ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο ΔΗΣΥ, πόλος έλξης ορθολογισμού και ευθύνης

Ο λαϊκισμός των μικρών, οι σχέσεις με τον Νικόλα και οι αναδιατάξεις στον ΔΗΣΥ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Στις 22 Μαΐου, οι πολίτες θα διαλέξουν αν θα κυλήσουμε πίσω, στον λαϊκισμό και τις πολιτικές που μας έχουν διαλύσει ή αν θα δώσουν στον ΔΗΣΥ εκείνη την παρουσία στη Βουλή που χρειάζεται για να στηρίξει την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη» αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου. Παραδέχεται πως το κόμμα αντιμετωπίζει μέχρι αυτή τη στιγμή δυσκολίες συσπείρωσης, ωστόσο επισημαίνει πως άρχισε τελευταίο την προεκλογική εκστρατεία. Αν και απορρίπτει τα περί διελκυστίνδας με τα μικρά κόμματα, εξαπολύει δριμεία επίθεση, καταγγέλλοντάς τα για άκρατο λαϊκισμό στην οικονομία και το εθνικό.

–Ποιο το διακύβευμα των εκλογών;
–Καλούνται οι πολίτες να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουμε με τις πολιτικές που έβγαλαν τη χώρα από τη χρεοκοπία και μας δίνουν ξανά προοπτική ή θα ρισκάρουμε να πάμε πίσω σε αυτοσχεδιασμούς και πειράματα, που προτείνουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις, που με τις ίδιες αυτές πολιτικές κατέστρεψαν τη χώρα. Στις 22 Μαϊου, οι πολίτες διαλέγουν αν θα κυλήσουμε πίσω, στον λαϊκισμό και στις πολιτικές που μας έχουν διαλύσει ή αν θα δώσουν στον ΔΗΣΥ την παρουσία στη Βουλή για να στηρίξει την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Να φτιάξουμε τις συνεργασίες που χρειάζονται και να συνεχίσουμε την πορεία που μας έδωσε προοπτική και που φέρνει ήδη ανάπτυξη.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν στασιμότητα και δυσκολία συσπείρωσης του ΔΗΣΥ. Πού οφείλεται;
–Γνωρίζουμε από πείρα ότι ένα μέρος των ψηφοφόρων ασχολείται, κινητοποιείται και αποφασίζει τις τελευταίες δέκα μέρες, ιδιαίτερα στον ΔΗΣΥ. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, εξηγώντας τι διακυβεύεται στους συναγερμικούς και σε άλλους πολίτες που εμπιστεύονται τον ΔΗΣΥ στην κάλπη. Πέρα από πικρίες και απογοητεύσεις που, το ξέρω, υπάρχουν. Χρειάζεται ακόμη προσπάθεια, δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που βλέπουμε, έχουμε δρόμο... Μην ξεχνάτε ότι ξεκινήσαμε την προεκλογική προσπάθεια μετά από όλους τους άλλους. Τώρα μπαίνουμε στ’αλήθεια στην κρίσιμη προσπάθεια. Ο πολίτης θα συνειδητοποιήσει πως η δύναμη της ψήφου του χρειάζεται για να κρατήσει τη χώρα, στον δρόμο, για να μην πέσει πάλι σε γκρεμό.
–Στην απελθούσα Βουλή συμμαχήσατε με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, που πλέον κρατά αποστάσεις ασφαλείας. Σας φοβίζει το ενδεχόμενο να μείνετε μόνοι στη νέα Βουλή;
–Δεν υπήρχε κάποια ρητή πολιτική συμμαχία με το ΔΗΚΟ. Υπήρξε μία συνεργασία στη βάση της υπευθυνότητας που αντιλαμβανόμασταν από κοινού και αυτό πρέπει κανείς να το εκτιμήσει. Ακόμα και όταν διεκόπη η πολιτική συνεργασία στο επίπεδο διακυβέρνησης, μπορέσαμε, όταν υπήρχε η ανάγκη, να βρούμε κοινή γλώσσα. Και είμαστε περήφανοι να λέμε ότι πήραμε εκείνες τις αποφάσεις που έβγαλαν την Κύπρο από το μνημόνιο και έδιωξαν την Τρόικα. Ήταν αποφάσεις που στήριξαν την προσπάθεια της κυβέρνησης, που έσωζε την Κύπρο. Μόνο μία φορά αν είχαν επικρατήσει οι προτάσεις και το τι ψήφιζαν οι άλλοι, η Κύπρος θα ήταν τελειωμένη. Δεύτερο μνημόνιο, πρόσθετα μέτρα. Αυτά ψήφιζαν τα τελευταία τρία χρόνια το ΑΚΕΛ και όσοι συνασπίζονταν μαζί του. Άλλοτε, η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία και πολύ συχνά ο βουλευτής των Οικολόγων. Δεν σκέφτομαι να μιλώ εκ μέρους του ΔΗΚΟ, αλλά βγάζω το λογικό συμπέρασμα ότι μετά τις εκλογές, το ΔΗΚΟ μπορεί να έχει την ίδια συμπεριφορά. Δεν θεωρώ δεδομένη την ψήφο κανενός, όμως ξέροντας ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης θα είναι σωστές και υπεύθυνες, θα μπορούμε να έχουμε την κοινοβουλευτική στήριξη που χρειάζεται.

Οι φαντασιώσεις των πολλών μικρών αρχηγών

–Βρίσκεστε πράγματι σε διελκυστίνδα με τα μικρά κόμματα;
–Όχι κατ’ ανάγκην. Τι μικρά, τι μεγάλα κόμματα; Είναι θέμα ποιότητας, τρόπου σκέψης και πολιτικών προτάσεων. Προσωπικά, έχω ζήσει μία εμπειρία με καινούρια, μικρά, μεταμορφωνόμενα και ανασυντασσόμενα κατά καιρούς κόμματα. Το καινούριο και το παλιό είναι πολύ σχετικά. Κανένα από τα καινούρια κόμματα που έχω δει δεν έχει πραγματικά κάποια νεότερη ούτε και καλύτερη λειτουργική λογική. Κοιτάξτε τα λεγόμενα μικρά. Μα, δεν είναι όλα πολύ προσωποκεντρικά; Υπάρχουν τέσσερα-πέντε κόμματα, μικρά και μεσαία, που λένε λίγο-πολύ το ίδιο πράγμα, αλλά απαιτούν να το λένε δεκαπέντε φορές την ημέρα... Αυτό δεν είναι ούτε πλουραλισμός ούτε δημοκρατία, αλλά μάλλον κατάχρηση. Μου λέτε «μικρά κόμματα», όμως η πραγματικότητα είναι μάλλον πολλοί «μικροί αρχηγοί», με τη μόνιμη φαντασίωση και αυταπάτη του μικρού κόμματος που θα κάνει τη «διαφορά» και την «ανατροπή». Ποια ανατροπή; Οι ιδέες και οι προτάσεις είναι οι ίδιες εδώ και δέκα-είκοσι χρόνια! Τις ανακυκλώνουμε. Δεν θέλω να μηδενίσω. Ούτε συμπαθώ την ιδέα της στασιμότητας και των παγιωμένων καταστάσεων. Χρειαζόμαστε νέες ιδέες, νέο τρόπο σκέψης και λειτουργίας. Συχνότερα το έχω συναντήσει αυτό σε ένα μεγάλο κόμμα όπως ο Συναγερμός, παρά σε μικρά κόμματα. Διελκυστίνδα δεν υπάρχει. Βρισκόμαστε σε σύγκρουση με τον λαϊκισμό, την ανευθυνότητα, την ψηφοθηρία στη βάση εντυπώσεων. Αυτό κάποτε μας φέρνει σε σύγκρουση με τα λεγόμενα μικρά κόμματα, καθώς έχουν μία τάση στον λαϊκισμό είτε για την οικονομία και τη διακυβέρνηση της χώρας είτε και για το εθνικό θέμα. Όπου χρειάζεται, φαινόμενα λαϊκισμού, με ένδυμα μοντερνισμού, πρέπει να τα καταπολεμήσουμε, ακόμα και μέσα στην ίδια την παράταξή μας.
–Σκέφτεστε τη διεκδίκηση της προεδρίας της Βουλής;
–Θα έχει νόημα αυτή η συζήτηση όταν ξέρουμε ποια είναι η κατανομή εδρών και δυνάμεων στη νέα Βουλή. Τότε θα γίνει ο προβληματισμός. Για την ώρα, ένα κόμμα που κάνει αυτή τη συζήτηση θα ήταν ύποπτο για ναρκισσιστική ανευθυνότητα.
Να αναμένουμε εσωκομματικές αναδιατάξεις μετά τις εκλογές;
–Ο ΔΗΣΥ θα ξεκινήσει την επόμενη μέρα των εκλογών με την κοινοβουλευτική ομάδα του και θα έχουμε πολλή δουλειά. Έχουμε να κάνουμε σχεδιασμό μαζί με την κυβέρνησή μας. Δεν είμαι σίγουρος τι εννοείτε, αλλά θα υπάρξουν νέοι ρόλοι μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα. Και εκεί, όπως και γενικότερα μέσα στο κόμμα, το κριτήριο θα πρέπει να είναι πώς μπορεί ο καθένας να συμβάλει καλύτερα στην επιτυχία του έργου της κυβέρνησης μας. Θα χρειαστούμε κοινοβουλευτική παρουσία με υπευθυνότητα, γνώση κι εμπειρία, δυναμισμό και ευθυκρισία.
Ο εκλογικός στόχος του ΔΗΣΥ για τις εκλογές;
–Να έχουμε τις απαραίτητες δυνάμεις για να στηρίξουμε αξιόπιστα την κυβέρνηση. Να μπορούμε να διασφαλίσουμε μέσα στη Βουλή συνεργασίες για να είναι ο ΔΗΣΥ πόλος έλξης στη βάση της λογικής, του ορθολογισμού και της ευθύνης. Δεν χρειάζεται να αναφέρω αριθμούς για να γίνει κατανοητό ότι χρειαζόμαστε μία όσο το δυνατόν ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