ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν υφίσταται ενδιάμεση λύση στο Κυπριακό

Οι σχέσεις του με τονΑναστασιάδη, οι συναγερμικές αντιδράσεις και οι μυστικές κινήσεις

Συνέντευξη στους ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΚΑΛΑ,
ΜΑΡΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ

«Μπετόν αρμέ» χαρακτηρίζει τις σχέσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε συνέντευξή του στην «Κ». Ο συναγερμικός ηγέτης μιλά για το θρίλερ νομοσχεδίων όπως της Αφερεγγυότητας και τον ρόλο που διαδραμάτισε, αποκαλύπτοντας πως πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας πραγματοποίησε ταξίδια σε Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες και Βερολίνο, σφυγμομετρώντας το σημείο μέχρι το οποίο μπορούν να φτάσουν οι αλλαγές στα κρίσιμα νομοσχέδια. Για το Κυπριακό τονίζει πως πρώτη φορά η Τουρκία είναι ενώπιον των δικών της ευθυνών και εξαίρει τους μέχρι τώρα χειρισμούς Αναστασιάδη.

–Είναι η Κύπρος με την πλάτη στον τοίχο ενόψει προσφυγικού;
–Θεωρώ πως η γειτονική Συρία έχει ήδη συνδράμει πολύ στο να γίνει η ένταξή μας στην Ευρώπη, καταλύτης για το Κυπριακό. Και αυτό, γιατί λόγω της Συρίας, η Τουρκία και η Ευρώπη χρειάζονται η μία την άλλη για να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό ζήτημα. Και κατά την ταπεινή μας άποψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπαιξε τα χαρτιά του εξαίρετα μέχρι σήμερα.
–Αυτό, πάντως, που συζητείται είναι ότι έφεραν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προ τετελεσμένων γεγονότων.
–Τα γεγονότα τι λένε; Στην παρουσία του Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι χωρίς την υλοποίηση των ευρωπαϊκών και κυπρογενών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της Τουρκίας, κεφάλαια δεν ανοίγουν.

–Άρα τι προκύπτει;
–Όπως εξελίσσονται, γίνεται κατανοητό στους Ευρωπαίους, στην Τουρκία και στον διεθνή παράγοντα ότι χωρίς σημαντικότατη πρόοδο στο Κυπριακό δεν λύεται ούτε το δικό τους πρόβλημα.

–Δηλαδή, η συζήτηση για το προσφυγικό είναι προωθητική και όχι ανασταλτική για το Κυπριακό;
–Εγώ έτσι το ερμηνεύω.

Παραδεχόμαστε, όμως, ότι οι συνομιλίες έχουν φύγει από το επίπεδο Αναστασιάδη -Ακιντζί;
–Θεωρώ ότι είναι και η πρώτη φορά που μπαίνει στο τραπέζι απευθείας και η Τουρκία. Και είναι θετικότατο. Δεν είναι αυτό που ζητούσαμε για χρόνια;

–Άρα παραδεχόμαστε ότι βασικός συνομιλητής μας είναι η Τουρκία.
–Εκ των πραγμάτων, για πρώτη φορά, ήδη η Τουρκία είναι ενώπιον των δικών της ευθυνών και υποχρεώσεων έναντι του Κυπριακού.

–Και αυτό είναι θετική εξέλιξη;
–Για εμένα, ναι.

–Το αρνητικό ποιο είναι για την Κύπρο, σε σχέση με το προσφυγικό;
–Το αρνητικό είναι ο ανθρώπινος πόνος. Πέραν τούτου, γεωπολιτικά και στρατηγικά, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, για την Κύπρο, δεν βλέπω κάτι αρνητικό. Είχαμε δύο βασικούς στόχους. Επιτέλους, η Ευρώπη να ασχοληθεί με το Κυπριακό και να είναι θετικός καταλύτης για τη λύση, γιατί στην προσπάθεια να λύσουν τα προβλήματά τους, αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να βοηθήσουν να λυθεί και το Κυπριακό. Το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι εκ των πραγμάτων η Τουρκία κατανοεί πως πρέπει να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τι λέτε σε αυτούς που κάνουν λόγο για λύση, για παράδειγμα τον Ιούνιο;
–Εάν έχω μία σωστή εδαφική αναπροσαρμογή, αν λυθεί με έναν σωστό τρόπο το περιουσιακό και φύγουν οι τουρκικές εγγυήσεις, θα πω «όχι» σε λύση, επειδή είναι Ιούνιος;

–Αυτά συζητούνται και λύνονται από τώρα μέχρι τον Ιούνιο;
–Τα σημαντικά θέματα που είναι περισσότερης πολιτικής βαρύτητας είναι αυτά που δεν χρειάζονται μήνες. Για να κάνεις έναν χάρτη με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, δεν χρειάζονται μήνες να τον προετοιμάζεις ούτε και μήνες να τον συζητήσεις. Και το να πάρεις την απόφαση ότι φεύγουν οι τουρκικές εγγυήσεις και η Ευρώπη, για παράδειγμα, εγγυάται τη χώρα-μέλος της, δεν χρειάζεται να συνομιλείς και να ετοιμάζεις έγγραφα, συντάγματα που χρειάζονται μήνες. Χρειάζονται, όμως, μήνες να συζητάς τις λεπτομέρειες της διακυβέρνησης, να τα μετατρέψεις σε νομοθεσίες, σε συντάγματα όλα αυτά τα νομοτεχνικά. Στα πιο σημαντικά ζητήματα δεν χρειάζεται αυτός ο χρόνος. Χρειάζεται μόνο πολιτική βούληση.

–Άρα δεν υφίσταται ενδιάμεση λύση.
–Ενδιάμεση λύση; Εδώ έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία. Το Κυπριακό μπήκε στο μεγάλο κάδρο των γεωπολιτικών της περιοχής. Η Ευρώπη για πρώτη φορά, βάσει της δικής μου ανάγνωσης, είναι καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού και εμείς θα πάμε σε ενδιάμεσες λύσεις και ημίμετρα;

–Στην υφιστάμενη κοινοβουλευτική θητεία είχατε γεφυρωτικό ρόλο μεταξύ Βουλής και κυβέρνησης, επικρίνοντας πολλές φορές σφόδρα τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Υπήρξε πράγματι διελκυστίνδα Πινδάρου- κυβέρνησης, όπως λέγεται;
–Πρώτον, δεν υπήρξε ποτέ σφοδρή κριτική. Και αυτό το σημείο θέλω να ξεκαθαρίσω, πως οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον ΔΗΣΥ, όπως και οι πολιτικές σχέσεις Νίκου Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι μπετόν αρμέ.

–Και είναι τόσο βαθιές, όσο λένε, σε επίπεδο επικοινωνίας;
–Πολύ βαθιές. Και όχι πρόσκαιρες. Από το 1985 που είμαι σε κομματικό αξίωμα και από το 1991 σε πολιτειακό αξίωμα οι πολιτικές σχέσεις Νίκου Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτηρίζονται ως μπετόν αρμέ.

–Οι επικρίσεις σας ως προς τα κυβερνητικά νομοσχέδια; Έγιναν τελικά λανθασμένοι χειρισμοί από την κυβέρνηση;
–Σε μία περίοδο που έπρεπε να εφαρμόσουμε ένα σκληρό πρόγραμμα με μία κυβέρνηση κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, το πρώτιστο δεν ήταν πώς θα δίνουμε καθημερινά διαπιστευτήρια του ειδυλλίου μεταξύ κυβέρνησης και ΔΗΣΥ, αλλά πώς με τον γεφυροποιό μας ρόλο, λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες της αντιπολίτευσης, βελτιώνουμε τα νομοσχέδια μέχρι σημείου που δε θα δημιουργούσαμε προβλήματα στην πορεία σταθεροποίησης της χώρας.

–Βέβαια, η κυβέρνηση είχε αναφέρει πολλές φορές ότι δεν μπορούσε να βελτιώσει νομοσχέδια, αλλά μετά από δικές σας παρεμβάσεις είδαμε να αλλάζουν πρόνοιες.
–Η κυβέρνηση έκανε σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Από κει και πέρα, εμείς ως κοινοβούλιο έχουμε επιφέρει σε αρκετά των νομοσχεδίων κάποιες διαφοροποιήσεις που βελτίωναν και δεν ανέτρεπαν την ουσία και τη στόχευση. Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο υπουργός Οικονομικών έκαναν εξαίρετη δουλειά. Και η συνεργασία μου με τον Χάρη ήταν καθημερινή και άψογη. Αλλά, η δυσκολία, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν ήταν στο να συνεννοούμαι με τις πολιτικές δυνάμεις που ήταν στην αντιπολίτευση. Και εδώ θέλω ακόμα μια φορά να πιστώσω τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την υπεύθυνή τους στάση τότε.

Μιλάτε ιδιαίτερα για το ΔΗΚΟ.
–Βεβαίως. Και το λέω έστω και αν έχω εκλογές σε λίγους μήνες. Να είμαστε ειλικρινείς και να μάθουμε να εκτιμούμε ότι χωρίς αυτή τη στήριξη δεν θα είχαμε τη σταθεροποίηση της χώρας. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να ενσωματώνεις απόψεις άλλων. Το δύσκολο είναι μέχρι ποιο βαθμό ενσωματώνονται απόψεις, τη στιγμή που η Τρόικα και πριν από την οποιαδήποτε τροποποίηση, δεν συζητούσε οποιαδήποτε αλλαγή.

 


Τα μυστικά ταξίδια και το πολιτικό κόστος

Για να γνωρίζετε μέχρι ποιο σημείο μπορείτε να φτάσετε, σημαίνει πως είχατε επαφές με τους δανειστές.
–Μπορώ να το πω τώρα. Σε δύο περιπτώσεις, πραγματοποίησα με τον διευθυντή του Γραφείου μου και τον γραμματέα Διεθνών Σχέσεων ταξίδι στο τρίγωνο Φρανκφούρτης, Βρυξελλών και Βερολίνου και πάντα εν γνώσει της κυβέρνησης και σε πλήρη συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών. Μακριά από δημοσιότητα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, την περίοδο κρίσιμων νομοσχεδίων. Το ένα ήταν στην πιο κρίσιμη φάση της Αφερεγγυότητας. Οι επαφές αυτές ήταν πολύ σημαντικές. Για να είναι η χώρα εδώ που είναι σήμερα, τα πιο ουσιαστικά, ήταν άγνωστα στους πολίτες.

–Ο γεφυρωτικός αυτός ρόλος που είχατε μεταξύ κυβέρνησης και Βουλής, είχε προσωπικά πολιτικό κόστος;
–Υπήρξαν περίοδοι που το κόμμα σιγόβραζε ενάντια στον ηγέτη κυρίως για τρεις λόγους: Πρώτα, γιατί δημιουργήθηκε μία λανθασμένη αντίληψη ότι στην προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, υπογείως είχα ατζέντα με τον Νικόλα Παπαδόπουλο με στόχο δήθεν την υπόσκαψη της κυβέρνησης. Λόγω της σκληρότητας της κριτικής από πλευράς Νικόλα Παπαδόπουλου, δημιουργούνταν αυτές οι αντιλήψεις. Δεύτερον, η γενικότερη ανεκτικότητα που επέβαλλε το εθνικό καλό, προκάλεσε την εντύπωση ότι δεν είμαι δυναμικός ηγέτης και, τρίτο, η εθνική συνεννόηση σε αυτά που αναφέρατε προηγουμένως έκτισε μία αντίληψη ότι είμαι άνθρωπος του παρασκηνίου.

–Λανθασμένο, δηλαδή, ότι είστε άνθρωπος του παρασκηνίου;
–Βεβαιότατα και είναι λανθασμένο. Αλίμονο αν αυτή η εθνική συνεννόηση, είναι παρασκήνιο. Δεν αδικώ τον κόσμο, βέβαια, γι’ αυτό. Πολλές φορές αρχηγοί μικρών κομμάτων έβγαιναν από το βήμα χαρακτηρίζοντάς με «αρχιμάγειρα», γιατί έβλεπαν ότι ακόμα και την ώρα που όλα ανατρέπονταν στη Βουλή, με χειρισμούς λεπτούς πάντα την υστάτη σώζαμε την παρτίδα. Είναι, όμως, παρασκήνιο να προσπαθείς να σώσεις τη χώρα σου; Είναι παρασκήνιο μέσα απ΄ το κοινοβουλευτικό έργο να βρίσκεις εθνική συνεννόηση;

 

–Δεδομένου του ψηφοδελτίου σας, πολλοί θεωρούν ότι ο ΔΗΣΥ βάζει εκφραστές όλων των ακροατηρίων για εξασφάλιση ψήφων.
–Ποιοι θα είναι υποψήφιοι δεν είναι θέμα του ηγέτη, αλλά της βάσης. Στην Κύπρο δεν έχουμε αρχηγικά κόμματα, στα οποία ο πρόεδρος κάνει λίστες. Έχουμε διαδικασίες. Στις δικές μου επιλογές, στους 8 κατ’ επιλογήν και στη μία συνεργασία, ξεκαθάρισα στον καθένα ξεχωριστά, πως μπαίνοντας στο ψηφοδέλτιο γνωρίζουν τις πολιτικές του κόμματος στο Κυπριακό και την οικονομία. Από κει και πέρα, πάντα στο κόμμα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, το καταστατικό, άλλωστε, επιτρέπει τις διαφορετικές απόψεις.

–Είστε ικανοποιημένος από τη σύνθεση δηλαδή;
–Υπάρχει κάποια εκκρεμότητα ακόμα για το ψηφοδέλτιο. Το τελικό μας ψηφοδέλτιο θα ανακοινωθεί στις 5 Απριλίου. Οι κατ’ επιλογήν υποψήφιοι, οι υποψήφιοι λόγω ποσόστωσης και τα ψηφοδέλτια Κερύνειας και Αμμοχώστου επικυρώθηκαν από το Πολιτικό Γραφείο της 17ης Μαρτίου. Από κει και πέρα, θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων ή πρόεδρο δικτάτορα. Θα επαναλάβω πως εάν ο οποιοσδήποτε από τους 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ σε αυτή τη δύσκολη πολιτικά περίοδο έδινε αρνητική ψήφο εντός κοινοβουλίου με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό της χώρας, την επόμενη ώρα δεν θα ήταν βουλευτής του ΔΗΣΥ. Και αυτό ισχύει και τώρα και θα ισχύει και μετέπειτα.

