ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μύθος τα περί διάσπασης του ΔΗΚΟ

Ο γ.γ του ΔΗΚΟ μιλά για το πολιτεύειν των δημ. υπαλλήλων και τις εσωκομματικές διαμάχες

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ο γενικός γραμματέας του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας και δημοτικός γραμματέας παράλληλα στον δήμο Λευκωσίας μιλά για τη νομική και ηθική διάσταση του να είσαι κομματικός αξιωματούχος και παράλληλα δημόσιος υπάλληλος. Ξεκαθαρίζει πως, παρά τον πόλεμο που δέχτηκε, αγωνίστηκε ιδιαίτερα για τα πολιτικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και επισημαίνει πως μπαίνει στην προεκλογική κούρσα ως υποψήφιος του ΔΗΚΟ με στόχο τη διασφάλιση των συλλογικών συμφερόντων των πολιτών, αλλά και την καταπολέμηση της διαπλοκής.

–Οδηγείται διασπασμένο το ΔΗΚΟ στις επικείμενες εκλογές;
–Είναι μύθος και απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Αν δούμε το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ, από τους 56 υποψηφίους, 15 άτομα είναι ανώτατοι αξιωματούχοι του κόμματος, 11 αριστίνδην άτομα, επιλογές του προέδρου του ΔΗΚΟ και τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος. Αν αναφέρεστε σε επώνυμα στελέχη που δεν θέλησαν να ενταχθούν ως υποψήφιοι στον προεκλογικό αγώνα, τα πλείστα εξ αυτών, μετέχουν στον προεκλογικό αγώνα με άλλους ρόλους. Μιλώντας κατ’ ιδίαν μάλιστα με τους πλείστους από αυτούς ο καθένας εξέφρασε τον δικό του προσωπικό λόγο για τη μη κάθοδό του στις εκλογές.
–Ανέφεραν, όμως, δημοσίως ότι διαφωνούν με τον τρόπο που πολιτεύεται ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και μίλησαν για παραγκωνισμό.
–Δεν το κρύβω ότι πριν από δύο χρόνια στις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΚΟ υπήρξε αντιπαλότητα. Συζητώντας, πλέον, με άλλους συναγωνιστές βλέπουμε πως αυτή η αντιπαλότητα που υπήρχε, συρρικνώνεται και επικρατεί στο τέλος η άποψη ότι όλοι ΔΗΚΟϊκοί είμαστε. Από εκεί και πέρα, αν κάποιοι για τους δικούς τους λόγους έχουν πάρει τις δικές τους αποφάσεις, θα κριθούν στο τέλος για τις ενέργειές τους. Μιλάτε, όμως, για διάσπαση του ΔΗΚΟ, όταν κάποια στελέχη για δικούς τους λόγους δεν θέλησαν να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ. Τι πρέπει να πείτε για τον ΔΗΣΥ, όταν στέλεχος του ΔΗΣΥ, η Ελένη Θεοχάρους, εγκατέλειψε το κόμμα και δημιούργησε πρόσφατα το δικό της Κίνημα με το οποίο οδηγείται σε εκλογές;
Έχετε επικρίνει σφόδρα τους χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κυπριακό, δίνοντας σε πολλούς την ευκαιρία να χαρακτηρίσουν το ΔΗΚΟ ως απορριπτικό κόμμα.
–Ως ΔΗΚΟ είχαμε και έχουμε πάγιες θέσεις στο Κυπριακό. Δεν διαφωνήσαμε με τον Νίκο Αναστασιάδη, χάριν της διαφωνίας. Θέλουμε, αν είναι δυνατόν, λύση τώρα. Αλλά μία λύση που να διασφαλίζει διαχρονικά τον ελληνισμό στην Κύπρο και για μας και για τα παιδιά μας. Θέλουμε ξεκάθαρες θέσεις σε ό,τι αφορά στα συνιστώντα κρατίδια που θα αποτελούν το νέο κράτος. Είμαστε υπέρ μιας λύσης που να κατοχυρώνει την ασφάλεια, την επιστροφή των προσφύγων, να εφαρμοστούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που έχουν όλοι οι πολίτες τις Ε.Ε. στις πατρίδες τους. Ουσιαστικά, μία λύση με ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, με αποχώρηση των στρατευμάτων και αποκατάσταση των ελευθεριών και δικαιωμάτων, με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου να διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα του κράτους υποστηρίζοντας τους στόχους μας.

-Το ΔΗΚΟ ασκεί σκληρή κριτική για την κατάσταση σε κυπριακό και οικονομία. Ως συγκυβερνών κόμμα δεν είχε μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση;
-Το ΔΗΚΟ είχε υποστηρίξει τον Νίκο Αναστασιάδη στις εκλογές του 2013. Μετά την εκλογή του νέου προέδρου του ΔΗΚΟ το 2014, διαφώνησε με τις θέσεις του Προέδρου στο κυπριακό και με την τήρηση των δεσμεύσεων έναντι του ΔΗΚΟϊκού κόσμου και αποχώρησε από την κυβέρνηση. Αποχωρώντας ωστόσο δείξαμε εμπράκτως πως δεν είμαστε κόμμα της αντίδρασης. Δεν θα περνούσε ούτε ένα νομοθέτημα από τη βουλή αν ήμασταν κόμμα αντίρρησης. Κάποια κόμματα εκ του ασφαλούς έπαιζαν τότε τον μάγκα στη βουλή- γνωρίζοντας πως τα νομοσχέδια θα περνούσαν από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ -και τα καταψήφιζαν. Το ΔΗΚΟ αντιθέτως εμβολίασε κυβερνητικά νομοσχέδια πιστεύοντας ότι με αυτά που πρόσθετε βελτίωσε υπέρ των πολιτών το νομοσχέδιο και απέτρεψε την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της οικονομίας.

–Δεδομένου ότι είστε δημοτικός γραμματέας του δήμου Λευκωσίας και παράλληλα γενικός γραμματέας του ΔΗΚΟ, μπορεί να συνυπάρξει το κομματικό αξίωμα με αυτό του δημοσίου υπαλλήλου;
–Υπήρχε ένας απαρχαιωμένος νόμος που έλεγε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έπρεπε να είναι απλά μέλη πολιτικών κομμάτων. Ο νόμος ήταν ανενεργός εξού και ότι 140 στελέχη όλων των κομμάτων υπηρετούσαν στον δημόσιο τομέα, έχοντας αξιώματα στα κόμματα στα οποία ανήκαν. Σε καμία περίπτωση δεν είδα οποιοδήποτε να έχει πρόβλημα για αυτά τα 139 άτομα, παρά μόνο στη δική μου περίπτωση. Ίσως να έπαιζε ρόλο ότι το αξίωμα στο ΔΗΚΟ ήταν υψηλό, εξού και ότι το πρόβλημα ξεκίνησε εσωκομματικά. Ίσως, από την άλλη, να έπαιζε ρόλο ότι ήταν υψηλή η θέση στον δήμο Λευκωσίας. Εξαιτίας και της αναστάτωσης που προκλήθηκε, υπέβαλα το 2014 την παραίτησή μου, πρώτα για να διευκολύνω τον Δήμο και παράλληλα για να μη βρίσκεται στο στόχαστρο το κόμμα. Όπως είχα πει και τότε, θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών να συμμετέχουν στα κοινά. Ξεκίνησα αυτό τον αγώνα για κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, με αποτέλεσμα το 2015, η Βουλή με τη σύμφωνο γνώμη και της νομικής υπηρεσίας να τροποποιήσει τον νόμο και από πλευράς νομιμότητας η κατοχή των δύο αξιωμάτων να είναι πέρα για πέρα νόμιμη, εφόσον πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.
–Υπάρχει βέβαια και η ηθική πτυχή.
–Βεβαίως και το αντιλαμβάνομαι. Μάλιστα για να μην προκαλώ, ενώ ο Νόμος υπαγορεύει άδεια άνευ αποδοχών των υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές δημοσίων υπαλλήλων 40 μέρες πριν από τις εκλογές, εγώ επέλεξα να απέχω από την 16η Φεβρουαρίου. Θα αντιστρέψω, όμως, το ερώτημά σας. Αν εγώ δεν είμαι αξιωματούχος του ΔΗΚΟ, αλλά απλό μέλος και θέλω κακώς να ευνοήσω τον οποιοδήποτε, χρειάζομαι το καπέλο του αξιωματούχου για να το κάνω; Προσωπικά, είχα πάντοτε τη φιλοσοφία ότι ο δυνατός είναι ο άνθρωπος που την ώρα που έχει την εξουσία να κάνει οτιδήποτε, επιλέγει να κάνει το σωστό και βάσει αυτού έχω επιλέξει στη ζωή μου να πορεύομαι. Γιατί η εξουσία είναι η έκτη ουσία, είναι αγάπη προς τον άνθρωπο και ως τέτοια τη βλέπω.
–Διεκδικείτε την εκλογή σας σε μία περίοδο απαξίωσης του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος. Τι επιδιώκετε στο ενδεχόμενο εκλογής σας;
–Ζούμε σε μία εποχή τεράστιας απαξίωσης της πολιτικής. Και δεν αδικώ τον κόσμο γι’ αυτό, δεδομένου ότι κατέχοντες αξιώματα καταχρώνται τις θέσεις τους και εμπλέκονται σε φαινόμενα μίζας και διαφθοράς. Αποφάσισα, συνεπώς, να μπω στην προεκλογική κούρσα με γνώμονα τη διασφάλιση του συλλογικού συμφέροντος του πολίτη και μαζί με τον κάθε πολίτη να πορευθούμε σε έναν αγώνα με πυξίδα την εντιμότητα, την αλήθεια, την ανθρωπιά, αρετές που ξεχάστηκαν από πολιτικούς και σκεπάστηκαν από τη δίνη της διαπλοκής και της διαφθοράς. Κοιτάω τον πολίτη στα μάτια, χωρίς διαπλοκή και διαφθορά, γιατί η αλήθεια δεν είναι σύνθημα, είναι αρετή. Γιατί η πολιτική θέλει εντιμότητα και ανθρωπιά. Υπάρχουν ιδεαλιστές που πιστεύουν στο όραμα. Που πιστεύουν ότι όλα είναι πιθανά και, ναι, προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά. Που δεν φοβούνται. Που φροντίζουν αυτό που λένε να το εννοούν και αυτό που εννοούν να το πράττουν. Αυτά είναι τα πιστεύω μου, αυτές είναι οι επιδιώξεις μου.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση