ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ΕΥΡΩΚΟ ουδέποτε υπήρξε συγκυβέρνηση

Οι επαφές με Θεοχάρους, τα βέλη προς ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ και η επόμενη ημέρα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Το ΕΥΡΩΚΟ ουδέποτε υπήρξε συγκυβέρνηση» ξεκαθαρίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, σημειώνοντας πως αν ήταν, θα συναποφάσιζε. Απορρίπτει τα περί διαχωρισμού της θέσης του υπουργού Γεωργίας Νίκου Κουγιάλη με το κόμμα και ξεκαθαρίζει πως είναι πολύ ευχαριστημένος από τη στάση που κρατά. Ο κ. Συλλούρης θεωρεί λήξαν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ, αναφέροντας πως το κόμμα ξεκινά επίσημα επαφές για ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία με την Κίνηση Αλληλεγγύης της Ελένης Θεοχάρους.

–Δεδομένης και της πρόσφατης ενημέρωσης που τύχατε από το Εθνικό Συμβούλιο, θεωρείτε δικαιολογημένη την αισιοδοξία για επίλυση του Κυπριακού μέσα στο 2016;

–Αν κρίνω από την ενημέρωση που έχω, σε συνδυασμό με τις τουρκικές θέσεις και την πάγια τουρκική αδιαλλαξία, αποκλείεται να έχουμε λύση ούτε το ‘16 ούτε το ‘17 ούτε το ‘18. Αν, όμως, κάποιοι γνωρίζουν ή εκτιμούν ότι η δική μας πλευρά θα συναντήσει τις τουρκικές θέσεις με υποχωρήσεις, τότε ναι, μπορεί το Κυπριακό να λυθεί και αύριο το πρωί.

–Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πάντως, είχε πρόσφατα δεσμευθεί για λύση του Κυπριακού μέχρι τη λήξη της θητείας του.

–Είχε λεχθεί και μέχρι τέλους του 2016, όπως και πριν από τις βουλευτικές εκλογές, για να αναβληθούν οι εκλογές. Δεν μπορώ να μπω στη συζήτηση για το πότε, δηλαδή, μπορεί να λυθεί το Κυπριακό, διότι δεν έχω ακριβώς την πληροφόρηση. Η εκτίμησή μου, όμως, είναι ότι οι τουρκικές θέσεις είναι αναλλοίωτες επί της ουσίας. Οποιεσδήποτε αλλοιώσεις κάνει η τουρκική πλευρά είναι σε λεκτικό επίπεδο, οπότε μπορεί να λυθεί και αύριο το πρωί αν συναντήσουμε τις τουρκικές θέσεις. Αν κάποιοι προβλέπουν ότι αυτό θα γίνει, τότε μπορούν να είναι αισιόδοξοι για τη λύση του Κυπριακού και ο κυπριακός λαός να είναι βέβαιος για την καταστροφή του.

–Υπήρξαν πρόσφατα έντονες διαφωνίες στους κυβερνητικούς χειρισμούς, θέτοντας έτσι τον προβληματισμό αν είστε ή όχι συγκυβέρνηση.

–Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το ΕΥΡΩΚΟ δεν υπήρξε ποτέ συγκυβέρνηση. Άλλο να έχεις έναν υπουργό ή δύο ή τρεις στην κυβέρνηση, άλλο να είσαι συγκυβέρνηση και συνεπώς να συναποφασίζεις. Εμείς υποστηρίξαμε τον κ. Αναστασιάδη στον β’ γύρο των εκλογών και όπως πρότεινε σε όλα τα κόμματα να συμμετέχουν στην κυβέρνησή του μετά που εξελέγη, πρότεινε και σε μας και αποδεχτήκαμε να συμμετάσχουμε με έναν υπουργό. Η πρώτη πρόταση του κ. Αναστασιάδη ήταν για να συμμετάσχει ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας, ο οποίος δεν απεδέχθη και μετά πήγαμε στον κ. Κουγιάλη, που απεδέχθη.

Αυτή η συμμετοχή δεν μας κάνει, όμως, συγκυβέρνηση. Αν συναποφασίζαμε σε όλα τα ζητήματα, πιθανόν να είχαμε και την υποχρέωση να υποστηρίξουμε όλα τα νομοσχέδια. Όταν υποστηρίζεις κάποιον και ιδιαίτερα όταν πάρεις την απόφαση ότι δεν συναποφασίζεις, δεν υπονοείται ότι υποστηρίζεις τις κυβερνητικές θέσεις. Έχω την εντύπωση ότι αν έπρεπε να υπονοείται κάτι, θα ήταν το ανάποδο. Πριν παρθεί η κυβερνητική απόφαση, να ερωτηθεί αυτός που σε υποστήριξε. Δεν δημιουργείς υποχρέωση επειδή υποστηρίζεις, αλλά επειδή υποστηρίζεσαι.

