ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελένη Θεοχάρους στην «Κ»: Έπρεπε να φύγω νωρίτερα από τον ΔΗΣΥ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ θα μπει στη Βουλή παρά τις τρομακτικές αντιξοότητες που αντιμετωπίζει

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, παρά την παντοδυναμία των σουπερμάρκετ της πολιτικής, θα μπει στη Βουλή αναφέρει σε συνέντευξή της στην «Κ» η ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Κίνησης Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους. Η ίδια παραδέχεται πως οι δυνάμεις που αντιτίθενται σε λύση τύπου Ανάν απέτυχαν να συνενωθούν στις επικείμενες εκλογές. Μιλά για στελέχη του ΕΥΡΩΚΟ που θα βρεθούν στο ψηφοδέλτιο της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και εξηγεί τους λόγους που δεν έδεσε το γλυκό με το ΔΗΚΟ. Η σιδηρά κυρία της πολιτικής παραδέχεται πως θα έπρεπε να φύγει νωρίτερα από τον ΔΗΣΥ, μιλά για τη δική της πρόταση λύσης του Κυπριακού και κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το αν θα παραδώσει ή όχι την έδρα της ευρωβουλής στο ενδεχόμενο που η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μπει στη Βουλή.

–Έχετε επικρίνει τους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό αλλά και τη ΔΔΟ, ως μορφή λύσης. Όπως φαίνεται, όμως, είναι μία μορφή λύσης που έγινε αποδεκτή και από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, αλλά ακόμα και από τον Μακάριο.

–Μα αυτό που συζητιέται σήμερα δεν είναι καν ΔΔΟ. Είναι λύση συνομοσπονδίας δύο ισοτίμων συνιστώντων κρατών με κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρίς την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών. Το ότι η ΔΔΟ έγινε αποδεκτή ως λύση και από άλλους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ποιος την υποστήριξε και ποιος όχι, δεν έχει καμιά σημασία στη διαμόρφωση της δικής μου άποψης επί του θέματος. Και φυσικά δεν κρίνω κανέναν, αυτό θα το πράξει η Ιστορία. Άλλωστε, πιστεύω ακράδαντα πως η Τουρκία δεν συμβιβάζεται με μία λύση ΔΔΟ, στοιχειωδώς λειτουργικής , αλλά επιδιώκει τον ολοκληρωτικό έλεγχο της Κύπρου. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που η ΔΔΟ δεν καθίσταται εφικτή μετά από τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων και δραματικών υποχωρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία. Η Τουρκία υπαναχώρησε πολλές φορές από τη συμφωνία για την εφαρμογή ΔΔΟ ως λύσης του κυπριακού ζητήματος και παράλληλα μας έδωσε πολλές ευκαιρίες να απαγκιστρωθούμε από αυτόν τον ανέφικτο και τόσο οδυνηρό συμβιβασμό, που τελικά έγινε εμμονή για τους πλείστους Κύπριους πολιτικούς. Και αν οι προηγούμενοι πολιτικοί έκαναν λάθη, γιατί πρέπει να συνεχίσουν οι επίγονοι; Άλλωστε, μπήκαμε στην Ε.Ε. με σαφή πρόθεση να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο ως βασική παράμετρος στη λύση του κυπριακού ζητήματος.

–Εάν είσαστε εσείς επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, ποια εναλλακτική θα προτείνατε;

