ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:13
 

Όλοι για ένα νέο Δήμο Λευκωσίας

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Η έκταση του Δήμου Αγίου Δομετίου ανέρχεται στα 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα και φιλοξενεί περίπου 12.500 κατοίκους, του Δήμου Λευκωσίας ανέρχεται στα 50 τ. χλμ και φιλοξενεί περίπου 55.000 κατοίκους, του Δήμου Αγλαντζιάς ανέρχεται στα 31 τ. χλμ και φιλοξενεί περίπου 21.000 κατοίκους, του Δήμου Στροβόλου ανέρχεται στα 25 τ. χλμ και φιλοξενεί περίπου 68.000 και του Δήμου Έγκωμης ανέρχεται στα 9,5 τ. χλμ και φιλοξενεί περίπου 18.000.

Δηλαδή μεταξύ τους οι πέντε Δήμοι καλύπτουν μια συνολική έκταση περίπου 128 τετραγωνικών χιλιομέτρων και φιλοξενούν περίπου 174.500 μόνιμους κατοίκους. Μην συμβουλευτείτε τη σελίδα της Ένωσης Δήμων επειδή οι εκτάσεις εκεί περιγράφουν περίπου αυτές κάποιων πολιτειών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής...

Φυσικά οι Δήμοι Αγίου Δομετίου, Λευκωσίας και Αγλαντζιάς έχουν σεβαστό ποσοστό της έκτασης τους υπό τουρκική κατοχή και αυτό είναι ένα καθολικό πρόβλημα που δημιούργησε συνθήκες ασύμμετρης ανάπτυξης και επέκτασης της ευρύτερης Λευκωσίας ως διαιρεμένης πόλης.

Δεν έφτανε το ότι οι πέντε Δήμοι ήταν πολλοί τόσο από πλευράς διοικητικής έκτασης όσο και από πλευράς πληθυσμού, προστέθηκαν στην πορεία και άλλοι Δήμοι στην περιφέρεια, όπως είναι το Γέρι, το Δάλι, το Τσέρι, η Λακατάμεια και τα Λατσιά. Μπορεί αυτό να συνιστούσε βελτίωση σε σχέση με το παλαιότερο στάτους των Κοινοτικών Συμβουλίων ή Συμβουλίων Βελτιώσεων ή όπως αλλιώς ονομαζόντουσαν, πλην όμως φάνηκε πως το μικρό εκτόπισμα ενός εκάστου δημιούργησε προβλήματα διοίκησης, εκμετάλλευσης οικονομιών κλίμακας, αυξημένου κόστους και γενικά δυσλειτουργίας.

Η κίνηση μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει σαν κορωνίδα της την συνένωση Δήμων σίγουρα αποτελεί την ορθή κατεύθυνση για να αρχίσουν οι τοπικές κοινωνίες να λαμβάνουν αυτό που πρέπει, καθώς τα οφέλη αναμένονται να είναι πολλά σε όλα τα επίπεδα.

Δεν είναι μυστικό ότι το θέμα συζητείται ευρέως σε πολλά πηγαδάκια σε όλες τις πόλεις όπου τα σενάρια συνένωσης Δήμων δίνουν και παίρνουν με όλους τους συνδυασμούς να τίθενται στο τραπέζι αναλόγως κυρίως με το πώς βολεύει αυτούς που τους εκφράζουν.

Και ενώ σε κάποιες περιπτώσεις βλέπουμε νυν Δημάρχους να τσακώνονται για το ποιος θα κάνει takeover ποιον ή αν θα πρέπει να διατηρήσουν την παρούσα τους μορφή, η πέντε Δήμοι της κεντρικής Λευκωσίας έκαναν ένα performance- grande με το να ομοφωνήσουν με την ρηξικέλευθη πρόταση του Δημάρχου Στροβόλου όπως οι πέντε Δήμοι συνενωθούν σε ένα για τη δημιουργία του νέου Δήμου Λευκωσίας.

Πρόκειται για μια εξαιρετική πρόταση η οποία εκφράζει σχεδόν όλους τους δημότες των εν λόγω πέντε Δήμων, δηλαδή της Λευκωσίας, του Στροβόλου, της Αγλαντζιάς, της Έγκωμης και του Αγίου Δομετίου. Η πολιτεία θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση και να την εφαρμόσει. Ο νέος Δήμος Λευκωσίας θα περιλαμβάνει τέσσερις υφιστάμενους Δήμους που συνθέτουν την περίμετρο και μέρος του πυρήνα της πόλης και θα έχουν σαν πυρήνα τον μεγαλύτερο πληθυσμιακά και πιο πυκνοκατοικημένο Δήμο, αυτού του Στροβόλου.

Όταν με το καλό γίνει αυτό, τότε η Λευκωσία αυτόματα θα μετατραπεί σε αυτό που πραγματικά της αξίζει ∙ Πρωτεύουσα με ένα Μητροπολιτικό Δήμο ο οποίος θα μπορεί να διαχειριστεί μια κοινωνία των 180.000 μόνιμων κατοίκων η οποία κατά τη διάρκεια εργάσιμων ημερών μεγεθύνεται σε μια κοινωνία πέραν των 300.000 ατόμων.

Με τόσο πληθυσμιακό βάθος, χρονίζοντα προβλήματα όπως καθαριότητα, ανακύκλωση, κλαδέματα, διαχείριση αποβλήτων, δημοτικά έργα, φωτισμός, συγκοινωνίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαχείριση δημοτικής περιουσίας, φορολογίες, διαχείριση εισπράξεων, σχολική ασφάλεια, αστυνόμευση, πολεοδόμηση, διαχείριση εργατικού δυναμικού κλπ αποκτούν μια νέα δυναμική εντελώς διαφορετική από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, που αν γίνει σωστά θα είναι προς όφελος του κάθε δημότη και της κοινωνίας.

Υπάρχει χρόνος να γίνει σωστή προεργασία έτσι ώστε η μετάβαση στην αναβάθμιση να γίνει ομαλά και όλοι να καρπωθούμε τα οφέλη. Αφού πρώτα συγχαρώ τους νυν Δημάρχους για την ομοφωνία που πέτυχαν στην πρόταση του Δημάρχου Στροβόλου, τους καλώ όπως εργαστούν με ζήλο προς την υλοποίηση της. Καλώ και τους αρμοδίους όπως συμβαδίσουν με αυτή την πρόταση. Εγώ προσωπικά είμαι στη διάθεση όλων προς επίτευξη αυτού του στόχου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση

X