ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέρος της διαπλοκής το πολιτικό σύστημα και το ευρύτερο δημόσιο

Ο παραγοντισμός κτύπησε την πόρτα του ΑΚΕΛ,ο ρόλος της Βουλής και η επαναφορά του κόμματος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Το κοινοβούλιο δεν θα έπρεπε να είναι αντανάκλαση της κοινωνίας, αλλά να βρίσκεται πιο μπροστά για να δείχνει με τη δύναμη του παραδείγματος τον σωστό δρόμο» αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού. Έχοντας αναλάβει πρωτοβουλίες για δημιουργία νομικού πλαισίου που να πατάσσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά, μιλά για την ανάγκη επανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών. Κάνει την αυτοκριτική του ως ΑΚΕΛ για νομοσχέδια που ψήφισαν και δεν τους έκαναν τόσο περήφανους, για τον παραγοντισμό που παρεισέφρησε στο κόμμα της Αριστεράς, αλλά και για τις δύσκολες περιόδους που πέρασαν.
–Γιατί ένα πολιτικό πρόσωπο να εμπλακεί σε ένα πολιτικό σύστημα που όζει συνεχών σκανδάλων που αποκαλύπτονται, εμπλέκοντας παράγοντες απ’ όλα τα κόμματα;
–Υπάρχει μία εικόνα ότι η διαπλοκή, η σήψη και η διαφθορά είναι οριζόντια και διατρέχουν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Η προσέγγιση αυτή είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό άδικη για την πλειοψηφία των ανθρώπων που συμμετέχουν στα κοινά. Το πρόβλημα αυτό υπάρχει από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, ένεκα της οικονομικής δυσπραγίας και της πίεσης που θεσμοί και εξουσίες βάζουμε πάνω στις Αρχές, καλώς ξεσκεπάζονται. Πρέπει να οδηγηθούν σε πλήρη διαλεύκανση, με τη Δικαιοσύνη να τιμωρεί παραδειγματικά όσους ενέχονται. Είναι στα χέρια μας να εργαστούμε για επανάκτηση της τρωθείσας εμπιστοσύνη των πολιτών. Μέρος αυτής της διαπλοκής είναι και το πολιτικό σύστημα, αλλά και το ευρύτερο δημόσιο. Είναι τα πολλά ιδιωτικά συμφέροντα και όλοι εκείνοι που σε ένα πλέγμα σχέσεων οδηγούν σε αυτά που βιώνουμε σήμερα.
Έχετε αναλάβει πρωτοβουλίες στις Επιτροπές Θεσμών και Νομικών για δημιουργία νομικού πλαισίου πάταξης φαινόμενων διαφθοράς, ασυμβίβαστου και άλλων. Νομίζετε ότι θα φέρουν αποτέλεσμα;
–Οι νομοθεσίες υπάρχουν για να εφαρμόζονται, αλλά για να εφαρμόζονται χρειάζεται κοινωνική συνείδηση, το κράτος έχει κτιστεί σε σαθρά θεμέλια (νεποτισμός, ημετεροκρατία, βολέματα), είναι αναγκαίο να αλλάξουν κάποιες νοοτροπίες. Εντατικά και συλλογικά τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να θεσπίσουμε νομοθεσίες για περαιτέρω εξυγίανση, αύξηση του ελέγχου και της διαφάνειας. Ξεκινήσαμε με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, προχωρήσαμε με το Κίνημα Οικολόγων, στην ετοιμασία πρότασης νόμου για την απαγόρευση ανάληψης επιχειρηματικής δραστηριότητας από δημόσια πρόσωπα σε κρατικές υποθέσεις, καταπολεμώντας αποτελεσματικά τη θεσμική διαπλοκή. Ευελπιστώ ότι την επόμενη Πέμπτη η Βουλή θα ψηφίσει το πολυνομοθέτημα του Πόθεν Έσχες, στοχεύοντας στην αύξηση των μηχανισμών ελέγχου για την περιουσιακή θέση. Είναι μερικά μόνο βήματα στην προσπάθεια για περαιτέρω εξυγίανση και εκσυγχρονισμό.
–Γιατί νομίζετε ότι δέχεται πολλές επικρίσεις η υφιστάμενη Βουλή;
–Δυστυχώς, σ’ έναν βαθμό είναι σωστές οι επικρίσεις. Το Κοινοβούλιο δεν θα έπρεπε να είναι αντανάκλαση της κοινωνίας, αλλά να βρίσκεται πιο μπροστά δείχνοντας με τη δύναμη του παραδείγματος τον σωστό δρόμο. Συμπεριφορές προχειρότητας, υπέρμετρου λαϊκισμού, σεξιστικές συμπεριφορές και συμπεριφορές που εξωθούν σε παρανομία, προερχόμενες από μέλη του κοινοβουλίου στέλνουν το μήνυμα ότι οποιοσδήποτε μπορεί να παρανομήσει. Σεμνύνομαι, όμως, ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ σε όσα περιγράφουμε δεν είχε καμία ανάμιξη ή συμμετοχή. Αν πρέπει να κάνουμε συνολικά αυτοκριτική, είναι ότι μερικές φορές νομοθετούμε χωρίς επαρκή γνώση του αντικειμένου ή χωρίς επαρκή χρόνο για να μελετήσουμε νομοθετήματα. Αυτό συνδέεται άμεσα με τη μνημονιακή περίοδο, καθώς πολλάκις κάτω από τεράστιο άγχος και ελάχιστο χρόνο καλούμασταν να ψηφίσουμε νομοθετήματα, που την επαύριο δεν μας έκαναν και τόσο περήφανους.
