ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:11
 

Η τέχνη της πολιτικής

Του Αλέξη Παπαχελά

Του Αλέξη Παπαχελά

kathimerini@kathimerini.gr

Οποιος ασχολείται με την πολιτική πρέπει να έχει γερό στομάχι και αρκετή υπομονή. Εδώ και μερικούς μήνες, άκουγες συχνά - πυκνά μέλη της αθηναϊκής ελίτ να παραπονιούνται: «Αυτός ο Κυριάκος δεν το έχει. Πρέπει να λαϊκίσει λίγο, να πει και κανένα ψέμα, δεν είναι κακό». Οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι παραπονιούνται τώρα και μάλιστα φωναχτά: «Ε, όχι και έτσι, λαϊκίζει πολύ τώρα με το θέμα των Σκοπίων, το παράκανε». Εκείνοι λοιπόν που ήθελαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης περισσότερο... Ανδρέα και λιγότερο «Μητσοτάκη» τώρα δυσαρεστούνται.

Η πολιτική είναι όμως, όπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η τέχνη του εφικτού. Αν ο κ. Μητσοτάκης είχε στηρίξει τη συμφωνία με τα Σκόπια, είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι η Ν.Δ. θα κατέρρεε δημοσκοπικά και στα δεξιά της θα δημιουργείτο ένα υπερπατριωτικό και άκρως αντιευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο πιθανότατα θα σάρωνε στις επόμενες εκλογές. Σε συνθήκες απλής αναλογικής, θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με ένα κατακερματισμένο σκηνικό και την Ακρα Δεξιά σε ρυθμιστικό ρόλο.

Η πολιτική είναι, βέβαια, σαν τη μαγειρική. Είναι μία τέχνη όπου έχει μεγάλη σημασία η ακριβής δοσολογία για να πετύχει η συνταγή. Αν βάλεις λίγο παραπάνω «πατριωτισμό», κινδυνεύεις να διώξεις κάποιους κεντρώους που δεν θέλουν να θεωρούνται αγκιστρωμένοι ψηφοφόροι κανενός. Ο κ. Μητσοτάκης είναι λογικό να θεωρεί ότι έχει καβαλήσει ένα άλογο που τρέχει με μεγαλύτερη φόρα, από την ώρα που έσκασε η υπόθεση των Σκοπίων. Ο κίνδυνος είναι να καβαλήσει τον «Βουκεφάλα», άλογο με τρελή δύναμη που μπορεί να σε πάει όπου θέλει. Η δοσολογία μεταξύ Δεξιάς και κεντρώου μετριοπαθούς χώρου θέλει τεράστια προσοχή από εδώ και πέρα. Ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να έχει απήχηση σε έναν ακραίο δεξιό κόσμο, ό,τι και να κάνει, γιατί στα μάτια τους θα είναι «γιαλαντζί».

Το σχέδιο διεμβολισμού της Δεξιάς απέτυχε, πάντως. Τα Σκόπια έφεραν βαρώνους, κόμητες και στελέχη πιο κοντά σε μία ενιαία γραμμή. Οι «κροκόδειλοι» της παλαιάς Ν.Δ. θα περάσουν μία περίοδο αμηχανίας και υπνηλίας. Θα υπάρξουν όμως σίγουρα και άλλες διασπαστικές προσπάθειες, γιατί οι παλιές καλές συνήθειες των αμφιθεάτρων δύσκολα ξεχνιούνται. Ο κ. Μητσοτάκης παίζει για την ώρα ένα ρόλο που δεν του πάει, και που ίσως ποτέ δεν είχε σκεφθεί ότι θα έπαιζε. Ηταν όμως μονόδρομος. Αν δεν το έκανε, θα αυτοκτονούσε πολιτικά ή θα έκανε τη Ν.Δ. ένα λίγο πιο μεγάλο Ποτάμι. Οι κριτικοί της πολιτικής τέχνης, εντός και εκτός συνόρων, θα συνεχίσουν βέβαια το μακρύ τους και το κοντό τους. Τίποτα δεν είναι τόσο εύκολο όσο να παρατηρείς το καμίνι της ελληνικής πολιτικής σε διαρκή υπερθέρμανση και εσύ να σχολιάζεις από την πολυθρόνα σου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αλέξη Παπαχελά

Σχόλια αναγνωστών

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Αγαπητέ φίλε, Η περίπτωση Στεφανίδη είναι μια τραγική περίπτωση και ακόμη πιο τραγική η προσπάθεια της ...»
Κυριακός Ε. Γεωργίου  |  13:08

#PoliticsBlog Η απαγωγή, το επίπεδο του Άντρου και ο Χάρης

«Στην ιστοσελίδα του ΚΙΣΑ, οι οικονομικές καταστάσεις ειναι ελλιπείς. Δεν υπάρχουν σημειώσεις ούτε και ...»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:38

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Αγαπητέ φίλε Κυριάκο, Όντως στα πρώτα χρόνια της ΚΔ έγιναν αυτά που λες. Όμως για την περίπτωση Στεφανίδη ...»
CGA  |  10:14

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Αγαπητοί φίλοι καλημέρα. Θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στη χρήση ή την κατάχρηση της ιστορίας όπως ...»
Κυριακός Ε. Γεωργίου  |  09:25

Αλέξης Παπαχελάς: Τελευταία Ενημέρωση