ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πραγματικότητα και όχι μύθος το success story

Η άδικη κριτική στη Βουλή και οι προτάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Περάσαμε από συμπληγάδες πέτρες» αναφέρει η υποψήφια βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαρία Κυριακού αναφερόμενη στην απερχόμενη Βουλή, θεωρώντας άδικη τη σφοδρή κριτική που της ασκήθηκε. Η κ. Κυριακού, απελθόν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, εξηγεί ότι το success story δεν αποτελεί μύθο αλλά πραγματικότητα σημειώνοντας πως με μία καταβαραθρωμένη οικονομία το 2013, η διακυβέρνηση Αναστασιάδη κατάφερε να δημιουργήσει σταθερότητα, αλλά και σημάδια οικονομικής ανάκαμψης.
–Ποιο είναι το στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο ΔΗΣΥ στις επικείμενες εκλογές;
–Η σταθεροποίηση της οικονομίας μέσω της ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας. Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, στόχος είναι να δημιουργηθούν τα κίνητρα και η ενθάρρυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
–Είδαμε τον ΔΗΣΥ να αποσύρει προτάσεις του, όπως τη ρύθμιση των απεργιών, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις. Ήταν για προεκλογικούς λόγους;
–Οπωσδήποτε δεν ήταν για προεκλογικούς λόγους, γιατί αν ήταν για προεκλογικούς λόγους δεν θα τα καταθέταμε τώρα. Ο λόγος ήταν ότι χρειαζόταν περισσότερη μελέτη του νομοσχεδίου σε κάποιες λεπτομέρειες.
–H αυξημένη ανεργία, τα υψηλά ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η κοινωνική ανισότητα αντικρούει το αφήγημα του success story που επικαλείστε.
–Αν λάβετε υπόψη ότι παραλάβαμε μία οικονομία που θα άντεχε μόνο 30 μέρες τον Μάρτιο του 2013 και καταφέραμε να δημιουργήσουμε σταθερότητα μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, που όχι μόνο σταθεροποιήθηκε η οικονομία, αλλά έχει αρχίσει και η ανάκαμψη, αυτό από μόνο του δείχνει ότι η στρατηγική της κυβέρνησης Αναστασιάδη έχει αποδώσει. Συνεπώς, δεν είναι μύθος αλλά πραγματικότητα. Δεν θα ήταν πραγματικότητα αν δεν βλέπαμε ότι έχουν βελτιωθεί οι αξιολογήσεις των ξένων οίκων που αξιολογούν την Κύπρο, έχουμε ξεφύγει από τα σκουπίδια, έχουμε σταθεροποιηθεί, αλλά το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ξένοι επενδυτές εμπιστεύονται και επενδύουν στην Κύπρο τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και σε άλλους τομείς ανάπτυξης.
–Μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων;
–Μπορεί οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί μέσω των αναδιαρθρώσεων. Έχουν γίνει νομοθεσίες που προσθέτουν αξία στην οικονομία της Κύπρου και βοηθούν τον τραπεζικό τομέα να αναδιαρθρώσει τα δάνεια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προς όφελος του δανειολήπτη και προς όφελος του τραπεζικού συστήματος. Οι νομοθεσίες που έχουμε ψηφίσει, όπως το πλαίσιο αφερεγγυότητας, μαζί με τη νομοθεσία για διευκόλυνση της πώλησης δανείων, αλλά και η νομοθεσία για την εναλλακτική δανειοδότηση, των χρηματοδοτικών μισθώσεων, όλα αυτά είναι πακέτο νομοθεσιών που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο τραπεζικός τομέας ώστε να αναδιαρθρώσει και να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια . Αυτό μπορεί να γίνει σε πιο μικρό χρονικό διάστημα από ό,τι αναμένεται.
–Ο έφορος Κρατικών Ενισχύσεων υποστήριξε ότι κάποιες νομοθεσίες που ψηφίστηκαν μετά και από δική σας εισήγηση, ενδεχομένως αποτελούν κρατική ενίσχυση και θα έπρεπε να ενημερωθεί η Κομισιόν. Δεδομένου ότι μπορεί να επηρεάσουν την πολύ σημαντική προσπάθεια των αναδιαρθρώσεων, πώς το σχολιάζετε;
–Προτείναμε ελάφρυνση των φορολογιών, όταν γίνονται αναδιαρθρώσεις, η οποία ελάφρυνση στόχο έχει να αφαιρέσει τα βαρίδια που τις εμπόδιζαν και τις αναχαίτιζαν. Στο μνημόνιο, άλλωστε, η Τρόικα αναφέρει πως πρέπει να δοθούν κίνητρα και να διευκολυνθούν οι αναδιαρθρώσεις με χαμηλότερο κόστος. Συνεπώς, είμαστε εντός των όρων του μνημονίου με την κατάθεση της εν λόγω πρότασης και έχουμε πετύχει ακριβώς αυτό που λέει το μνημόνιο. Πιστεύω πως αν η Κομισιόν τα διαβάσει όλα μαζί, θα μπορέσουν να εγκριθούν.
Η απερχόμενη Βουλή έχει δεχθεί σφοδρές κριτικές για χειρισμούς και μελανές συμπεριφορές. Είναι άδικη αυτή η κριτική;
–Είναι η Βουλή που πήρε όλο το βάρος της οικονομίας στους ώμους της. Χάρη στα νομοσχέδια και τις προτάσεις νόμου που πέρασε η απερχόμενη Βουλή, καταφέραμε να φέρουμε την οικονομία σε σταθερότητα. Περάσαμε από συμπληγάδες πέτρες και μπορώ να πω ότι με πάρα πολλές δυσκολίες πετύχαμε να βρούμε τη μέση λύση ώστε να ψηφιστούν δύσκολα και περίπλοκα νομοθετήματα που είχαν πολιτικό κόστος. Φύγαμε από τη «ζώνη της άνεσης», στην οποία βρισκόμασταν στο παρελθόν και περάσαμε στην επίλυση οικονομικών θεμάτων που ήταν εκτός της νοοτροπίας και των συνηθειών μας. Ξεφύγαμε από την άνεσή μας και μπήκαμε στα δύσκολα. Αυτά τα δύσκολα κατάφερε η Βουλή να τα περάσει, πήρε το βάρος πάνω της και συνεπώς, ναι, πιστεύω πως είναι άδικη η κριτική που γίνεται στην απερχόμενη Βουλή.

