ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρεις δημιουργοί ξανασυναντιούνται στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Το στήσιμο της Έκθεσης «Ghika, Craxton, Leigh Fermor. Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το τελευταίο διάστημα δεκάδες ξύλινα κιβώτια κατέφταναν στη Λεβέντειο Πινακοθήκη τα οποία περιείχαν υλικό για την έκθεση «Ghika, Craxton, Leigh Fermor. Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα» της οποίας τα εγκαίνια έγιναν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου. Φυσικά, είχαν προηγηθεί πυρετώδεις προετοιμασίες από όλους, επιμελητές της Έκθεσης, συντηρητές, εργατοτεχνίτες οι οποίοι εργάστηκαν προκειμένου να προετοιμάσουν τον χώρο προσωρινών εκθέσεων της Λεβεντείου Πινακοθήκης. Οι επιμελητές Εβίτα Αράπογλου, επιμελήτρια της Ελληνικής Συλλογής της Λεβεντείου Πινακοθήκης, ο Ian Collins, βιογράφος του John Craxton και επιμελητής Τέχνης, και η Ιωάννα Μωραΐτη, υπεύθυνη Αρχείου Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη, φρόντιζε ο καθένας για τον χώρο του δικού του καλλιτέχνη-δημιουργού, όμως δουλεύοντας στους τομείς των δημιουργών που χωρίζονται σε τρία μέρη με το καθένα να έχει διαφορετικό χρώμα, έμοιαζαν ωσάν οι τρεις αχώριστοι φίλοι να συνομιλούν μεταξύ τους μέσω των ανθρώπων που επέλεξαν να μελετήσουν και να ερευνήσουν περαιτέρω το έργο τους.

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο John Craxton και ο Patrick Leigh Fermor συνδέθηκαν σχεδόν αναγκαστικά, είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που μεγάλες προσωπικότητες έρχονται και συγκλίνουν, επηρεάζουν γόνιμα η μία την άλλη, εμπνέονται, διατηρώντας ωστόσο η καθεμιά την αυτοτέλειά της. Η Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων της Πινακοθήκης χωρίστηκε σε τρία μέρη, σε τρία χρώματα. Πορτρέτα των προσώπων, κοινές φωτογραφίες τους, τα έργα ζωγραφικής τους, κείμενα του Leigh Fermor να συνοδεύουν τα ζωγραφικά έργα των Γκίκα και Craxton, όλα μοιάζουν σαν διάλογος. Η Έκθεση έχει διαρθρωθεί χρονολογικά ώστε να τους εντάξει σε εποχές, σε χρονιές ορόσημα. Βέβαια, έχει γίνει και θεματική διάρθρωση, με τον επισκέπτη να έχει τη δυνατότητα να ανατρέξει στους τόπους που φιλοξένησαν τους τρεις δημιουργούς, που και οι ίδιοι τους αγάπησαν και τους βίωσαν στο έπακρο και από αυτούς εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν, η Ύδρα, η Καρδαμύλη, τα Χανιά, και η Κρήτη γενικότερα, αλλά και το τελευταίο τους καταφύγιο η Κέρκυρα.

Οι τρεις αυτές ξεχωριστές προσωπικότητες, για σχεδόν μισό αιώνα, δημιούργησαν, εμπνεύστηκαν και εν τέλει άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους, και έγιναν αφορμή για να διοργανωθεί η εν λόγω έκθεση που τους παρουσιάζει, τον καθένα ξεχωριστά, αλλά ταυτόχρονα σε συνάρτηση και σε συνομιλία και με τους άλλους δύο. Οι τρεις βασικοί συντελεστές της Έκθεσης κ. Εβίτα Αράπογλου, ο βιογράφος του John Craxton κ. Ian Collins και ο ιστορικός και πρώην πρέσβης στην Αθήνα και ιστορικός Sir Michael Llewellyn Smith έδωσε ο καθένας τους τη δική του διάσταση για τα πρόσωπα της Έκθεσης, συνθέτοντας μία πλήρη εικόνα και των τριών δημιουργών, στήνοντας την Έκθεση με τρόπο περιηγητικό, άλλωστε και οι τρεις περιηγήθηκαν την Ελλάδα, έζησαν και δημιούργησαν σε διαφορετικές πόλεις της, ανακαλύπτοντας σε κάθε νέα τους εξόρμηση και κάτι που πριν δεν είχαν παρατηρήσει.

Οι αναπόφευκτες αλληλεπιδράσεις

Η Έκθεση παρουσιάζει το έργο τριών μεγάλων δημιουργών, των Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Patrick Leigh Fermor και John Craxton και μέσα από αυτό ο επισκέπτης θα αντιληφθεί την αγάπη που είχαν οι τρεις άνδρες για την Ελλάδα, καθώς και τις προσωπικές τους δημιουργίες, που αντικατοπτρίζουν την όλη φιλοσοφία της ζωής τους. Μέσα από πίνακες, φωτογραφίες και κείμενα των τριών δημιουργών ανασυντίθεται η ιστορία τους και φαίνεται η σχέση ζωής που είχαν αναπτύξει, όπως επίσης και οι αναπόφευκτες αλληλεπιδράσεις. Οι Γκίκας, Craxton και Leigh Fermor, είδαν την Ελλάδα, ζώντας στα Χανιά, στην Ύδρα, στην Καρδαμύλη, στην Κέρκυρα. Γνωρίστηκαν αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1945, 1946) και η φιλία τους έγινε ένα πεδίο δόξης νέο, σε αυτό το γόνιμο έδαφος οι δημιουργικοί σπόροι του καθενός έδωσαν καρπούς καλλιτεχνικούς μα και λογοτεχνικούς, τα λόγια και τα χρώματα, τα πινέλα και τα μολύβια τους αλληλεπιδρούσαν. Ζώντας ο καθένας σε διαφορετικό τόπο της Ελλάδας, αλλά όντας και οι τρεις άνθρωποι με πολλές εμπειρίες και ανοικτό πνεύμα δεν άργησαν να αντιληφθούν ότι κάτι το πολύ δυνατό τους συνδέει. Ο Γκίκας δημιουργεί στην Ύδρα, τον τόπο των αναμνήσεών του, ο Craxton στην πόλη που αγάπησε, τα Χανιά, ζωγραφίζει εμπνεόμενος από το τοπίο και τους ανθρώπους που συναντάει εκεί, και ο Leigh Fermor έχοντας ανακαλύψει τον παράδεισό του στην Καρδαμύλη αφοσιώνεται στη συγγραφή, γράφοντας ταξιδιωτικά και όχι μόνο κείμενα, αρύοντας από τις αναμνήσεις του. Στις Σινιές της Κέρκυρας ο Γκίκας φτιάχνει ένα νέο ειδυλλιακό σκηνικό και οι άλλοι δύο σιγοντάρουν, ο καθένας από τη σκοπιά του. Η Έκθεση Αφιέρωμα στους τρεις σημαντικούς αυτούς δημιουργούς είναι μία σημαντική post mortem συνάντησή τους, και δείχνει ότι ο γόνιμος διάλογός τους δεν έχει ακόμα τελειώσει.

 

Πληροφορίες:
«Ghika, Craxton, Leigh Fermor: Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα», Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων Λεβεντείου Πινακοθήκης, 24 Φεβρουαρίου έως 22 Μαΐου. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μουσείο Μπενάκη, και αργότερα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση

X