ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γνωριμία με έναν νέο Κύπριο καλλιτέχνη, τον Σωτήρη Καλλή

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη παραμένει με τις δράσεις της ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η δράση «Νέοι Κύπριοι Καλλιτέχνες στη Λεβέντειο Πινακοθήκη», που η Λεβέντειος Πινακοθήκη έχει εγκαινιάσει από το 2015, λειτουργεί αμφίδρομα με θετικό πρόσημο, από τη μία η Λεβέντειος Πινακοθήκη εμπλουτίζει τις δράσεις της και καταφέρνει να γίνεται ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο και, από την άλλη, νέοι καλλιτέχνες βρίσκουν ένα φιλόξενο βήμα για να εκθέσουν τη δουλειά τους, επωφελούμενοι και οι ίδιοι από την αίγλη που εκ των πραγμάτων έχει ένα τέτοιο πολιτιστικό ίδρυμα.

Συναντήσαμε την υπεύθυνη του προγράμματος Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου και τον καλλιτέχνη Σωτήρη Καλλή για να πούμε δύο λόγια για το πρόγραμμα του ιδρύματος και να ακουμπήσουμε λιγάκι στα έργα και τη δουλειά του εικαστικού που παρουσιάζεται, αλλά και στη φιλοσοφία της δράσης αυτής.

Ρώτησα την κ. Θεοδότου Αναγνωστοπούλου πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα, «H Λεβέντειος Πινακοθήκη, ψάχνοντας να βρει τρόπους για να προβάλει τη σύγχρονη Κυπριακή Τέχνη και τους νέους Κύπριους καλλιτέχνες, δημιούργησε αυτόν τον θεσμό, μέσα από τον οποίο οι επισκέπτες της Πινακοθήκης έχουν την ευκαιρία κάθε τρεις-τέσσερις μήνες να γνωρίζουν τη δουλειά διαφορετικού καλλιτέχνη». Η επόμενή μου ερώτηση ήταν για το ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι καλλιτέχνες, πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει. «Γίνεται» μου είπε η κ. Δήμητρα «από μία επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από καλλιτέχνες, από ανθρώπους των Τεχνών και συλλέκτες. Τα βασικά κριτήρια προϋποθέτουν οι καλλιτέχνες να είναι Κύπριοι, απόφοιτοι Σχολών Καλών Τεχνών και ηλικίας κάτω των 35 ετών, βέβαια και η δουλειά που θα παρουσιάσουν θα πρέπει να μην έχει εκτεθεί ξανά στην Κύπρο».
Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι απλές και μοναδικό στόχο έχουν την ανάδειξη της δουλειάς φερέλπιδων καλλιτεχνών, οι οποίοι αναζητούν τα κατάλληλα κανάλια για να διοχετεύσουν τη δημιουργικότητά τους. «Έτσι ακριβώς» επιβεβαιώνει, «σκοπός της Πινακοθήκης δεν είναι απλώς να προωθήσει μη γνωστούς καλλιτέχνες, αλλά ούτε και να ενισχυθούν ήδη γνωστοί, σκοπός μας είναι καθαρά να προβάλλουμε νέους Κύπριους καλλιτέχνες μέσα από την Πινακοθήκη. Θέλουμε να λειτουργήσουμε ως εφαλτήριο για όλους όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με την τέχνη, την όποια τέχνη». Επισημαίνω ότι έτσι ανοίγονται συνέχεια δίοδοι μεταξύ της Πινακοθήκης και του κοινού και κατ’ επέκταση της κοινωνίας, «μέσα και από αυτό το πρόγραμμα, η Λεβέντειος Πινακοθήκη αναζητάει συνεχώς νέους τρόπους για να παραμένει ζωντανή» μου επεσήμανε, «είναι ευθύνη μας να προσφέρουμε νέα προγράμματα και να παρουσιάζουμε νέες εκθέσεις, διατηρώντας την Πινακοθήκη ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού».

Σωτήρης Καλλής, εικαστικός

Παρών στην παρέα μας ήταν και ο εικαστικός Σωτήρης Καλλής, ένας νεαρός καλλιτέχνης, ο οποίος εδώ και κάποια χρόνια έχει αφοσιωθεί στην εικαστική του δουλειά, έχοντας προηγουμένως δραστηριοποιηθεί στον χώρο της μόδας ως σχεδιαστής. Αμέσως, ο Σωτήρης μού είπε ότι το βήμα που τους δίνεται από τη Λεβέντειο Πινακοθήκη είναι μία πάρα πολύ καλή ευκαιρία για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στην Κύπρο, για να διευρύνουν το κοινό τους. «Είναι πολύ θερμό το κάλεσμα της Πινακοθήκης για να δείξεις μέρος της δουλειάς σου, και γι’ αυτό ευχαριστώ τη Λεβέντειο. Μέσω αυτού του θεσμού, εμείς οι νέοι καλλιτέχνες έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας σε κυπριακό κοινό». Τι θα δούμε από τη δουλειά σου σε αυτή την Έκθεση, ρώτησα τον Σωτήρη, «κυρίως ζωγραφική, και αυτή τη φορά επέλεξα λάδι που για πρώτη φορά παρουσιάζω σε επίπεδο Έκθεσης». Ο τίτλος που έχεις δώσει «Μορφή από και διά μέσου σκέψης» τι ακριβώς υπονοεί; «Είχα μία θεματική ανοικτή, χωρίς περιορισμούς και σκέφτηκα πώς η σκέψη μπορεί να γεννήσει μία ιδέα και κατ’ επέκταση να υλοποιηθεί μέσα από έναν αυθόρμητο τρόπο», «ξέρεις» συμπλήρωσε ο Σωτήρης, «ανησυχίες πολλές, σε ηθικά ζητήματα, και σε ποίηση», θεώρησα σημαντικό να εξερευνήσω τις σκέψεις μου και να τις αποτυπώσω αυτόνομα, αλλά ταυτόχρονα να τις εντάξω σε ένα σύνολο, δεδομένου και του χώρου που έχω στη διάθεσή μου». Να σημειώσουμε ότι διατίθενται στους καλλιτέχνες συγκεκριμένος χώρος στο πωλητήριο και στο εστιατόριο της Πινακοθήκης. «Τα έργα μου προσπαθούν να αποτυπώσουν τις σκόρπιες σκέψεις μου και να τις μετουσιώσουν σε ύλη, σε χρώμα, σε σχήμα».

Info: Η Έκθεση του Σωτήρη Καλλή «Ανανάς εξήντα-έξι» θα είναι ανοικτή στο κοινό στο ισόγειο της Πινακοθήκης, στο πωλητήριο και στο εστιατόριο έως τις 18 Ιουλίου. Τα έργα που εκτίθενται είναι διαθέσιμα και προς αγορά.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση