τις εκλογές και δεν μιλώ για επώνυμα στελέχη.
Αυτά, δηλαδή, είναι εκτός της προεκλογικής;
Υπάρχουν επώνυμα στελέχη, τα οποία λάμπουν διά της απουσίας τους.
Δηλαδή;
Ο συναγωνιστής Νίκος Νικολαΐδης και ο Γιαννάκης Ομήρου.
Προσπαθήσατε να φέρετε κοντά τον κ. Ομήρου και έμεινε εκτός;
Επιχείρησε κατ’ επανάληψη ο πρόεδρος του κινήματος, χωρίς αποτέλεσμα.
Άρα πάτε διασπασμένοι στις επικείμενες εκλογές.
Όχι, πάμε ενωμένοι όσο ποτέ. Αν εξαιρέσεις μεμονωμένες περιπτώσεις, ο κόσμος της ΕΔΕΚ πάει ενωμένος.
Δημοσκοπήσεις θέλουν τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ να χάνει την έδρα στη Λεμεσό. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα σε ένα τέτοιο σενάριο;
Δεν θεωρώ ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, αλλά επειδή ουδείς αλάνθαστος, αν υπάρξει αυτό το μακρινό σενάριο, θα είμαστε δίπλα στον πρόεδρο του Κινήματος.
Άρα θα παραμείνει στην ηγεσία;
Θα παραμείνει, γιατί το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό το οποίο έχετε αναφέρει. Αλλά και σε αυτό το ενδεχόμενο, σίγουρα στην οποιαδήποτε απόφαση του Μαρίνου Σιζόπουλου ο ομιλών θα ήταν δίπλα του.

 

Τραυματική εμπειρία ο Λιλλήκας

Ο Γιώργος Λιλλήκας, τον οποίο στηρίξατε στις Προεδρικές του 2013, παρουσιάζει μεγάλη δυναμική, αντλώντας ψήφους και από σας. Κάνετε την αυτοκριτική σας για τη στήριξη στο πρόσωπό του τότε;
Όχι μόνο τον στηρίξαμε, είμαστε εμείς που στην ουσία τον αναδείξαμε υποψήφιο. Χωρίς την ΕΔΕΚ, δεν θα μπορούσε να παρουσιαστεί καν στην τηλεόραση. Εμφανιζόταν στην τηλεόραση, γιατί θεωρείτο υποψήφιος που υποστηριζόταν από κοινοβουλευτικό κόμμα. Τον αναδείξαμε επειδή συμφωνούσαμε στις βασικές παραμέτρους πρώτιστα του Κυπριακού και εξακολουθούμε να λέμε ότι οι άλλες δύο επιλογές μάς έβρισκαν κάθετα αντίθετους. Μας έχει απογοητεύσει σε βαθύτατο βαθμό, διότι υποσχέθηκε και θεωρούσαμε ότι είχε κατανοήσει ότι ένας υποψήφιος πρόεδρος είναι τουλάχιστον άκομψο, αν όχι πολιτική αυτοκτονία, να μετατραπεί σε κομματικό αρχηγό. Με την κίνηση αυτή, έθεσε τον εαυτό του στη μερίδα των πολιτικών που δεν έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, καθώς άλλα λεν και άλλα πράττουν. Μπορώ να πω ότι υπάρχει τραυματική εμπειρία με τον Γιώργο Λιλλήκα.
Συνεπώς, έχει χάσει τη στήριξή σας για το 2018;
Ναι. Το βλέπω τρομερά δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, διότι μετέτρεψε εαυτόν από εν δυνάμει υποψήφιο, του οποίου την καυτή ανάσα θα μπορούσε να νιώθει από τώρα ο Νίκος Αναστασιάδης, σε κομματάρχη. Όποιο ποσοστό και να πάρει, που θα κυμαίνεται μεταξύ 5-7%, δεν θα του δώσει ποτέ την έξωθεν μαρτυρία ότι μπορεί να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης της ρεαλιστικής γραμμής του Κυπριακού.
Ποιος είναι ο εκλογικός σας στόχος;
Να διατηρήσουμε το ποσοστό μας και την κοινοβουλευτική μας δύναμη και αυτό σίγουρα θα επιτευχθεί.
Πού θα επικεντρωθείτε ως ΕΔΕΚ και εσείς προσωπικά στο ενδεχόμενο εκλογής σας;
Προσήλωση στις βασικές αρχές της δημοκρατικής λύσης στο Κυπριακό και βεβαίως να στηριχθεί ο ανώνυμος απλός συμπολίτης, που υποφέρει τα πάνδεινα. Επιμένουμε στην πρόταση νόμου για υιοθέτηση του «παγώματος» χρεών, όπως έγινε το 1975- 1979, περί ανακουφίσεως οφειλετών. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το New Deal του Ρούσβελτ, να ξεκινήσουμε δηλαδή από το μηδέν. Το κράτος να δημιουργήσει υποδομές, να κάνει δημόσια έργα, για να κινηθεί το χρήμα, προσφέροντας δανειοδότηση με πολύ χαμηλούς όρους σε όσους θα ξεκινήσουν νέα δουλειά.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση