ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:31
 

Η μομφή και η ψήφος

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Ζητήματα εξαιρετικά σοβαρά, τα οποία επικυρώνουν στην ουσία τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, όπως προκύπτουν από όλες τις δημοσκοπήσεις περί μηδαμινού κύρους και αξιοπιστίας των κομμάτων και των πολιτικών στη χώρα μας, θέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σημερινή συνέντευξή του στην «Κ». Διότι, τι άλλο είναι, παρά μομφή ολκής προς τη Βουλή από τον πρώτο θεσμικό άρχοντα της πολιτείας, όταν αυτός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τοποτηρητής του Συντάγματος, αναφερόμενος στην τελευταία συνεδρία της Βουλής δηλώνει δημοσίως ότι «όταν τα κόμματα εν γνώσει τους ψηφίζουν νομοσχέδια που είτε ο Πρόεδρος θα αναπέμψει είτε ο επηρεαζόμενος θα αντιδράσει νομικά, εγώ θα το χαρακτήριζα ως απόσπαση ψήφων διά ψευδών παραστάσεων».

Ήδη από τα 39 υπό αναφορά νομοθετήματα, μόνο 15 εστάλησαν προς δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα, 5 έχουν πάρει την άγουσα προς το Ανώτατο Δικαστήριο, για άλλα 7 αναμένεται γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, ενώ για τα υπόλοιπα 12 ακόμα διεξάγονται διαβουλεύσεις μεταξύ επηρεαζόμενων υπουργείων και της Νομικής Υπηρεσίας. Ο πολύπειρος Νίκος Κατσουρίδης, μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «The_Experts» της «Κ» επισημαίνει μετά παρρησίας ότι είναι διαχρονικό φαινόμενο να προωθούνται στη Βουλή νομοσχέδια με πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ σημειώνει ότι κάθε θητεία, η εκάστοτε Βουλή είναι και λίγο χειρότερη από την προηγούμενη! Με αυτά τα «διαπιστευτήρια», δεν μπορεί κανείς να μη συμμεριστεί τις ανησυχίες αλλά και τις αντιδράσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη συμπεριφορά και τη σοβαρότητα μελών του Εθνικού Συμβουλίου (Ε.Σ.).

Όταν ο Πρόεδρος δηλώνει ότι συχνά τον ανησυχεί το επίπεδο της σοβαρότητας συζητήσεων ή και θέσεων που εκφράζονται στο Σώμα και ιδιαίτερα οι αποκαλύψεις θέσεων ή και πρακτικών του Ε.Σ., τι άλλο παρά πολιτική ένδεια και ανευθυνότητα είναι ηγετών από τους οποίους αναμένει ο πολίτης να συμβάλουν στη διαχείριση του μείζονος εθνικού προβλήματος; Εσχάτως, είδαμε να δημοσιεύονται στον Τύπο και αποσπάσματα πρακτικών του Ε.Σ., τα οποία προφανώς και δεν εκλάπησαν από το συγκεκριμένο έντυπο, αλλά εδόθησαν από κάποιον εκ των μελών του Σώματος. Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα γινόταν αν αρχηγοί κομμάτων ή βουλευτές μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα πρακτικά των συνομιλιών!

Την ίδια ώρα, όμως, που δικοί μας ηγέτες σπεύδουν με κάθε τρόπο να απαξιώσουν κάθε προσπάθεια που γίνεται για εξεύρεση λύσης έστω και διά της αποκάλυψης πρακτικών του Ε.Σ., οι ψευδοβουλευτές της ψευδοβουλής των Κατεχομένων έχουν πρόσβαση στα πρακτικά των συνομιλιών τα οποία, άκουσον άκουσον, κατατίθενται στη λεγόμενη «Βουλή». Κι όμως, τίποτα δεν έχει διαρρεύσει και τίποτα δεν έχει δημοσιοποιηθεί, παρόλο που οι μισοί εξ εκείνων διαφωνούν με την προοπτική λύσης ή δεν θέλουν να βλέπουν τον Ακιντζί ούτε σε φωτογραφία!

Τι θα πρέπει, όμως, να γίνει, έτσι ώστε να ανακτήσει η πολιτική έστω και στοιχειωδώς κάποια αξιοπιστία; Σε ό,τι αφορά στο ειδικό, δηλαδή στην αναγκαιότητα ύπαρξης του Ε.Σ., είναι ηλίου φαεινότερο ότι όταν αντί της προώθησης του εθνικού συμφέροντος, εξυπηρετούνται πολιτικές σκοπιμότητες, το Σώμα δεν έχει λόγο ύπαρξης. Όσο δε για τη Βουλή, η οποία έφτασε σε σημείο, επίσης ως μη έπρεπε, να περνά νομοσχέδια με πολιτικές σκοπιμότητες και κάθε θητεία να είναι και λίγο χειρότερη από την προηγούμενη, θεραπεία ενδεχομένως να υπάρχει. Αντί της αποχής, ψήφο σε νέα μυαλά!

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Κανονίστε αλλόναν άριστον!»
christopher  |  11:45

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Από ύφος ...πάμε καλά!!!»
Ai Em  |  10:10

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση

X