–Θα απαιτούσα η βάση τον συνομιλιών να είναι ό,τι προνοεί το κοινοτικό κεκτημένο. Πιστεύω ακράδαντα πως η Τουρκία επιδιώκει την πάση θυσία ένταξή της στην Ε.Ε. Είναι ζήτημα καθοσίωσης για την άρχουσα κάστα, είτε πρόκειται για ισλαμιστές είτε πρόκειται για κεμαλικούς. Συνεπώς, η αναγνώριση της Κ.Δ. θα έπρεπε να ήταν πρωταρχική υποχρέωση της Τουρκίας. Αυτό καθορίζει η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, ενώ το Πρωτόκολλο 10 τονίζει ρητώς ότι ολόκληρη η Κ.Δ. εντάχθηκε στην Ε.Ε., με αναστολή του κεκτημένου στο κατεχόμενο τμήμα της. Θα απαιτούσα την εφαρμογή όλων των υποχρεώσεων της Τουρκίας απέναντι στην Κ.Δ. πριν να κάνει το παραμικρό βήμα στην Ε.Ε. Για τις υποχρεώσεις αυτές, η Κυβέρνηση πανηγυρίζει όταν περιλαμβάνονται σε αποφάσεις του Συμβουλίου. Μετά, τις τοποθετεί στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Η μεθοδολογία δεν θα έπρεπε να ήταν ο τεμαχισμός και ακρωτηριασμός των αρχών και αξιών της Ε.Ε. για να χωρέσουν σε μία λύση ΔΔΟ, αλλά η διασφάλιση ότι οι δημοκρατικές αρχές και αξίες της Ε.Ε. πρέπει να καθορίσουν τη λύση χωρίς αποκλίσεις, απαλλάσσοντας την Κύπρο από τετελεσμένα της εισβολής και προχωρώντας σε αλλαγές στο νομικό πλαίσιο της Κ.Δ. Ανεξαρτήτως της νέας διοικητικής δομής του κράτους. Αφενός, για να είναι το κράτος που θα προκύψει μετά τη λύση συνέχεια της Κ.Δ. και αφετέρου για να επανενσωματωθούν τα Κατεχόμενα στην Κ.Δ. με ένα σύγχρονο πολιτειακό σύστημα. Εάν λεχθεί από κάποιους ότι αυτά δεν τα δέχεται η Τουρκία, και άρα είναι ουτοπία, σημαίνει ότι παραδέχονται πως δεν συζητούν δημοκρατική λύση σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. Ας το παραδεχθούν και προς τον λαό, ας οδηγήσουν την Κύπρο εκτός Ε.Ε. και ας αναλάβουν και τη διαχείριση της συμφοράς που θα ακολουθήσει.

– Ο ΔΗΣΥ είχε προ πολλού αποδεκτεί την ΔΔΟ ως μορφή λύσης του Κυπριακού. Γιατί φύγατε σήμερα από το κόμμα;

–Έπρεπε να φύγω ενωρίτερα. Ωστόσο, οι θέσεις της ηγεσίας αποδείχθηκε ότι δεν είναι και θέσεις των οπαδών. Υπενθυμίζω ότι το 67% των οπαδών του Συναγερμού απέρριψε το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα του 2004, σε αντίθεση με την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας. Άρα συμπορεύτηκα με τη μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών του Συναγερμού και των άλλων κομμάτων. Ήθελα να πιστεύω ότι θα γινόταν σεβαστή η ετυμηγορία του λαού και πίστεψα τον Νίκο Αναστασιάδη όταν δεσμευόταν γραπτώς ότι δεν θα επαναφέρει το σχέδιο Ανάν. Ναι, ήρθα πολλές φορές σε αντιπαράθεση με την πολιτική ηγεσία του Συναγερμού, αλλά με συγκρατούσε από μία απόφαση ρήξης η αγάπη του κόσμου και η ανάγκη να υποστηρίζω την άλλη άποψη. Τελικά, διαπίστωσα ότι απλώς αποτελούσα το άλλοθι για την θρυλούμενη πολυφωνία του Συναγερμού.

