ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η κ. Μέρκελ αποφασίζει

Του Αλέξη Παπαχελά

Του Αλέξη Παπαχελά

kathimerini@kathimerini.gr

Ενας πολύ έμπειρος Γερμανός πολιτικός έλεγε πριν από λίγο καιρό ότι «έχει φτάσει η στιγμή που η καγκελάριος θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της για την Ελλάδα». Πράγματι, βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι και από την απόφαση της κ. Μέρκελ θα κριθούν πολλά για τις ελληνικές εξελίξεις. Το ζήτημα είναι κατά πόσον η Γερμανίδα ηγέτις θα υπερκεράσει τον «πεισματάρη» υπουργό της, δίνοντας το «πράσινο φως» σε μια άμεση συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους και, προφανώς, για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα αρκετά πριν από το 2025. Χωρίς αυτήν τη συμφωνία, το «ιερό δισκοπότηρο» του QE θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξασφαλιστεί και τα κίνητρα, για να βάλει την υπογραφή του ο πρωθυπουργός, ελάχιστα.

Κανείς, όμως, δεν μπορεί να προβλέψει κατά πόσον η κ. Μέρκελ θα μπορέσει να παρακάμψει τον κ. Σόιμπλε και το υπουργείο Οικονομικών, που επιμένει πως η συζήτηση για το χρέος πρέπει να διεξαχθεί στο τέλος του προγράμματος, το 2018. Αξιωματούχοι που παρακολουθούν από κοντά το ελληνικό πρόγραμμα στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη βλέπουν ότι η καγκελάριος κρατάει το τιμόνι τον τελευταίο καιρό. Θέλει να αποφύγει μια επανάληψη της ελληνικής κρίσης του 2015, γιατί πιστεύει ότι στο τέλος της ημέρας θα ωφελήσει ακραίες πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Χρησιμοποιεί συχνά το επιχείρημα πως «ο Τσίπρας τα περνάει όλα χωρίς να ανοίξει μύτη» και προσθέτει ότι «θα είναι καλύτερα για τον Μητσοτάκη να αναλάβει όταν δεν θα έχει τόσες καυτές πατάτες στα χέρια του». Για τους παραπάνω λόγους, υποστηρίζει ότι «χρειάζονται κάποια καρότα» για να κλείσει η αξιολόγηση έως τον Μάιο.

Οι νάρκες, όμως, είναι πολλές και δεν επιτρέπουν προβλέψεις με βεβαιότητα. Οι γνώστες της γερμανικής σκηνής εκτιμούν πως η κ. Μέρκελ χρειάζεται πολιτικά την πλήρη κάλυψη του κ. Σόιμπλε σε έναν πολύ δύσκολο εκλογικό κύκλο. Από την άλλη, πιστεύουν ότι ο κομματικός πατριωτισμός του υπουργού δεν θα του επέτρεπε ποτέ να την αμφισβητήσει δημοσίως. «Θα δείτε πολλές σκηνές σε αυτό το έργο», έλεγε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος, που γνώριζε σε βάθος το παρασκήνιο, και πρόσθετε ότι «θα χρειαστεί να περάσουν ενδεχομένως και μήνες για να δούμε πώς θα τελειώσει αυτή η διελκυστίνδα».

Ολα αυτά προϋποθέτουν ασφαλώς ότι θα λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» της τρέχουσας διαπραγμάτευσης και θα βρεθεί φόρμουλα που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ χωρίς να οδηγεί σε άμεση πολιτική αυτοκτονία τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε αυτό είναι μια απλή υπόθεση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια συμφωνία για χαμηλότερα πλεονάσματα θα είναι καλή για την Ελλάδα. Το μόνο πρόβλημα είναι, ως συνήθως, ότι οι έξω λίγο ενδιαφέρονται για τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, αρκεί να μην ταράζονται τα νερά τη λάθος στιγμή, και οι μέσα θέλουν δημοσιονομική χαλάρωση για να μπορούν να διορίζουν και μόνον.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αλέξη Παπαχελά

Αλέξης Παπαχελάς: Τελευταία Ενημέρωση

X