–Ένα κόμμα στην εικόνα του δεν κρίνεται μόνο από τη συναίνεση της Κ.Ο.
–Συμφωνώ απόλυτα και μη με θεωρείτε αφελή. Θα μπορούσε η εικόνα μου να ήταν εξαιρετική διώχνοντας 2-3 συναδέλφους, αλλά η χώρα σήμερα να μην ήταν σε ευχάριστη θέση. Αν λειτουργούσα με βάση το προσωπικό μου όφελος και την προσωπική μου εικόνα, σήμερα δεν θα είχαμε την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο και θα ζούσαμε έναν εφιάλτη.

 –Νέα και παλαιά σκάνδαλα επανέρχονται στη δημοσιότητα. Είναι το ΧΥΤΥ, ΣΑΠΑ, το ζήτημα των ελικοπτέρων… 

–Θεωρώ επιτυχία αυτής της κυβέρνησης, πέραν της οικονομικής διαχείρισης, και ότι είναι αποφασισμένη να κτυπήσει τη διαπλοκή με πλήρη διαφάνεια. Πέστε μου ειλικρινά, εάν θα μπορούσε κάποιος να διανοηθεί πριν 15 χρόνια να οδηγούνταν επώνυμοι πολιτικοί αξιωματούχοι σε δίκες και καταδίκες. Φυσικά, για να είμαστε δίκαιοι η κοινωνία δεν ανέχεται πλέον συγκαλύψεις, αλλά ας πιστώσουμε και την κυβέρνηση για την αποφασιστικότητά της. Έχετε αναφέρει χαρακτηριστικά τρία συμβάντα. Αυτά που βγαίνουν στην επιφάνεια αφορούν σε συμβάσεις επί άλλων κυβερνήσεων και ανεξάρτητα του ποιος τυχόν να είναι ύποπτος, δεν υπάρχει διάκριση. Αυτό είναι θετικό και οφείλουμε να συγχαρούμε την κυβέρνηση, τις ανεξάρτητες Αρχές, όλους όσοι συμβάλλουν.

–Είδαμε να εμπλέκεται και ο δήμαρχος της Λάρνακας.
–Επειδή υπάρχει δικαιολογημένη οργή, να μην ισοπεδώσουμε το τεκμήριο της αθωότητας και να περιμένουμε τις εξελίξεις. Θα πρέπει, όμως, να δείτε τη διαφορά του ΔΗΣΥ σε αυτό το σημείο. Έγιναν συλλήψεις, καταδίκες σε ανθρώπους που είτε είναι είτε πρόσκεινται στον χώρο. Ακούσατε καμιά φορά τον ΔΗΣΥ να λέει ότι αυτά που γίνονται εμπεριέχουν πολιτικές σκοπιμότητες; Συγχαρήκαμε τις Αρχές και τους ζητήσαμε να προχωρήσουν με αυστηρότητα και αντικειμενικότητα για πλήρη διαλεύκανση της κάθε υπόθεσης. Εδώ, κάποια κόμματα προσπαθούν να μας κάνουν μαθήματα για την οικονομία, την ηθική, όταν η ολότητα των σκανδάλων που αποκαλύπτονται είναι όταν αυτοί κυβερνούσαν. Μάλιστα, μέχρι και αποφάσεις δικαστηρίων αμφισβήτησαν και έκαναν κομματικά δικαστήρια. Αθώωσαν καταδικασμένους και καταδίκασαν άλλους. Εμείς δεν λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο και δεν το λέω κριτικά. Αναφέρω απλά γεγονότα.

–Τι θα δώσει ο Αβέρωφ στις εκλογές;
–Τι θα δώσω; Τη συνέπειά μου. Θα πάω στις εκλογές με καθαρές θέσεις. Δεν θα κρύψω ότι είμαι υπέρ του στρατηγικού επενδυτή στην ΑΤΗΚ, επειδή έχω εκλογές. Δεν θα πω στους νοσηλευτές «έχετε δίκαιο», επειδή έχω εκλογές. Δεν θα αρχίσω να ενοχοποιώ την επιχειρηματικότητα, επειδή έχω εκλογές. Και δεν θα βάλω φουστανέλα στο Κυπριακό, επειδή μπορεί να εισπράξω περισσότερες ψήφους. Πάω στις εκλογές με ξεκάθαρες θέσεις.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση

X