Πέραν τούτου, είναι με την ψήφο μας που γείραμε την πλάστιγγα υπέρ του μνημονίου, υπέρ του πλαισίου για ιδιωτικοποιήσεις, υπέρ δεκάδων άλλων νομοσχεδίων. Τώρα, αν ο κ. Νεοφύτου θέλει για να δικαιολογήσει τη συνεργασία του με το ΑΚΕΛ και να πιάσει δύο νομοσχέδια και να πει ότι είναι λόγω τούτου που άλλαξε τον εκλογικό νόμο, το αφήνω στην κρίση του λαού.

–Μιλάτε για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

–Βεβαίως, και γι’ αυτά τα δύο νομοσχέδια φάνηκε ποιος είχε δίκαιο. Σήμερα ουσιαστικά εγκλωβίσαμε το τραπεζιτικό σύστημα λόγω αυτών των κακών ν/σ που ψήφισε ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ. Ψηφίστηκε ένα πλαίσιο αφερεγγυότητας που δεν είναι ούτε δείκτης προστασίας προς τους δανειολήπτες ούτε βοηθητικό εργαλείο προς τις τράπεζες για να εισπράξουν. Αυξάνονται τα ΜΕΔ, ενώ πολλά από τα υποτιθέμενα αναδιαρθρωμένα δάνεια είναι θέμα χρόνου να γίνουν μη εξυπηρετούμενα και πάλι. Έχουμε δέσει τα χέρια και των τραπεζιτών και των δανειοληπτών και στο τέλος της ημέρας έχουμε φρακάρει τη λειτουργία της οικονομίας. Βάσει αυτών των δεδομένων προβλέπω ότι σε λίγους μήνες, μπορεί και βδομάδες, θα έρθουν οι ίδιοι που υποστήριξαν το πλαίσιο αφερεγγυότητας και θα εισηγούνται αλλαγές για να μπορεί να γίνει λειτουργικό.

–Το ζήτημα του εκλογικού μέτρου το βλέπετε ως την τιμωρία για τη στάση σας στα εν λόγω νομοσχέδια;

–Κάθε άλλο. Ήταν πρόφαση και η αιτιολογία της σύμπραξης του ΑΚΕΛ για πολλά άλλα ζητήματα και πολλές άλλες σκοπιμότητες. Με τον ίδιο τρόπο που μία ψήφος εμποδίζει κάτι, έτσι και η μία ψήφος έδωσε το «ναι» στον κυρίαρχο αυτής της τριετίας. Άρα χάνεις το δάσος για τα δέντρα; Είναι απλώς πρόφαση για να καλύψει την ύποπτη σύμπραξη της ηγεσίας ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, που βλέπουμε καθημερινά και σε άλλα ζητήματα. Είτε αυτό αφορά στη Focus, το Κυπριακό ή άλλα ζητήματα που είναι σημαντικά και έχουν σχέση με μείζονα θέματα. Η σύγκρουση ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ είναι πλέον για λόγους επικοινωνιακούς. Kαι φαινομενικά δεν έχουν διαφορές αυτά τα δύο κόμματα στα πιο ουσιαστικά ζητήματα.

–Τελικά ο Νίκος Κουγιάλης διαχωρίζει τη θέση του από το ΕΥΡΩΚΟ; Εσείς είστε ευχαριστημένος από την παρουσία του στην κυβέρνηση ως στέλεχος του κόμματος;

–Βεβαίως είμαι ευχαριστημένος. Ο Νίκος Κουγιάλης δεν έχει διαχωρίσει ποτέ ουσιαστικά τη θέση του από τις πολιτικές μας. Από εκεί και πέρα, η συμβολή του στη λειτουργία της κυβέρνησης όπως και του ΕΥΡΩΚΟ στις εισηγήσεις του για άλλα υπουργεία είναι πολύ θετική. Να ξεκινήσουμε από το τελευταίο παράδειγμα της τριμερούς Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας; Έχω την εντύπωση ότι ένα από τα κυρίαρχα θέματα που είχαν στεφθεί με επιτυχία το είχε χειριστεί ο Νίκος Κουγιάλης και βεβαίως τον βοηθούμε με ιδέες και απόψεις.

Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία. Αν έρθει ο υπουργός Υγείας και μας πει ότι θέλει να κάνει ΓεΣΥ ή ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω και θέλει να κάνει μεταρρύθμιση, εμείς θα είμαστε δίπλα τους. Αν όμως γίνει ένα λάθος ή μία στρεβλή συμπεριφορά και θέλει κάποιος υπουργός ή η κυβέρνηση στο σύνολό της να την καλύψει επικοινωνιακά, δεν μας ενδιαφέρει και δεν το στηρίζουμε.

–Πώς πρόκειται να κινηθεί το ΕΥΡΩΚΟ στις επικείμενες εκλογές;

– Το ΕΥΡΩΚΟ δεν θα συνεργαστεί με κανένα από τα υφιστάμενα κόμματα, δεν πρόκειται να προσχωρήσει σε παλαιοκομματικές ιδέες και αντιλήψεις. Έχει πει ότι θα κατέβει αυτόνομο ως ΕΥΡΩΚΟ, εκτός αν προκύψουν οποιεσδήποτε νέες προσεγγίσεις, νέες κινήσεις ή νέα κόμματα, τα οποία μπορούν να δώσουν αυτό που ζητεί η κοινωνία σήμερα, την εντιμότητα, την καθαρότητα, μακριά από διαπλοκές και διαφθορές, την καθαρότητα λόγων και πολιτικών, την τεκμηριωμένη πρόταση πολιτικής. Τότε μπορούμε μαζί με έτσι νέες προσεγγίσεις να συζητήσουμε.

–Άρα τα όσα λέγονται περί ενδεχόμενης συνεργασίας με την Ελένη Θεοχάρους ισχύουν.

–Είναι μία πιθανότητα η συνεργασία με την Κίνηση Αλληλεγγύης, δεν έχουμε κάνει καμία επίσημη συνάντηση ή συζήτηση. Την Τετάρτη το βράδυ, όμως, το Κεντρικό Συμβούλιο επικύρωσε πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου για να εξουσιοδοτηθεί το Εκτελεστικό Γραφείο να διαβουλευθεί με την κ. Θεοχάρους.

–Θεωρούμε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ δηλαδή λήξαν;


–Βεβαίως.

–Το στοίχημα για τη νέα κοινοβουλευτική θητεία ποιο είναι;


–Με την παρουσία μας στη Βουλή τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε αποδείξει ότι μιλούμε τεκμηριωμένα, με ορθολογισμό, μακριά από λαϊκισμό, χωρίς στάση επικοινωνιακής προβολής ή συγκάλυψης θεμάτων. Αναδείξαμε τα ζητήματα χρηστής διοίκησης και απόδοσης δικαιοσύνης και τιμωρίας των ενόχων. Αναδείξαμε την ανάγκη θεσμικών αλλαγών μεταρρυθμίσεων μέχρι και την επανίδρυση του κράτους, ώστε το κράτος μας να γίνει σύγχρονο. Στο Κυπριακό αναδείξαμε την ανάγκη η επίλυση του Κυπριακού να εδράζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάτι το οποίο έγινε με την έναρξη αυτών των συνομιλιών ευρύτερα αποδεκτό, ακόμα και από όσους μιλούσαν με υποτιμητικό τρόπο για την πρότασή μας για ευρωπαϊκή λύση.

Το ΕΥΡΩΚΟ έπαιξε ένα ρυθμιστικό ρόλο έστω και με τον ένα βουλευτή που του έμεινε μετά από τη διάσπαση, επειδή στηρίξαμε τον Νίκο Αναστασιάδη και καθορίσαμε το πλαίσιο του μνημονίου ώστε να στηριχτεί η Κύπρος εκείνες τις δύσκολες ώρες της κατάρρευσης. Αυτό που δεν πετύχαμε είναι να πείσουμε ότι ένα πράμα είναι η υπακοή προς το μνημόνιο, άλλο οι άλλες ανεξάρτητες δράσεις που μπορούσαμε να κάνουμε και δεν κάναμε. Γι’ αυτό βγαίνουμε μεν από το μνημόνιο, χωρίς, όμως, να επέλθουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Δύο πράγματα έχουν σημασία: οι βασικές ριζικές μεταρρυθμίσεις και η απόδοση δικαιοσύνης και τιμωρίας των ενόχων. Και ενώ μπορεί να πάρουμε άριστα για το πώς χειριστήκαμε το μνημόνιο, παίρνουμε μηδέν τόσο στις ριζικές μεταρρυθμίσεις όσο και στην τιμωρία των ενόχων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