Έμφαση στην ευρεσιτεχνία
Με το ενδεχόμενο επανεκλογής σας στη νέα Βουλή, πού σκοπεύετε να επικεντρωθείτε;
–Θέλω να συνεχίσω την προσπάθεια που καταβάλλαμε όλο αυτό το διάστημα στην Επιτροπή Οικονομικών για τη σταθεροποίηση της Οικονομίας, με προτάσεις που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά και μέσω της έρευνας και της καινοτομίας και την προστασία της ευρεσιτεχνίας. Είναι ένας τομέας με τον οποίο ασχολήθηκα την περίοδο που ήμουν έφορος Εταιρειών και θεωρώ πως πρέπει να δοθούν κατάλληλα κίνητρα για να ενθαρρυνθεί η δημιουργία νέων προϊόντων μέσω της έρευνας και της ανάπτυξής της, γιατί έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα πετύχουμε τη μείωση της ανεργίας...
–Υπάρχει έδαφος στην Κύπρο για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας;
–Όταν ξεκίνησα την προσπάθειά μου για τη νομοθεσία προστασίας των εφευρέσεων στην Κύπρο, πολλοί υποστήριζαν πως δεν έχουμε εφευρέτες και περιοριζόμαστε στην αντιγραφή. Έκανα μία έκθεση με Κύπριους εφευρέτες και θα σας εκπλήξει πόσες κυπριακές εφευρέσεις έχουμε από Κυπρίους που χαίρουν εκτίμησης διεθνώς. Το πρόβλημα είναι πως στην Κύπρο δεν εκτιμούμε τους ανθρώπους μας. Θέλω συνεπώς να εστιάσω στον τομέα αυτό, γιατί νομίζω πως θα μας βγάλει από τη γήρανση της οικονομίας τόσο της Κύπρου όσο και της Ευρώπης. Η Κύπρος έχει και το μυαλό και τους ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν, φτάνει να μπουν οι σωστές υποδομές.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση

X