ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Όσκαρ απάτης το έχει πάρει ο Τσίπρας

Η έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο, το κυπριακό και τα λάθη της κυβέρνησης Τσίπρα

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) τονίζει στην «Κ» πως η κάθε μέρα παραμονής του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία είναι επιζήμια για την Ελλάδα, ότι η χώρα είναι απούσα από σημαντικές διεθνείς συναντήσεις, ενώ συγχαίρει την Κύπρο για την έξοδο από το μνημόνιο.


–Τι σας φέρνει στην Κύπρο;
–Η πρόσκληση της Στέλλας Κυριακίδου, μιας πολύ στενής φίλης, για να την προλογίσω σε μία εκδήλωση. Πρέπει να πω ότι ανταποκρίθηκα με χαρά, γιατί ήταν διπλός ο στόχος. Πρώτον, να μιλήσω για τη Στέλλα, η οποία είναι σεμνός άνθρωπος και δεν μιλάει για τον εαυτό της και έτσι θέλω να μιλήσω εγώ για τις επιτυχίες της στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Για το πόσο πολύ την τιμούν και πόσο σημαντικό είναι η πολιτική να έχει ανθρώπους με ευαισθησία. Ταυτόχρονα, ήρθα για τον ΔΗΣΥ. Να ομολογήσω ότι νιώθουμε ένα μικρό αίσθημα ζήλιας.
–Για ποιο λόγο;
–Ζηλεύουμε διότι η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο, εδώ πέφτουν οι φόροι, η χώρα είναι σε δρόμο ανόδου. Αν περπατήσεις στη Λευκωσία είναι δύσκολο να φανταστείς τι περάσατε πριν από τρία χρόνια. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη ωριμότητα των πολιτικών ηγετών και στον κυπριακό λαό, ο οποίος αντέδρασε επίσης με μεγάλη ωριμότητα. Επειδή έχω μεγάλη αδυναμία στην Κύπρο, θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια σε αυτόν τον λαό για το γεγονός ότι επέλεξε έναν δρόμο δύσκολο και δεν έγινε Σίσυφος.
Ο λαός αντέδρασε ώριμα απέναντι σε μία κατάσταση που δεν επέλεξε να ζήσει…
–Ναι, σαφώς, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν τεράστια λάθη. Αυτό είναι πασιφανές. Η αντίδραση του κόσμου της Κύπρου ήταν αντίδραση μιας ώριμης κοινωνίας. Στην Ελλάδα, δύο πράγματα δεν κάναμε: Πρώτον δεν μπορέσαμε να συνεννοηθούμε και δεύτερον δεν αντιδράσαμε ώριμα.
–Μιλώντας για αύξηση φόρων, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε στην «Κ» πως είναι επιλογή της Ελλάδας το μέτρο αυτό.
–Είναι βέβαιο αυτό. Εγώ που έκανα κριτική ακόμη και στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για τους φόρους, που ήταν μία κυβέρνηση που ξεκίνησε να τους μειώνει, ξέρω καλά πως αυτή είναι η διαφορά μεταξύ της Αριστεράς και της φιλελεύθερης σκέψης. Η Αριστερά πιστεύει στους μεγάλους φόρους. Ο κ. Τσακαλώτος είπε στη Βουλή ότι η Ελλάδα υποφορολογείται. Το πιστεύουν, γιατί δεν θέλουν να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Να το πω απλά. Αν θες να ανοίξεις μία επιχείρηση και χρειάζεσαι μία ώρα, αυτό σημαίνει πως χρειάζεσαι λιγότερους υπαλλήλους. Αν θέλεις έξι μήνες, σημαίνει πως χρειάζεσαι περισσότερους υπαλλήλους. Και το ερώτημα είναι, «θέλετε απολύσεις;». Όχι. Αυτό που θέλουμε είναι να φτιάξουμε ένα αποτελεσματικό και ευέλικτο κράτος.
Εσείς είστε αισιόδοξη ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος;
–Εύχομαι να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν γρήγορα. Αυτό που πιστεύω είναι ότι το πρόγραμμα έχει ένα μεγάλο λάθος και το οποίο έχει εντοπίσει το ΔΝΤ, την υποχρέωση για πλεονάσματα 3,5%. Δεν μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση με τέτοια πλεονάσματα. Δεν γίνεται. Το λάθος του κ. Τσίπρα είναι ότι συναίνεσε σε πλεονάσματα 3,5% για 20-30 χρόνια. Δεν υπάρχει χώρα η οποία να μπορεί να δεσμευτεί για κάτι τέτοιο.
–Ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι δεν θα μείνει στην εξουσία για να φέρει αντιλαϊκά μέτρα, ωστόσο προχωρεί με φορολογία και εν γένει με μέτρα που δεν θα έπαιρνε, όπως έλεγε προεκλογικά. Το ερώτημα είναι απλό. Να μείνει ή να ακούσει το κάλεσμα της Ν.Δ. για εκλογές;
–Ο κ. Τσίπρας έχει πει τόσα ψέματα στον ελληνικό λαό όσο κανένας ποτέ στην Ελλάδα. Το Όσκαρ απάτης μετά βεβαιότητας το έχει πάρει ο κ. Τσίπρας. Το αποδεικνύουν οι δηλώσεις του πριν από τις εκλογές και σήμερα. Κάθε μέρα που μένει στην εξουσία είναι επιβαρυντική για την οικονομία και τον λαό. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ νοιάζονται μόνο για την παραμονή τους στην εξουσία…
–Άρα η απάντηση είναι εκλογές ή κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης;
–Η απάντηση είναι εκλογές τώρα. Μόνο μετά από τη δημοκρατική έκφραση του λαού μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση ευρύτερης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.
–Να προκύψει, δηλαδή, ένα μοιρασμένο ποσοστό μέσα από την κάλπη…
–Ο λαός θα εμπιστευτεί τη Ν.Δ. και τα κόμματα που δεν λαϊκίζουν. Έκλεισε ο κύκλος του λαϊκισμού με τον κ. Τσίπρα.
–Σε τέτοια περίπτωση, εσείς θεωρείτε πως η Ν.Δ. είναι έτοιμη να κυβερνήσει;
–Ναι. Αν το δούμε ιδιοτελώς, θα θέλαμε έξι μήνες, έναν χρόνο, για να προετοιμαστούμε καλύτερα. Η Ν.Δ. έχει χρόνο, η Ελλάδα δεν έχει. Οι Έλληνες θα κάνουν θετική επιλογή στις εκλογές, δεν θα καταψηφίσουν απλώς τον Τσίπρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει μεγάλη προσπάθεια ανανέωσης και σύνθεσης της Ν.Δ., αλλά και επαναπροσέγγισης με κοινωνικές ομάδες που ήταν παραδοσιακά κοντά στην παράταξη.
Θεωρείτε ότι σε θέματα διεθνούς εμβέλειας, όπως το Κυπριακό, η δύναμη του παρελθόντος υπάρχει ή έχει αδυνατίσει η φωνή της χώρας;
–Η δύναμη του παρελθόντος δεν υπάρχει. Πέραν των άλλων, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ανύπαρκτη εξωτερική πολιτική.
–Διακρίνετε να γίνονται λανθασμένοι χειρισμοί και εκεί;
–Η Ελλάδα είναι απούσα από όλες τις σημαντικές διεθνείς συναντήσεις. Οι χειρισμοί του ΥΠΕΞ είναι ανύπαρκτοι. Χώρες σαν την Ελλάδα, με ευαίσθητη γεωστρατηγική θέση, έχουν τη δυνατότητα πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής για να αυξήσουν την ισχύ τους. Επί των ημερών μας, μετά την κρίση της Γεωργίας, καταφέραμε να βάλουμε στο ίδιο τραπέζι ΝΑΤΟ και Ρωσία το 2009. Όταν είσαι έντιμος παίκτης στη διεθνή σκακιέρα, μπορείς να διεκδικήσεις πιο δυναμικά τη στήριξη στα δικά σου θέματα.
–Πώς αντιλαμβάνεστε τις συνομιλίες για το Κυπριακό;
–Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τον Νίκο Αναστασιάδη, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Έχουν γίνει βήματα, δεν είμαστε όμως στο τέλος του δρόμου. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Η πορεία του Κυπριακού θα κριθεί, τελικώς, από τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν την κατάσταση. Η επανένωση του νησιού χωρίς εκπτώσεις από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο θα είναι καθοριστική για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

 

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση