ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στεφάνου: «Ο χρόνος δικαίωσε τις θέσεις μας στο Κυπριακό»

Οι περιπλανήσεις του Προέδρου, οι βουλευτικές και η σχέση του ΑΚΕΛ με την Ομόνοια

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Ο χρόνος δικαίωσε τις θέσεις μας» αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο επαρχιακός γραμματέας του ΑΚΕΛ Λευκωσίας/Κερύνειας Στέφανος Στεφάνου σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό. Αν και παραδέχεται δυσκολίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης μετά από τις «περιπλανήσεις» του στο Κυπριακό, φαίνεται να επιστρέφει στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ. Σε ό,τι αφορά στις φιλοδοξίες για τις βουλευτικές εκλογές παραδέχεται πως η απαξίωση έχει επηρεάσει το ΑΚΕΛ και επισημαίνει πως στόχος είναι η επαναβεβαίωση του ΑΚΕΛ ως ισχυρού κόμματος.

Η απομάκρυνση του σεναρίου για λύση το 1ο τρίμηνο του ‘16 δίνει την ερμηνεία ότι υπάρχουν περαιτέρω προβλήματα και δυσκολίες στο τραπέζι των συνομιλιών; 
Ότι υπάρχουν δυσκολίες είναι φανερό. Εμείς λέγαμε ότι δυσκολίες θα υπάρξουν γι’ αυτό και ποτέ δεν υιοθετήσαμε την άποψη ότι θα έχουμε λύση το 1ο τρίμηνο του 2016. Δεν θριαμβολογούσαμε ούτε λέγαμε ότι η διαδικασία θα είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Ούτε και είμαστε από αυτούς που θέτουμε χρονικά πλαίσια προσπαθώντας να προβλέψουμε ή να περιορίσουμε τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού σε ένα χρονικό διάστημα. Εμείς θέλουμε λύση το συντομότερο αλλά αυτή η λύση θα προκύψει -αν θα προκύψει- μέσα από μία αμοιβαία συμφωνία Ε/κ και Τ/κ. Άρα, αυτός που θα κρίνει το πότε θα έχουμε λύση κι αν θα έχουμε λύση είναι η κατάσταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι γι’ αυτό που επιμένουμε ως κόμμα ότι δεν χρειάζεται να συζητούμε ζητήματα που δεν είναι τα ουσιαστικά. Το ουσιαστικό και καθοριστικό είναι τι θα γίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Υποδείξαμε στον Πρόεδρο και κάποια πράγματα που έπρεπε κατά την άποψή μας να κάνει και τα που -δικαίωμά του- δεν τα ακολούθησε αλλά θεωρούμε ότι ο χρόνος μάς δικαίωσε στις θέσεις μας.