–Με την ίδρυση του Κινήματος Αλληλεγγύη, δώσατε αρχικά τα χέρια για εκλογική συνεργασία με το ΔΗΚΟ. Ποιοι ήταν οι λόγοι που χάλασε τελικώς η συνεργασία;

–Δεν χάλασε καμιά συνεργασία. Στον αγώνα για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαζί θα πορευόμαστε. Ωστόσο, με την ίδρυση της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ προσπαθήσαμε να συνενωθούν όλες οι δυνάμεις που αντιτίθενται σε λύση τύπου Ανάν. Αποτύχαμε. Συζήτησα με το ΔΗΚΟ τη σοβαρή και ευγενική πρόταση που μου έγινε για διμερή εκλογική συνεργασία. Όπως γνωρίζετε, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις και μέσα στο ΔΗΚΟ και μέσα στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Σχεδόν στο σύνολό της η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ τάχθηκε εναντίον της όποιας διμερούς συνεργασίας και προέκρινε την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές με πρόσκληση προς όλα τα κόμματα που συμφωνούν με τις θέσεις και αρχές μας να συμπορευθούν μαζί μας.

–Τι κοινά έχει η Κίνηση Αλληλεγγύης με το ΕΥΡΩΚΟ, που οδηγούν σε εκλογική συνεργασία των δύο μερών;

–Το Ευρωπαϊκό Κόμμα ανταποκρίθηκε θετικά στην έκκλησή μας και αποφάσισε να στηρίξει την προσπάθεια της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στον αγώνα για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη δίκαιη λύση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Αυτό θα γίνει στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, με προσθήκη στελεχών του ΕΥΡΩΚΟ στο ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης, αλλά αυτό δεν είναι ούτε συνένωση ούτε συνασπισμός των δύο κομμάτων. Δεν σας κρύβω ότι πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για διμερή συνεργασία και αντιδρούν έντονα. Τονίζω ότι το ΕΥΡΩΚΟ στέκεται αλληλέγγυο στην προσπάθειά μας κι εγώ εκφράζω τον σεβασμό και την εκτίμησή μου στην ιστορική του διαδρομή.
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και η επόμενη μέρα της Θεοχάρους

–Με την εκλογή σας στη Βουλή σκοπεύετε να παραδώσετε την έδρα της ευρωβουλής για να επιστρέψετε στην Κύπρο;

–Η μαχητική παρουσία του Κινήματος Αλληλεγγύη στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να σιγήσει η φωνή μας, μέσα στην κρισιμότητα των καιρών. Το έχουμε αποδείξει , τελευταίο επίτευγμα είναι νομίζω και η προσωπική συμβολή μου στο να αποφευχθεί η ψευδοενημέρωση του Κοινοβουλίου από τον υπερφίαλο, μη αντικειμενικό και μεροληπτικό Άιντε. Ωστόσο, θα δώσω τη μάχη από όποιο μετερίζι κριθεί κατάλληλο για την ενίσχυση του κινήματος Αλληλεγγύη, τόσο στις βουλευτικές εκλογές όσο και σε τυχόν δημοψήφισμα ή όπου αλλού χρειαστεί. Πάντα στην εμπροσθοφυλακή.

–Για ποιο λόγο να επιλέξει κάποιος να ψηφίσει το Κίνημα Αλληλεγγύη στις επικείμενες εκλογές;

–Διότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την παρακμή, την κρίση αξιών και τη διαφθορά που μαστίζει τον τόπο και συντηρείται με την εξάρτηση των πολιτών από την κομματοκρατία, τον παραγοντισμό, τον νεποτισμό, την αναξιοκρατία. Διότι αποδείξαμε πως ξέρουμε να αγωνιζόμαστε για την Κ.Δ. και τα δίκαια του λαού και δεν υπολογίζουμε προσωπικό κόστος. Διότι ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας χρειάζεται την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και τη στήριξη των υπολοίπων.

–Εάν το Κίνημα Αλληλεγγύη δεν καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Ελένης Θεοχάρους;

–Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ θα μπει στη Βουλή παρά τις τρομακτικές αντιξοότητες που αντιμετωπίζει. Παρά την απαράδεκτη για τη δημοκρατικά θέσμια αλλαγή του εκλογικού νόμου και παρά την παντοδυναμία των σουπερμάρκετ της πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