Πολλές επικρίσεις δέχτηκε και η Θεσμών για την έκθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είχε τελικά αποτέλεσμα;
Η ομόφωνη έκθεση της Επιτροπή Θεσμών για το σκάνδαλο της οικονομίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά ντοκουμέντα που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Γενικός Εισαγγελέας αναγνώρισε τη χρησιμότητα αυτού του εγγράφου καθώς έχει κινήσει τα νήματα για ποινικές έρευνες και κάποιες ποινικές διώξεις. Οι διαδικασίες θα μπορούσαν να κινηθούν με μεγαλύτερους ρυθμούς αλλά αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για πρωτοφανή οικονομικά εγκλήματα για την Κυπριακή Δημοκρατία που ούτε την τεχνογνωσία είχαν οι διωκτικές αρχές αλλά ούτε και την ευρύτερη επάρκεια σε προσωπικό και εξοπλισμό. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, υπάρχουν σημαντικές πράξεις και παραλείψεις των ηγετικών στελεχών των τραπεζών και των εποπτικών αρχών, προεξάρχουσας της Κεντρικής Τράπεζας, που δεν έχουν ακόμα κριθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Αναμένουμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και βεβαίως χωρίς να δικάζουμε σε λαϊκά δικαστήρια, και εκείνοι που εμπλέκονται και αποδεδειγμένα έχουν σφάλει ποινικά, να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Περάσαμε δύσκολα
–Σε προεκλογική περίοδο είναι λογικός ο ανταγωνισμός μεταξύ υποψηφίων του ιδίου κόμματος. Το ΑΚΕΛ γιατί τον κατακρίνει τόσο έντονα;
– Όσα γίνονται σε άλλους πολιτικούς χώρους ευτυχώς ακόμη δεν γίνονται στον χώρο μας. Δεν είμαστε, ωστόσο, άχραντοι και αμόλυντοι, ο παραγοντισμός έχει παρεισφρήσει στην Αριστερά, και στο δικό μας σπίτι, καθώς είμαστε κομμάτι της κοινωνίας. Δεχόμαστε επιδράσεις και κακές επιρροές, αλλά τουλάχιστον σε επίπεδο στελεχών του ΑΚΕΛ, υπάρχει συναντίληψη και συντροφικότητα που δεν επιτρέπει τέτοιες κατακριτέες συμπεριφορές. Αυτό που δεν γίνεται στο ΑΚΕΛ είναι ένα απέραντο πολιτικό κουτσομπολιό, δηλαδή προσπάθεια αλληλοσπίλωσης.
–Γιατί να θεωρείται παραγοντισμός η προβολή της υποψηφιότητας και η προεκλογική του υποψηφίου να περιορίζεται σε κανόνες;
–Διεπόμαστε από έναν κώδικα δεοντολογίας που δεν επιτρέπει την αυτοπροβολή. Πριν από κάποιες δεκαετίες, κορυφαία στελέχη του ΑΚΕΛ βρέθηκαν εκτός κόμματος και το ΑΚΕΛ συνέχισε να υπάρχει. Κανένας από εμάς δεν είναι πιο σημαντικός από αυτό το οικοδόμημα που μετρά ενενήντα χρόνια ζωής. Και αν έχουμε μέσα από τις δομές του ΑΚΕΛ καταξιωθεί, η καταξίωση έρχεται μέσα από την αναγνώριση του κόσμου της Αριστεράς και της κοινωνίας που είναι συνυφασμένη με την πολιτική μας δράση. Και η πολιτική μας δράση είναι συνυφασμένη με τον χώρο στον οποίο ανήκουμε. Χωρίς να μηδενίζουμε την παρουσία και τις δυνατότητες του ατόμου, θεωρούμε ότι στο πλαίσιο μιας συλλογικότητας, αυτή πρέπει να υποτάσσεται. Είναι γι’ αυτό που δεν αποδεχόμαστε τον παραγοντισμό και την ιδιοτέλεια.
–Εξέρχεται από την πολιτική απομόνωση που βίωσε τα τελευταία χρόνια το ΑΚΕΛ;
–Περάσαμε δύσκολα, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά υπήρξαν και συμπεριφορές που οδηγούσαν σε μιας μορφής «δολοφονία» πολιτικών προσωπικοτήτων. Η περίοδος αυτή έχει παρέλθει. Μέσα από τη δράση, τη σοβαρότητα και την τεκμηρίωση, αποδείξαμε ότι ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη. Το στοίχημα που δεν έχει κερδηθεί ακόμα είναι μέσα από τις πολιτικές μας θέσεις να υπογραμμίσουμε τον καθοριστικό ρόλο που η Αριστερά έχει σε αυτόν τον τόπο. Το διακύβευμα των εκλογών είναι να αποδείξουμε ότι πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια δεν εξυπηρέτησαν το κοινωνικό σύνολο, αλλά κάποια μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, στα οποία εμείς βρισκόμαστε απέναντι, διαχρονικά στηρίζουμε και υποστηρίζουμε τα μεσαία στρώματα και τις ευάλωτες ομάδες. Ενδεικτικό των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται είναι ότι σε σημαντικά ζητήματα υπάρχει συμπόρευση κι άλλων πολιτικών δυνάμεων με τις θέσεις που προτείνουμε, που πολλές φορές μεταφράζονται σε νομοθεσίες για προστασία από αντιλαϊκές πολιτικές. Τα νέα δεδομένα αποτυπώνονται στις μετρήσεις και στα μηνύματα από την καθημερινή επαφή με τον κόσμο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X