ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα οφέλη μιας στρατηγικής σχέσης

Του Αλέξη Παπαχελά

Του Αλέξη Παπαχελά

kathimerini@kathimerini.gr

Ενα παρήγορο σημάδι ωρίμανσης του πολιτικού μας συστήματος είναι η συναίνεση γύρω από τη στρατηγική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ. Ας αναλογισθεί κανείς ποιες ήταν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ του 4% και ποια είναι η κυβερνητική πολιτική σήμερα. Η «φλοτίλα της Γάζας» αποτελεί μία ανάμνηση από το ακτιβιστικό παρελθόν του. Οι δύο χώρες κάνουν συχνά κοινά γυμνάσια και έχουν αναπτύξει μία εξαιρετικά στενή σχέση στον τομέα της ασφάλειας. Το εβραϊκό λόμπι στην Ουάσιγκτον μεσολαβεί για να κλείσει κρίσιμα ραντεβού με την κυβέρνηση Τραμπ και λειτουργεί ως λόμπι υπέρ της Ελλάδος. Και αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή, γιατί επί δεκαετίες Ισραήλ και Τουρκία δρούσαν από κοινού και εμφανίζονταν με κοινό μέτωπο στις ΗΠΑ.

Εχουν, βέβαια, γίνει βήματα προσέγγισης μεταξύ του Ερντογάν και του Νετανιάχου. Κανείς όμως δεν πιστεύει ότι το βαθύ ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών και η δυσπιστία θα ξεπεραστούν. Εχουν συμβεί πολύ σημαντικά πράγματα, κυρίως στο παρασκήνιο, τα οποία έχουν συσσωρεύσει μεγάλα αποθέματα έλλειψης εμπιστοσύνης. Τα συμφέροντα είναι ασφαλώς πολλά και θα μπορούσαν να ξαναφέρουν τις δύο χώρες πιο κοντά, όπως στην περίπτωση του αγωγού φυσικού αερίου. Ποτέ, όμως, επιμένουν οι ειδήμονες, δεν θα είναι αυτή η σχέση «όπως παλιά».

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα υιοθέτησε το δόγμα της στενής στρατηγικής σχέσης με το Ισραήλ και μοιάζει να το ακολουθεί, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία. Τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν μείνει προσηλωμένες σε αυτό και η σημερινή το έχει πάει ένα βήμα παραπέρα.

Θα μπορούσαμε να κερδίσουμε πολλά από το Ισραήλ, πέρα από τον τομέα της ασφάλειας. Εχουμε πολλά κοινά ως λαοί, με δύο διαφορές: δεν λειτουργούμε το ίδιο ομαδικά και αλληλοϋποστηρικτικά όπως οι Ισραηλινοί και δεν διαθέτουμε τον επαγγελματισμό και το drive που έχει επιβάλει η μάχη της επιβίωσης σε αυτούς. Θα μπορούσαμε να διδαχθούμε πολλά στην αγροτική οικονομία, την κουλτούρα των startups που θυμίζει πολύ Αμερική και σε άλλους τομείς. Προσπάθειες γίνονται, αλλά σκοντάφτουν συχνά στις γνωστές ελληνικές παθογένειες.

Ας κρατήσουμε, όμως, τα θετικά: το γεγονός ότι η ρεαλπολιτίκ κερδίζει έδαφος σε σύγκριση με το παρελθόν και πως η στενή σχέση με το Ισραήλ αποτελεί πλέον εθνικό δόγμα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αλέξη Παπαχελά

Αλέξης Παπαχελάς: Τελευταία Ενημέρωση