Όπως;
Όταν ανέλαβε ο κ. Αναστασιάδης του είπαμε να μην πετάξει τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ. Δυστυχώς ήταν εγκλωβισμένος στις απλόχερες προεκλογικές υποσχέσεις που έδωσε σε εκλογικούς εταίρους. Είναι με ικανοποίηση όμως που βλέπουμε σταδιακά να επιστρέφει στις συγκλίσεις αυτές. Στον βαθμό που έχουμε πρόοδο στις συνομιλίες  αυτό οφείλεται ουσιαστικά στην επαναβεβαίωση συγκλίσεων Χριστόφια Ταλάτ. Θεωρούμε πως ο χρόνος και διάφορα γεγονότα έχουν αποδείξει ότι οι συγκλίσεις είναι μια πολύ πολύτιμη κληρονομιά σε πολύ σημαντικά θέματα του κυπριακού. Δυστυχώς ο Πρόεδρος περιπλανήθηκε σε διάφορες θέσεις, εκκινώντας από μηδενική βάση, που τελικά αποδείχθηκαν μη ουσιαστικές και μη αποτελεσματικές. Δε στεκόμαστε σε αυτά, το ουσιαστικό είναι να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και διαφωνίες και να φτάσουμε σε λύση.
Ο Άντρος Κυπριανού είχε θέσει θέμα σχιζοφρενικής προσέγγισης στα περί σύμπλευσης ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Δεν υπάρχει συμπόρευση στο κυπριακό;
Μίλησε για σχιζοφρενική προσέγγιση έχοντας υπόψη του δύο βασικούς λόγους. Πρώτα γιατί αυτοί που κατηγορούν το ΑΚΕΛ για συμπόρευση με τον ΔΗΣΥ συμπορεύονταν με το κυβερνών κόμμα και τον κ. Αναστασιάδη στον ενάμισι χρόνο που περιπλανήθηκε ο Πρόεδρος στο κυπριακό. Το ΔΗΚΟ που είναι ο πρόμαχος της θεωρίας περί συμπόρευσης ήταν υπέρ της μηδενικής βάσης χειροκροτούσε τον κ. Αναστασιάδη στις διάφορες  περιπλανήσεις του για να έρθει μετά να διαφωνήσει στο κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη- Έρογλου. Το δεύτερο σχιζοφρενικό είναι το ΔΗΚΟ να κατηγορεί το ΑΚΕΛ για συμπόρευση με τον ΔΗΣΥ τη στιγμή που το ΔΗΚΟ δεν έχει αφήσει ουσιαστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που να μην το στηρίξει. Είναι με τη βοήθεια του ΔΗΚΟ που οι κυβερνώντες περνούν την αντιλαϊκή τους πολιτική. Το ΑΚΕΛ πολιτεύεται με βάση τις δικές του θέσεις. Εάν κάποιο κόμμα συναντά τις θέσεις του κόμματος, εμείς, επειδή είμαστε υπεύθυνο και πατριωτικό κόμμα δεν θα σηκωθούμε να φύγουμε από τις θέσεις μας για να μην μας συναντά κανένας.  Θα ήταν εύκολο ως αντιπολίτευση να αρχίσουμε να αντιπολιτευόμαστε όπως είχε κάνει ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ στο παρελθόν για προεκλογικούς λόγους. Δεν πρόκειται να το κάνουμε. Είμαστε σοβαροί και θέλουμε το κυπριακό να επιλυθεί.

Επιχειρείται από πλευράς σας αποδόμηση του «success story». Οι επικριτές σας αναφέρουν ότι υπάρχει σαφής βελτίωση από την καμένη γη που ανέλαβε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Η γη κάηκε για δύο λόγους. Λόγω των τραπεζικών εγκλημάτων. Όλοι παραδέχονται ότι το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας το είχαν οι τράπεζες. Άλλωστε τα περί τραπεζικών προβλημάτων ο κ. Νεοφύτου τα παραδέχθηκε από το βήμα της βουλής. Θα πρέπει παράλληλα να θυμηθούν οι πολίτες  ποιος έκανε λόγο για τους καλύτερους τραπεζίτες του κόσμου και ποιος κάλυπτε τον Αθανάσιο Ορφανίδη με την ανεπαρκέστατη εποπτεία του στο τραπεζικό σύστημα. Σημασία στην πολιτική έχει τι λες στον ουσιώδη χρόνο. Και στον ουσιώδη χρόνο είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας και το κόμμα του που έκαναν  λόγο για τα τεράστια προβλήματα των τραπεζών που παρασύρουν την οικονομία στον γκρεμό. Το δεύτερο γεγονός που έκαψε την κυπριακή γη ήταν το κούρεμα των καταθέσεων που δεν είναι αποτέλεσμα της κυβέρνησης Χριστόφια αλλά της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Σε ότι αφορά το success story δεν είναι εμείς που το αποδομούμε, αλλά η ίδια η πραγματικότητα. Δε μπορείς να μιλάς για επιτυχία όταν η ανεργία στην ουσία αυξήθηκε, όταν 30.000 νέοι έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό όταν το 1/3 του πληθυσμού της χώρας ζει κάτω ή στο όριο της φτώχειας όταν οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται.

Η οριζόντια απαξίωση επηρέασε το ΑΚΕΛ

Επειδή πλησιάζουν και οι βουλευτικές εκλογές τι θα θεωρηθεί επιτυχία για το ΑΚΕΛ;
Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι το ΑΚΕΛ να βγει ισχυρό. Να είναι μία ισχυρή πολιτική δύναμη.
Να αποκτήσει τα ποσοστά του 2011;
Διαχρονικά η αριστερά ήταν περίπου το 1/3 του λαού, εμείς θέλουμε περίπου να είμαστε σε αυτό το επίπεδο. Ούτε κάνουμε συγκρίσεις με το 2011  γιατί μπορεί να έχουν περάσει πέντε χρόνια, αλλά σε κοινωνικές οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει πολλά. Αυτό επηρεάζει αντικειμενικά  και τον τρόπο που σκέπτεται, αντιδρά η κοινωνία. Η απαξίωση που υπάρχει σε οριζόντιο επίπεδο αγγίζει και το ΑΚΕΛ. Άρα θεωρώ ότι εύστοχα έχουμε οριοθετήσει ως βασικό στόχο των εκλογών την επαναβεβαίωση του ΑΚΕΛ ως ισχυρό κόμμα, γεγονός που θα του δώσει τη δύναμη και να αντιστέκεται σε πολιτικές που είναι εις βάρος των συμφερόντων της κοινωνίας μας και να συνεχίσει να είναι ικανό να αντεπιτεθεί. Να διεκδικήσει για τον λαό και να πάρει πίσω αυτά που έχει χάσει εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Οι υποκινητές στο κεφάλαιο Ομόνοια

Απασχόλησε τη δημοσιότητα η κόντρα οργανωμένων οπαδών της Ομόνοιας με το ΑΚΕΛ. Ποια είναι τελικά η σχέση του κόμματος με την Ομόνοια; 
Οργανική σχέση της Ομόνοιας με το ΑΚΕΛ δεν υπάρχει. Πολύ περισσότερο να κάνει μεταγραφές ή να φέρνει και παίρνει προπονητές. Η σχέση που προκύπτει είναι μέσα από την ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου, αλλά και από το ότι η μεγάλη πλειοψηφία των φιλάθλων της Ομόνοιας ανήκουν στο ΑΚΕΛ και ευρύτερα στην Αριστερά. Κατ εμένα όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει σήμερα το κυπριακό ποδόσφαιρο δεν είναι αυτό που κάποιοι λένε, εννοώ την κομματικοποίηση προσπαθώντας ταυτόχρονα να ενοχοποιήσουν την Αριστερά για τούτο.  Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η άκρατη εμπορευματοποίηση που υπάρχει στον χώρο με όλες τις παρενέργειες και προεκτάσεις της. Και είναι εδώ που πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας.
Είχατε κάνει λόγο για υποκινητές.
Μας δημιουργεί υποψίες το ότι μια ομάδα ατόμων ήρθε έξω από τα γραφεία του ΑΚΕΛ κάνοντας μάλιστα λόγο για φασισμό και χούντα. Αν κάποιοι χρεώνουν στο ΑΚΕΛ τις αποτυχίες της Ομόνοιας, οι επιτυχίες που πιστώνονται;  Κι αν στις αποτυχίες της Ομόνοιας κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να έρχονται έξω από το ΑΚΕΛ θα έρχονται και στις επιτυχίες της Ομόνοιας έξω από το ΑΚΕΛ;  Εγώ λέω ότι ούτε στη μια ούτε στην άλλη περίπτωση πρέπει να συμβαίνει αυτό. Τέτοια προσέγγιση δεν στέκει σε καμιά λογική.

Βλέπετε πολιτικούς κύκλους που θέλουν να πλήξουν το ΑΚΕΛ;
Κατ εμάς αυτό είναι σαφές.

Από πού προέρχονται;

Ας το αφήσουμε μέχρι εδώ. Ο κόσμος παρακολουθεί, διαβάζει, κρίνει.


 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