ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:57
 

Ενα ναρκοπέδιο για την επόμενη κυβέρνηση

Του Αλέξη Παπαχελά

Του Αλέξη Παπαχελά

kathimerini@kathimerini.gr

Δ​​ιαβάζοντας προσεκτικά τη συμφωνία της Μάλτας, κατέληξα στο συμπέρασμα πως είτε από σύμπτωση είτε από σχέδιο η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις επόμενες εκλογές θα βρεθεί από την πρώτη μέρα σε ένα ναρκοπέδιο.

Οι εκλογές, προφανώς, θα γίνουν προς το τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019, πριν εφαρμοσθούν οι νέες περικοπές που συμφωνήθηκαν στις συντάξεις. Η νέα κυβέρνηση θα τις χρεωθεί και ταυτόχρονα:

• Πρέπει να λύσει το πρόβλημα των συλλογικών συμβάσεων. Η συμφωνία της Μάλτας προβλέπει ότι το ζήτημα θα επανεξετασθεί μετά το τέλος του προγράμματος, άρα η «καυτή πατάτα» θα βρεθεί στα χέρια μιας άλλης κυβέρνησης, με τον ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα στον... δρόμο.

• Το 2019 είναι μια βαριά χρονιά από πλευράς δόσεων που πρέπει να καταβάλει το ελληνικό κράτος. Αν μέχρι τότε δεν έχουμε βγει –κανονικά και όχι δοκιμαστικά– στις αγορές, ο σκόπελος θα είναι μεγάλος και τα διαπραγματευτικά περιθώρια μικρά.

• Tον Μάρτιο του 2020 η Βουλή πρέπει να εκλέξει νέο Πρόεδρο. Αν η Iστορία βοηθάει στην κατανόηση του μέλλοντος, είναι πολύ πιθανό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμφωνήσει ούτε και στην επανεκλογή του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να προκαλέσει μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση.

• Kαι τότε πάμε στο χειρότερο σενάριο. Η μεγάλη παγίδα του νέου εκλογικού νόμου στήθηκε αριστοτεχνικά, έτσι ώστε να μην μπορεί ο επόμενος πρωθυπουργός να χρησιμοποιήσει το παραδοσιακό όπλο των διπλών εκλογών. Ο κατακερματισμός και το πολιτικό χάος θα περιμένουν στη γωνία.

Είναι πολλές οι παγίδες μπροστά μας, οι οποίες θα δυσκολέψουν πολύ τη ζωή της επόμενης κυβέρνησης. Θα μπορούσαμε, ασφαλώς, να πιστέψουμε ότι η ανάπτυξη θα έλθει μόλις κλείσει πραγματικά η αξιολόγηση και ότι η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές. Είναι όμως πάρα πολύ δύσκολο να φαντασθεί κανείς την τωρινή κυβέρνηση να μεταλλάσσεται σε μια αποτελεσματική, στιβαρή κυβέρνηση, που θα κυνηγάει τις επενδύσεις και θα βοηθάει στην υλοποίησή τους. Το σύρσιμο μοιάζει το πιθανότερο σενάριο. Οι επενδυτές απεχθάνονται άλλωστε την πολιτική αβεβαιότητα, που μοιάζει σίγουρη για τα επόμενα 2 - 3 χρόνια.

Οπότε; Οπότε η επόμενη κυβέρνηση θα παραλάβει μια αδύναμη οικονομία, με πολύ στενά περιθώρια χειρισμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν έχει πολύ μικρά εκλογικά ποσοστά τότε, θα έχει καταφέρει να ελέγξει προκαταβολικά τις εξελίξεις. Οχι προς όφελος της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αλέξη Παπαχελά

Χωρίς κανόνες

Το τέλος των μύθων

Πειθώ και πυγμή

Δούναι και λαβείν

Σχόλια αναγνωστών

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Σε άλλη χώρα του κόσμου το ΑΚΕΛ μετά το κάζο της οικονομικής καταστροφής που έφερε στον τόπο, θα είχε ...»
Ανώνυμος  |  10:00

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Knak, με τα λίγα λόγια που γράψατε, χαρακτηρίζεστε από ένα έντονο φανατισμό, αυτός ο ίδιος που είναι ...»
Yiannos  |  09:50

Αλέξης Παπαχελάς: Τελευταία Ενημέρωση