ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με νοοτροπίες που μας κατέστρεψαν δεν προχωράμε στην επόμενη ημέρα

Η υποβολή του Πόθεν Έσχες ως πράξη για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Έχω σκοπό να δημοσιοποιώ κάθε χρόνο τα περιουσιακά μου στοιχεία αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, ως πράξη επανάκτησης της εμπιστοσύνης της κοινωνίας. Ο κ. Δημητρίου, μετά και από την υψηλή κατάταξή του στις εσωκομματικές εκλογές, απαντά στα δημοσιεύματα που τον θέλουν να είναι εκπρόσωπος των νέων.

–Πράξη ανανέωσης το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής;
–Είναι ένα μήνυμα πως ακόμα και ο σκληρός πυρήνας του ΔΗΣΥ αναζητεί νέα πρόσωπα, όχι κατ’ ανάγκη σε ηλικία νέα, για να εκφράσουν τη δική τους θέληση για ανανέωση.
Είστε πράγματι ο εκπρόσωπος των νέων;
–Εκπροσωπώ φρέσκες ιδέες και πιστεύω στην πράξη ανανέωσης. Ας περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις, αφήνοντας τις φιλολογικές συζητήσεις για το πώς η Κύπρος θα γίνει κέντρο υπηρεσιών, κόμβος Τουρισμού, Υγείας ή Εκπαίδευσης και να επικεντρωθούμε στο πώς υλοποιείται η ανάπτυξη στον τόπο μας. Πιστεύω πως εκπροσωπώ και τους νέους, με την έννοια πως είμαι πιο κοντά στις ανησυχίες τους, και μπορώ ίσως να κατανοήσω καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Την περασμένη Κυριακή, προφανώς, μου έδειξαν εμπιστοσύνη και άνθρωποι πέραν των νέων, εξού και το πολύ θετικό αποτέλεσμα.
–Φρέσκες ιδέες σε ένα κόμμα με μελανές συμπεριφορές βουλευτών μπορούν να επικρατήσουν;
–Σε επίπεδο πολιτικής οι βουλευτές του ΔΗΣΥ έδειξαν χαρακτήρα και ψήφισαν όλα τα νομοσχέδια που έπρεπε να ψηφιστούν, με αποτέλεσμα να είμαστε σήμερα εκτός μνημονίου, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στο κόμμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Οι προσωπικές επιλογές και αποφάσεις κάθε βουλευτή που είτε παραβιάζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας είτε είναι συμπεριφορές μη αποδεκτές από την κοινωνία είναι κατακριτέες και θα κριθούν οι βουλευτές από τους ψηφοφόρους του κόμματος σε περίπου 45 μέρες. Οι επιλογές, όμως, που έχουμε είναι είτε να συνταυτιστούμε με αυτούς είτε να μείνουμε στο σπίτι μας; Είναι με τη δράση και την ανάσχεση της αδράνειας που θα περάσουμε στην καλυτέρευση τόσο των εκπροσώπων στο κοινοβούλιο όσο και της εικόνας που μπορεί να υπάρχει σήμερα λανθασμένα στην κοινωνία.
–Για να εκλέγονται σημαίνει πως αυτούς επιθυμεί η βάση του κόμματος που εκπροσωπείτε.
–Κανένας από τους συγκεκριμένους δεν περιέπεσε σε κάποιο παράπτωμα ή κάποια κατακριτέα πράξη πριν από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Να περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου, χωρίς να σημαίνει αυτό πως και αν ψηφιστούν θα είναι κατακριτέο. Ο κάθε ψηφοφόρος ψηφίζει με δικά του κριτήρια.
–Η Κύπρος αποτελεί success story, όπως λέτε συχνά;
–Ναι. Ήμασταν πειθαρχημένοι τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στη διαδικασία υλοποίησης του μνημονίου από το οποίο εξήλθαμε. Σήμερα υπάρχει ένας βαθμός βελτίωσης και της καθημερινότητας των πολιτών. Δεν θα μιλήσω για δείκτες και αριθμούς, δεν είμαι λάτρης της αναφοράς ποσοστών, τα μηνύματα όμως που λαμβάνω ως ενεργός πολίτης από την τριβή μου με τον κόσμο, παρουσιάζουν μία βελτιωμένη εικόνα, χωρίς να σημαίνει πως ο δρόμος τελειώνει εδώ.
–Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντικρούουν το αφήγημα αυτό.
–Για να έχουμε δραστική μείωση στην ανεργία πρέπει να επικεντρωθούμε στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, στη μείωση της γραφειοκρατίας και να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις στην Κύπρο, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ροή παραγωγής στον τόπο μας και να αυξηθεί η απασχόληση. Στη συνέχεια, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, καθώς κανένας στη δική μας ηλικία δεν μπορεί να δημιουργήσει ούτε σπίτι ούτε οικογένεια, ούτε να ρισκάρει να επενδύσει σε μία επιχείρηση με μισθούς των 700 και 1.000 ευρώ. Βαρίδι για την αύξηση απασχόλησης είναι σίγουρα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Δεν μπορεί να μειωθεί η ανεργία, καθώς και οι πιο υγιείς επιχειρήσεις, σήμερα θέλουν ένα δάνειο για να μπορέσουν να προχωρήσουν στο επόμενο επιχειρηματικό πλάνο. Είναι πράγματι οι δύο βραχνάδες της οικονομίας, αλλά δεν πιστεύω ότι μειώνει το success story, κάθε άλλο. Είναι οι επόμενοι στόχοι για να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την οικονομία και να βελτιώσουμε κατ΄ επέκταση τον τόπο.
–Απαιτεί και αλλαγή νοοτροπίας;
–Δεν μπορούμε με νοοτροπίες που μας κατέστρεψαν να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα. Τα επίπεδα διαφθοράς που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση μπορούν να καταπολεμηθούν με την ψηφιακή διακυβέρνηση, ακολουθώντας το παράδειγμα της Εσθονίας. Η Εσθονία έχει ένα εκατομμύριο κατοίκους, αλλά κατάφερε μέσα σε 25 χρόνια να έχει μηδενικό ποσοστό διαφθοράς και πλήρη διαφάνεια. Χρειάζεται συνεπώς να πείσουμε την κοινωνία ότι όλα όσα λέμε, τα εννοούμε και δεν αποτελούν εύηχα συνθήματα μετουσιώνοντάς τα σε πράξη.
–Εξού και η δημοσιοποίηση των περιουσιακών σας στοιχείων;
–Έχω σκοπό να το κάνω κάθε χρόνο. Πιστεύω πως με τέτοιου είδους κινήσεις μπορούμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου.
–Η αντίδραση του Αβέρωφ Νεοφύτου απέναντι στις αποκαλύψεις Φαίδωνος έδωσε σε κάποιους την εικόνα πως ο ΔΗΣΥ δέχεται μέχρι ενός βαθμού την αποκάλυψη σκανδάλων.
–Δεν είναι αυτό, εγώ προσωπικά έχω άλλη ανάγνωση. Δείχνει ότι οποιοσδήποτε έχει αποδείξεις για την εμπλοκή του οποιουδήποτε, ανεξαρτήτως πού ανήκει και πόσο υψηλά βρίσκεται έχει υποχρέωση να τις καταθέτει αμέσως στην Αστυνομία. Δεν τις κρατάμε στο συρτάρι για να τις χρησιμοποιήσουμε όταν και όποτε μας βολεύει. Στο μεθύσι των αποκαλύψεων, δεν πρέπει να πέσουμε σε παγίδες και να θίγουμε υπολήψεις ανθρώπων, χωρίς να υπάρχουν οι αποδείξεις. Και εύχομαι ο κ. Φαίδωνος να έχει αδιάσειστα στοιχεία γι’ αυτά που δημοσίως ανέφερε, γιατί σε αντίθετη περίπτωση πολύ φοβούμαι ότι θα μείνει εκτεθειμένος.
–Διεκδικείτε εκλογή σε περίοδο πλήρους απαξίωσης. Τι επιδιώκετε να αλλάξετε;
–Δεν πιστεύω ότι είμαι υπερήρωας. Κανείς από μόνος του δεν κατάφερε να αλλάξει τίποτα. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και συμμαχίες τόσο εντός κοινοβουλίου, αλλά και έξω με την κοινωνία, με τους πολίτες. Σε αυτό το περιβάλλον, οι εκλογές του Μαΐου αποτελούν μία κρίσιμη καμπή. Μπορούμε να στείλουμε μία πρόταση που να δίνει απαντήσεις στις στραμμένες πλάτες των συμπολιτών μας και στα αναπάντητα ερωτήματα που υπάρχουν στην πολιτική σκηνή της Κύπρου σήμερα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση

X